• $32,3554
  • 35,1455
  • 2305.29
  • 9079.97
31 Ağustos 2014 Pazar 02:02 | Son Güncelleme:

THY Teknik’in rengârenk dünyası…

THY Teknik’in rengârenk dünyası…

Dünya küçüldükçe küçüldü. Ulaşım; artık zamanımızdan daha az çalıyor. Sabah İstanbul’dayken, öğle saatlerinde Avrupa’da bir toplantıya veya akşam Uzak Doğu’da bir fuarda olmak çok kolay.

Bu ulaşım yolunun görünmez kahramanları teknik bölümünde önemli adımlar atılsa da, her zaman ikinci planda kaldığı aşikâr. Ancak bakım, onarım, revizyon hizmetleri (MRO) aslında bir havayolunun gücünü, toplumsal sorumluluğunu hatta çalışanlarına verdiği önemi de gösteriyor. 

HAVACILIK BAKIM ONARIM VE MODİFİKASYON MERKEZİ, KAPILARINI AKŞAM GAZETESİ İÇİN AÇTI...

MEZİN DEDEYİ
mezin.dedeyi@aksam.com.tr

Bu hafta, THY Teknik’e konuk olduk ve bir gelişim-dönüşüm projesi olan 'HABOM'un son teknoloji yeniliklerinden ofis tasarımındaki sıra dışı dizaynlarına kadar pek çok konuda sizler için bilgi aldık. Ve gördük ki, THY teknik personeli, rengârenk bir çalışma ortamıyla oldukça şanslı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yer alan HABOM teknolojik altyapısıyla olduğu kadar modern ofis tasarımıyla da mükemmelliğin sınırlarını zorluyor. İşte THY uçaklarının görünmeyen gücü ve hatasız ulaşımı sağlayan THY Teknik’in rengârenk dünyası…        

GURUR VERİCİ

THY Teknik A.Ş.; bir gelişim ve dönüşüm projesi olan Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi Projesi (HABOM)’ni hayata geçirdi. THY, kendi uçaklarıyla bölgesel alanda diğer havacılık firmalarına da bakım merkezi olacak şekilde planlanan HABOM projesiyle ne kadar gurur duysa yeridir. Son teknolojiyle donatılmış geniş kapasiteli alanından ofis dizaynındaki insan odaklı tasarımına kadar HABOM’da her şey düşünülmüş. Bir restoranın mutfağını görünce gönül rahatlığıyla yemeklerini yersiniz ya, bu da aynı böyle. THY, teknik altyapısını görünce daha da güven veriyor havayolunda. Zaten THY TEKNİK A.Ş İnşaat Projeler Koordinatörlüğü HABOM Projesi mimarı Vural Halaçoğlu iddialı konuşuyor: “Hedefimiz, dünya genelinde uçaklara MRO hizmeti veren 5 merkezden biri olmak.” 

AYNI ANDA 11 UÇAĞA BAKIM

3 bin kişilik personel istihdam kapasiteli proje, yaklaşık 550 milyon dolarlık bir yatırıma mal olmuş. 200 bin m2’lik bir alanda, 380 bin m2 kapalı alan olarak projelendirilmiş tesis, havacılık kurallarıyla havaalanı sınırları içindeki yapı kurallarına bağlı olarak fonksiyonelliğiyle beraber teknolojik alt ve üst yapısıyla ön plana çıkıyor. Kara ve hava sahası olarak ikiye ayırılan merkez, aynı anda 11 uçağa bakım imkânı sağlayabiliyor. Kara sahasında güvenlik-eğitim ve giyinme-soyunma binaları, otopark, atık merkezi ve yönetim binası yer alıyor. Hangarlar, atölye, enerji merkezi, kimyasal depo ve arıtma tesisiyle sosyal merkez hava sahası da var. Tüm binalar havadan köprü, toprak altından galerilerle birbirine bağlı. 

MODERN VE İNCE

HABOM’u gezdiğimizde çalışma ofislerinin de özenle tasarlandığını görüyoruz. Rengârenk tasarımlar insan odaklı çalışma prensibinin de göstergesi gibi adeta. Projenin tüm ürün grupları Tuna Ofis’in uzmanlığı ile geliştirdiği tasarımsal çözümlerle belirlenmiş. Seçilen ürünlerin tip ve modelleri belirlenmiş, renk düzenlemeleri yapılmış olarak birbirini tamamlayacak, değiştirilebilecek, ilave ya da eksiltme yapılabilecek şekilde, modern, ince ve sert çizgilerle detaysız, fonksiyonel, ergonomik olduğu kadar rengârenk düzenlemeler gerçekleştirilmiş. Açık ofis düzeni kurulan merkezde; ergonomi ve fonksiyondan ödül verilmeden ebat, aksesuar ve renk farklılıkları kullanılarak hiyerarşi yapı planlaması yapılmış. İdari bölüm haricinde tüm masa, dolap, çalışma koltuğu, misafir ve toplantı koltukları aynı model üzerinden türetilmiş. 

DÜNYA ÇAPINDA

Mimar Vural Halaçoğlu, özel ofis tasarımları için “Tasarım ekibinin; ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz doğrultusunda şekillendirdiği bu ürünler, proje kapsamında yegâne üretilmiş bize ait tasarımlardır” diyor. Yetkililerin, dünya çapında çalıştığı tasarımcıların ürünlerinin tercih edildiği yönetim binası idari ofisleri ile özel toplantı odası ve tesis girişinde bulunan resepsiyon bankosu, özel kaplama cinsleri ve imalat yöntemleri ile ahşaptan yapılmış. Özellikle toplantı odasındaki masa edatı, form ve detay özellikleri ile duvar kaplamaları, giriş bankosunun ışık veren duvar sırt panosu tesisin ana girişinin önemini, tesisin büyüklüğünün simgesini, kurumun gücünü yansıtan bütünlük ile verilmesini istediğim etkiyi yönetim kurulu başkanı odasından başlayarak tamamladığını belirtiyor. 

ÇALIŞANLAR ÇALIŞMAKTAN MUTLU OLMALI

Tuna Ofis Pazarlama Satış Bölüm Başkanı Mehmet Arda, ofis tasarımlarında insan odaklı projeler yaptıklarını belirtirken HABOM projesindeki konsepti de tasarlarken öncelikle çalışanların sağlıklı ve ergonomik bir ortamda çalışmalarını hedeflediklerini söyledi. Tasarımda renklerin önemini vurgulayan Mehmet Arda, şöyle anlattı: “Binanın dış cephe renklerini içeri taşıdık. Değişik mekânlarda değişik renkler kullandık. Özellikle bu renklendirmeyi koltuklarda ve panellerde kullanarak çalışma mekânlarının mümkün olduğunca iç açıcı olmasını sağlamaya çalıştık. Çalışanların çalışmaktan mutluluk  duyacağı ofis ortamları oluşturmayı hedefledik. Proje, yönetim ofisleri, operasyonel birimler, sosyal alanlar, eğitim bölümleri ve genel mekanlar olmak üzere ayrı ayrı tasarlandı. Tasarım çalışmalarına kurum ile birlikte yön verdik. Yönetim bölümlerinde kullanılan takımlarda ünlü Türk tasarımcı Defne Koz ile çalıştık. Estetiğin yanı sıra fonksiyonelliği her 
zaman ön planda tuttuk.” 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'