• $32,3345
  • 35,0419
  • 2283.39
  • 8979.77
29 Kasım 2018 Perşembe 10:10 | Son Güncelleme:

Dolar kuru bugün ne kadar?

Dolar kuru bugün ne kadar"

Dolar/TL yeni haftanın ilk işlem gününde 5,25 seviyesinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 5,2380 liradan, avro 6,9450 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 5,2360 liradan alınan dolar 5,2380 liradan satılıyor. 6,9430 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,9450 lira olarak belirlendi.  Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 5,2390 lira, avronun satış fiyatı ise 5,9550 lira olmuştu.

Doları nakavt eden TL zirvenin sahibi oldu

Türkiye kur üzerinden ısrarla kriz çığırtkanlığı yapan malum çevreleri üzmeye devam ediyor. Türkiye’nin istikrarını hedef alan bu çevreler 24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında kur üzerinden spekülatif saldırılar gerçekleştirmişti. Açıklanan hiçbir veri ekonomide bir bozulmaya işaret etmezken seçim sonrasında döviz piyasalarında büyük dalgalanmalar yaşandı. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olan, ihracat ve turizmde her yeni ayın yeni bir rekor getirdiği Türkiye bu saldırıların etkisinden tamamen kurtulmaya başladı. 

YEP’LE GÜVEN GELDİ

Özellikle 20 Eylül’de Yeni Ekonomik Programın (YEP) açıklanmasıyla yerli ve yabancı yatırımcıların tüm olumsuz algı operasyonlarına rağmen Türk ekonomisine olan güveni tazelendi. 12 Ağustos gecesi düşük hacimli piyasada manipülasyonlar sonucu 7.20’yi gören dolar/TL dün 5.25’in altına geriledi. Böylece Türk Lirası dolar karşısında son 3.5 ayda yüzde 27.2 değer kazanmış oldu. YEP açıklandığı tarihte ise dolar 6.20 lira seviyesindeydi.  Yani YEP’in açıklanmasının ardından dolar/TL’de yüzde 16 civarı düşüş yaşandı.

HIZINA KİMSE YETİŞEMEDİ

TL bu performansıyla son aylarda dolar karşısında en iyi performans gösteren para birimi oldu. TL’nin dolar karşısında yüzde 27.2 değer kazandığı dönemde Güney Afrika Randı yüzde 4.15, Rus Rublesi yüzde 3.12, Brezilya Reali yüzde 1.97, Güney Kore Wonu yüzde 0.47 değer kazandı. Arjantin Pezosu bu dönemde yüzde 28, Meksika Pezosu ise yüzde 7 civarında değer kaybetti. 

6 haftanın en güçlü girişi

Yatırımcıların Türkiye’ye güveni her geçen gün artarken New York ve Londra’da işlem gören en büyük iki Türkiye exchange traded fonuna (ETF) geçtiğimiz hafta 9.61 milyon dolarla 12 Ekim haftasından bu yana en güçlü giriş gerçekleşti. New York’ta işlem gören iShares MSCI Turkey ETF’sine giriş 6.4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Londra’da işlem gören iShares MSCI Turkey ETF’sine yatırımcı girişi 3.2 milyon dolar oldu. 

Düşüşle 8 milyar $ cepte kalıyor 

Bu arada petrol fiyatlarında son 1 ayda yaşanan düşüşün Türkiye’yi rahatlatması bekleniyor. Çünkü petrolde yaşanan 10 dolarlık düşüş cari açığın 4 milyar dolar azalmasına neden oluyor. Son 1 ayda brent petrolün varil fiyatında yaşanan 20 dolarlık düşüşün cari işlemler dengesine katkısı 8 milyar dolara ulaşıyor. 

Türkiye'ye resmen para yağıyor! Dolar resmen çakıldı

Hisse senedi ile tahvil-bono piyasasına son 10 ayın en güçlü yabancı girişi gerçekleşti. Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre 2-9 Kasım tarihleri arasındaki haftada yabancılar 151.7 milyon dolarlık hisse, 447.9 milyon dolarlık tahvil aldı. Ağustos ayındaki kur saldırısını ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla püskürten, Yeni Ekonomi Programı ile yatırımcılara güven veren Türkiye, yabancıların ilgi odağı olmaya başladı. Özellikle makro verilerdeki güçlü toparlanma, enflasyonun düşüşe geçeceğine ilişkin beklentiler ve Hazine'nin başarılı borçlanma stratejilerinin etkisiyle, hisse senedi ile tahvil-bono piyasasına son 10 ayın en güçlü yabancı girişi gerçekleşti.

1 HAFTADA 627.6 MİLYON DOLAR

Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre 2-9 Kasım tarihleri arasındaki haftada yabancılar 151.7 milyon dolarlık hisse, 447.9 milyon dolarlık tahvil aldı. Repo ve özel sektör borçlanma araçları ile birlikte Türkiye'ye bir haftalık yabancı girişi 627.6 milyon dolarla 19-26 Ocak 2018 haftasından bu yana ki en yüksek seviyeye ulaştı.

DOLAR 5.40 TL'NİN ALTINDA

Öte yandan Türk Lirası'ndaki güçlü toparlanma eğilimi dün de devam etti. Dolar 5.40 TL'nin altına gerilerken, TL dolar karşısında yüzde 1.2 ile en fazla değer kazanan para birimi oldu. Merkez Bankası'nın dün açıkladığı beklenti anketine göre de ekimde 5.98 TL olan yıl sonu dolar kuru beklentisi, bu ay 5.64'e geriledi.

 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak