• $32,3129
  • 35,07
  • 2280.62
  • 9020.82
27 Temmuz 2014 Pazar 02:03 | Son Güncelleme:

Tepelerdeki şehirleri ve kasabalarıyla başka bir ‘İtalya’

Tepelerdeki şehirleri ve kasabalarıyla başka bir ‘İtalya’

Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir Türk olarak en rahat edeceğiniz ülke İtalya’dır.

BARIŞ KOCAOĞLU
baris.kocaoglu@aksam.com.tr

Akdeniz iklimi, yine bu iklimin insanının davranışları, lezzetleri, kültürleri bizimle çok fazla farklılık göstermez. Ama söz konusu turizm olunca biraz da sinemanın popüler hayata etkisinden olsa gerek Aşk Çeşmesi, Pisa Kulesi ve koca koca Duomo’lar (İtalyan katedralleri) gözümüzün önüne gelir. Turlarda buna yönelik panoramik geziler, mimari eser anlatımlarından oluşup çevredeki restoran ve kafelerde sosyalleşmemizi sağlar. 

Aslında bu tip geziler İtalya’nın gerçeğini bize göstermez. Misal;   İstanbul’a gelen turisti Sultanahmet-Eminönü hattına sıkıştırmak gibi. Bu hataya düşmemek için kabuğumu kırdım ve defalarca gittiğim İtalya’da değil, farklı bir İtalya’da karar kıldım. Üniversiteli bir genç cesareti ve enerjisine sahip olmadığım için istediğimi ETS Tur yetkililerine anlattım. Ne tesadüftür ki, onlar da bu yıl Venedik, Floransa ve Roma’yı kapsayan tur programını ‘kültürel’ boyutlarıyla işlemişler. Düşünmeme gerek yoktu; hemen en uygun tarihe programımı uydurdum. Bu tip bir geziye gidecekler için olmazsa olmazı ekstra turlardır! Turlar size temeli müthiş gösterse de detaylar bu ekstra turlarda gizli. Ne olursa olsun tur şirketleri yıllardır o bölgelerde araştırmalar yaptıkları için en doğru, en iyi konumları belirliyorlar. Başlarında da adeta bir sanat tarihçisi gibi ‘bilge’ bir rehber oluyor. Ben de ETS’nin deneyimli rehberlerinden Davut Bey gibi birine denk geldim. Turistik gezilerin en bilinmezi ‘ne yiyeceğiz?’ nam-ı diğer ‘Çizme’ için geçerli değil. Domuz ürünlerini ayırırsanız tıpa tıp biz! Pizza, makarna ve et ayrılmaz üçlü. Rehberinizin önerdiği yerler genelde iyi oluyor. İşte 7 gün 8 gecede tabiri caizse İtalya’nın altını üstüne getirdiğim gezinin detayları.  

GONDOLLARIYLA VENEDİK

118 ada, 180 kanal ve 400 köprüden oluşan şehri çok anlatmaya gerek yok sanırım. ‘Burada bol bol fotoğraf çekin’ derim. Mutlaka gondol gezisi yapın. Gondol gezisi 75 avro  ama pazarlıkla biraz düşüyorlar. Tur dahilinde giderseniz 25 avro gibi fiyata yapılabiliyor. Biraz pahalı da olsa San Marco Meydanı’nda kafelerde kahvenizi içip orada her saat çalınan klasik müziği dinleyin. 

Masaisi kasaba Sirmione

Venedik’e gidince mutlaka Sirmione gezisine katılın derim. 7 bin kişinin yaşadığı girişinde 13. yüzyıldan kalma Scaligero Kalesi’nin olduğu bütün evlerinin renk renk çiçeklerle süslendiği İtalya’nın en büyük gölü Garda’nın kenarında olan bu kasaba tarihi ve güzelliğiyle sizi büyülüyor adeta. Dar sokaklarında gezdikten sonra hemen meydanda olan Bar Scaligeri’de güzel pizzaları tadabilirsiniz. 

Kalabalık şaşırtıyor

Daha sonra bir tarım kenti olan ve kültürel zenginliğiyle sizi büyüleyen Verona’ya mutlaka gidilmeli. Burada Avrupa’nın küçük ama en güzel meydanı olarak bilinen Erbe’de saatlerinizi geçirebilir ve hediyelik alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Tabii mutlaka Romeo ve Juliet’in evini ziyaret edin derim. Romeo’ya o kadar ilgi olmasa da Juliet’in evine gidince müthiş kalabalık sizi çok şaşırtacak. Orada kimilerini ellerine aldıkları kilitlerle dilekte bulunurken, kimilerini meşhur balkonda fotoğraf çektirirken göreceksiniz. Romeo ve Juliet’in evi ve orada çekilen fotoğraflar albümünüzde iyi bir anı olarak kalacaktır. Verona’ya gittiğinizde hemen dikkatinizi çekecek olan ‘Arena Verona’ sizi görüntüsüyle hemen etkiliyor. Yaz aylarında burada çok iyi konserler ve opera temsilleri yapılıyor. Denk getirirseniz gitmeyi ihmal etmeyin.

Masalsı toskana

Gezinin ikinci durağı Floransa, Rönesans’ın merkezi olmasıyla ünlü. Heykeller, binalar sizi etkiliyor. Burada ikinci gün yapılan Toskana gezisine mutlaka gidilmeli. San Gimignano, Pisa ve Siena’yı aynı gün görebiliyorsunuz. 12. yüzyıldan kalma kasaba San Gimignano, meydanı, kafeleri, restoranlarıyla muhteşem. Buraya gittiğinizde iki yıldır dünya şampiyonu olan dondurmacı Gelateria Dondoli’ye mutlaka uğrayın derim. Siena, Piazza Campo’da yapılan Palio at yarışlarıyla ünlü. Bu meydan muhteşem. Orada sadece yerde oturarak bile bütün gününüzü geçirebilirsiniz.

Roma’da üç gün

Roma’da İspanyol Merdivenleri, Aşk Çeşmesi, Kolezyum ve Vatikan’ı görebilir, Navano Meydanı, San Pietro Bazilikası’na gidebilirsiniz. Gerçi ben gittiğimde Aşk Çeşmesi’nin tadilata girmesiyle biraz hayal kırıklığına uğradım… Mutlaka  krater gölünün olduğu Nemi ve Papa’nın yazlık sarayının olduğu Castel Gandolfo’ya uğrayın. Eski Papa Benedict burada oturuyor. Gittiğimizde sarayın bütün perdeleri kapalıydı. Ama duyduğumuza göre Papa bazen küçük meydanı gören penceresinden etrafa bakıyormuş. Nemi ise çilekleriyle ünlü bir kasaba. 
Mutlaka bütün kafelerinde olan çilekli turtalardan deneyin. 

Napoli ve Sophia Loren

Napoli’ye giderken Sophia Loren’in ‘İtalyan Usulü Evlilik’ filmi aklıma geldi. Sokaklarında gezerken adeta o film tekrar gözünüzün önüne geliyor. 
Meydanda hemen dikkatinizi çekecek olan ‘Gambrinus’ta soluklanıp özel tatlılarını tadabilirsiniz. 

Yok olan pompei

Vezüv Yanardağı’nın patlaması ve yok olan şehir Pompei… Buraya mutlaka gidin. Sonradan ortaya çıkartılan ve canlı müze şeklinde olan Pompei rehber eşliğinde gezildiğinde size geçmiş tarih konusunda önemli bilgiler verecektir.

VE GEZİNİN FİNALİ

Gezinin finalinde Ets Tur yetkilisi rehberimiz Davut Bey’in İtalya ve Roma tarihiyle ilgili verdiği çarpıcı örnekler kafamı karıştırmadı değil.  İtalya’ya ilk gelen Etrüks’ler,  birçok benzer Türk ve İtalyan isimler, bütün meydan ve saat kulelerinde yer alan, yol gösteren dişi kurt Asena heykelleri ortak geçmişimiz konusunda bize pek çok bilgi verir gibiydi.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak