• $32,3696
  • 35,0414
  • 2325.33
  • 9094.14
21 Mart 2017 Salı 01:00 | Son Güncelleme:

1.3 milyar $'lık çılgın proje!

1.3 milyar $'lık çılgın proje!

Enerji Bakanı Albayrak'ın 'çılgın proje' olarak nitelendirdiği Karapınar'da kurulacak bin megavatlık güneş enerjisi santralı ihalesini en düşük teklifi veren Kalyon-Hanwha kazandı. Albayrak, "Güneşte çok önemli bir adım atıldı" dedi. 

Miray Çimen / ANKARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın 2016 yılı ekimde müjdesini verdiği ve 'çılgın proje' olarak adlandırdığı Konya Karapınar'da kurulacak bin megavatlık santral yarışının galibi belli oldu. Dünyanın en büyük fotovaltaik güneş enerjisi sahası için 1 kWh başına 8 dolar/cent ile başlayan açık eksiltmeyi, 6.99 dolar/cent ile Kalyon-Hanwha Grubu aldı. Dün gerçekleştirilen Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışına 4 konsorsiyum katıldı. Katılan firmalar Limak-CMEC- Haeron  Solar Ortak Girişim, Kalyon-Hanwha Grubu, Çalık Enerji-Solargiga Ortak Girişimi, AKC Güneş Ortak Girişim Grubu oldu. Kıran kırana bir pazarlığa sahne olan ihale, toplam 19 tur sürdü.

Çok kritik bir kavşak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, ihalenin ardından düzenlediği basın toplantısında projeyi 'çılgın proje' olarak adlandırdı ve yenilenebilir kaynaklarda çok kritik bir kavşak olan güneş enerjisinde çok önemli bir adım atıldığını ifade etti. Farklı ülkelerden gelen yatırımcıların kıyasıya bir yarışına şahitlik edildiğini belirten Bakan Albayrak, "Bu ihalenin sonunda Kalyon-Hanwha Grubu kWh başına 6.99 centlik fiyatla hem Türkiye yenilenebilir enerjisi açısından hem bölgede güneş enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdüyle kazanan grup oldu" dedi.

Devrim niteliğinde ihale

Bakan Albayrak, bu devrim niteliğindeki ihale sonunda çıkan resmin hayırlı olmasını dileyerek şöyle konuştu: "Burada 1.3 milyar doları aşacak bir yatırımın ötesinde, artık Türkiye'de güneş enerjisinde teknoloji üretilecek, ihraç edilecek bir sürecin de başlangıcına şahitlik ettik." 

YEKA'da ilk yıl % 60 yerlilik şartı 

Projeyle, yerli-yabancı teknoloji tedarikçisi ortaklığıyla teknoloji transferi sağlanacak. Teknolojilerin gelişimi noktasındaysa 10 yıl Ar-Ge yapılacak. Ayrıca, Türk sanayisinin ve mühendisleri bu alanda tecrübe sahibi olacak. Projeyle sadece fabrikayla üretim değil, yeni iş kollarının da gelişmesi hedefleniyor. Projeyle bu teknolojilerin yerlileştirilmesi ve güneş enerjisine dayalı panel üretiminde Türkiye'nin merkez haline gelmesi hedefleniyor.  Tüm parça üretiminde ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl ise yüzde 70 yerlilik oranı olacak.

Sırada rüzgar var

Bakan Albayrak, şöyle devam etti: "Bu alanda, Türkiye'nin dünyayla rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün ardına kadar açıldığını düşünüyorum çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inşallah rüzgarda da yapacağız. Bugün itibarıyla, güneş enerjisinin çılgın projesi diyeceğimiz ve dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz bin megavatlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu tarz bir yatırım ekonominin, enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor." 

Türkiye'ye güvenin göstergesi

Yarışın ardından konuşan Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ihalenin Türk ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, "Hanwha Q Cells şirketinin Türkiye'de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye'nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz" dedi. Ata, ihalenin, Bakanlığın özellikle son 1 yıldır üzerinde durduğu enerjide dışa bağımlılığın azaltılması yönünde çok önemli bir adımı olduğunu söyledi. 

Türk güneşinin gelişimine destek

Ata, üretecekleri güneş modüllerini de geniş bir pazarda satabilme fırsatını bulacaklarını belirtti. Hanwha Q Cells Türkiye Genel Müdürü Ho Woo Shin ise, "Türkiye ekonomisine ve enerjideki gelişmelere inancımız tam. Türk güneş endüstrisinin gelişimine destek için taahhütümüzü veriyoruz" dedi.

1.500 kişiye istihdam sağlayacak

Albayrak, Türkiye'yi büyütmeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Birkaç ay içinde rüzgarı da hayata geçireceğiz" dedi. Albayrak, Karapınar'da gerçekleşecek yatırımın 1.500'e yakın kişiye istihdam oluşturmasının dışında, Türkiye'yi bu teknolojilerde önemli bir yere taşıyacağını vurguladı.

 

 

 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı