• $32,3258
  • 35,123
  • 2303.48
  • 9079.97
26 Temmuz 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Türk’ün yeni ‘Riviera’sı

Türk’ün yeni ‘Riviera’sı

Orkun Bulut
orkunbulut@gmail.com

Pahalılığıyla yerli ‘Riviera’mız Türkbükü sezonu yarılarken eski hareketli günlerinden biraz uzak. Hal böyle olunca Bodrum’un yeni çekim merkezi megayat marinalı mekânlarıyla Yalıkavak oldu. Palmarina’nın açılan lüks mekânlarıyla önceleri sadece zenginlere hitap ediyor algısı, bu yıl zenginleşen mağazalarla kırıldı.

Türk turizm tarihinin belki de en önemli beldelerinin başında gelir Bodrum. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın dediği gibi “Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin, sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de böyleydiler, akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler…” Bodrum böyle bir aşk olunca geleni, gideni fazla oldu. Önceleri merkezin bulunduğu güney tarafı gözdeydi. 90’lı yılların sonunda Zeki Müren’in Bardakçı Koyu’nda deniz sefaları, Torba’nın dinginliği ve hâlâ garip bulduğum Halikarnas’ın köpüklü gece eğlenceleri Bodrum’un kimliğini oluşturuyordu. Ve ne olduysa bizim yerli elitlerin kuzeyi, yani Türkbükü’nü keşfiyle değişti yarımadanın kimyası. Ardı ardına açılan lüks tesislerle bu küçük köy 10 yılı aşkın süredir Türk Riviera’sı oldu. Bizim ‘trendsetter’ medyanın konusuzluktan Türkbükü’nün milli yiyeceğini 50 liralık lahmacun yapınca yavaş yavaş eski çekim havasını kaybetti.
Geçtiğimiz yıl ve sezonun ilk yarısına bakarak konuşacak olursak Türkbükü popülerliğini Yalıkavak’a teslim ediyor. Bu devir teslimin en büyük unsuru ise Palmarina Bodrum. Megayatları ağırlamasıyla dünya jet-setinin rotası bizim kıyılarımıza dönmesiyle önemli eğlence markalarının marinanın bünyesine katılması pek hızlı oldu. Eğlence Adası’nda bulunan mekânlar bölgenin değerini kat be kat arttırsa da aslında Yalıkavak’a akşam popülasyonu getiren marinanın AVM tarafındaki mekânlar oldu.

Agency’de güzel müzik, iyi yemek

Bölgenin akşam eğlencelerinde en kaliteli insan topluluğu The Agency’de oluyor. Bülent Ilgaz, Cem-Cenk Önal ortaklığındaki mekân çok akıllıca kurgulanmış. Marinanın meydanında bulunan havuzun üstündeki mekân hem dekorasyonuyla hem de müzikleriyle benim beğenimi kazandı. Mekân ‘ölü gün’ olarak nitelendirilen pazar, pazartesi, salı günleri Kürşat Başar ve ekibinin sahnesiyle müthiş bir atmosfer oluşturuyor. Başar ve ekibinin sahne aldığı günler yarımadanın en şık kitlesi mekâna akın ediyor.  
Mekânın bu şık eğlence programının dışında oldukça farklı, başarılı bir mönüsü var. Mesela Bodrum’da burrata yiyeceğim hiç aklıma gelmezdi. Ekmeğe sürmelik başlangıçların en sevileni ‘steak tartar’ı şef Erdi Başaran farklı yorumlamış. Eti daha yoğun olan bu tartar sürmelik değil, yemelik olmuş. Pancarla hazırlanan Vejetaryan Carpaccio, Robespierre’i de tavsiye etsemde ‘incik’ fark yaratmış. Bu farkıysa çubuk tarçınla gratine edilmesine borçlu… 
Palmarina’nın bir diğer yenisiyse yılların markası Günaydın. Köfte & döner konseptinin yanında ızgara et ve steak lokum tercihlerinin de bulunduğu mekânda yer bulabilmek neredeyse imkansız. İşletme müdürü Dündar Bey, yerin yetmemesiyle ilgili tatlı şikâyetlerini benimle de paylaştı.

Hünkar’dan ‘fine-dine’ restoran

Marina’nın yol tarafındaysa geleneksel Türk mutfağının en başarılı temsilcilerinden Hünkar var. Mekân, marinadan da önce burada bulunan tarihi ‘Yağhane’ye bakıyor. Hünkar Bodrum’un başında ise markanın üçüncü kuşak temsilcisi Uğurcan Ügümü bulunuyor. Kendisine Divan Palmira’nın eski yeme-içme müdürü Ahmet Nart gibi bir duayen yardımcı oluyor.  Buradaki Hünkar, lezzet olarak aynı reçeteyi kullansa da mimari operasyon ve sunumlarıyla Türk mutfağını ‘fine-dine’ hale getirmiş. İlk defa türk yemeklerinden oluşan bir restoranda saatlerce kalıp, sohbet etmek istiyorsunuz…
Son dönemde düşüş gözlemlediğim markalardan biri olan Kitchennette’in Palmarina’daki mekânı akşam saatlerinde dolu oluyor. Fakat üst katlarında ne amaçta olduklarını anlayamadığım ‘gümbürtülü’ müzikleri çevredeki ambiyansı bozuyor. Mekânın bu eğlence terası boş olduğu gibi, Batman’i çağırırcasına göğe tuttukları robot ışıklarda rahatsızlık verici. 
Artık tamamen marinaya taşınan balıkçı Sait’te de yer bulmak oldukça zor. Hatta mekân bayram için rezervasyon bile almıyor. Fakat konumu nedeniyle çoğunlukla Yalıkavak’ın ters rüzgârlarına mahzur? Kalıyor. İşte o rüzgâra denk gelirseniz yemeğiniz pek konforlu olmuyor.

Günbatımında Nobu efsanesi…
Sadece Yalıkavak’ın değil, tüm Ege’nin en konuşulan olayı Nobu Bodrum ise tam randımanla hizmete başladı. Mandarin Oriental’ın  içerisinde açılacak derken Palmarina’da geçtiğimiz yıl Loft olan havuzbaşına açıldı. Gün batımının en güzel göründüğü yer olan Nobu, hem ürün tedariki hem de personel olarak genelde ‘ithal’ tercih etmiş. Kapıdan içeri girer girmez personel ‘Yasamashe’ sesleriyle geleneksel Nobu karşılamalarından birini yapıyorlar.  90’lı yılların sonunda Uzakdoğu mutfağında yeni bir pencere açan, benim de büyük hayranı olduğum Nobu Matsuhisa ‘nın en önemli mutfak adamlarından, Nobu Dubai’nin şefi Herve Courtot tarafından hazırlanan bir mönüyü tattım.  
Çiğ balık sevenlerin parmaklarını yiyeceği geniş seçenekler var. Akya balığı, jalepano, soya ile hazırlanan Yellow Tail Sashimi, ve somonun susam- zeytinyağı ile hazırlanan ‘New Style Salmon’ öne çıkan başlangıçlardan. Şef Nobu’nun keşfi Black Cod Miso ise aynı diğer şubelerde olduğu gibi Morina balığının bizim kayısı nektarının büyüğüne benzeyen ‘yuzu miso’ sosla tatlı ağırlıklı hazırlanıyor. 

Gündüzleri ‘çilek çorbası’ modası
Yalıkavak’ın bir diğer çok konuşulan markası ise Avantgarde Otel’in içerisinde bulunan Ace Restaurant. Dalgalı Yalıkavak’ın en sakin denizine sahip olduğu için öğlen saatlerinde de dolu olan mekânda serin serin ‘yoğurtlu ballı çilek çorbası’ içmek çok popüler. Yine öğle mönüsünde öne çıkan Dana Bresaola, Somon Rulaları ve büyük kürdanlara geçirilmiş levrek carpaccio denenmesi gereken lezzetlerden…

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'