• $32,3938
  • 35,1675
  • 2325.38
  • 9079.97
1 Nisan 2012 Pazar 12:53 | Son Güncelleme:

Önce Malezya vardı...

Önce Malezya vardı...

'Dünya'nın su yüzeyine çıkan ilk kara parçası' olarak kabul edilen Malezya, Güneydoğu Asya'nın cazibe merkezi. Coğrafyası kadim, tabiatı büyüleyici bu genç ülkede, etnik ve dini çeşitliliğin yarattığı ahenk de ilgi çekici. İşte, bir turizm cenneti olarak Malezya'da mutlaka görülmesi gereken gezi rotaları ve ilginç notlar...

PINAR HİÇDURMAZ
pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr

Asya'nın kültürel zenginliklerinin tümünü bir arada bulabileceğiniz Malezya, Malay, Çinli, Hintli ve başka yerli toplulukların kardeşçe yaşadığı bir ülke. Her daim yaz mevsimini yaşayan Güneydoğu Asya ülkesi Malezya, kültürel çeşitliliği kadar doğal güzelliğiyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Sosyal yapısı nedeniyle de Türk medyasında zaman zaman gündeme gelen ülkenin önce siyasi geçmişi ve sosyal yapısını kısaca hatırlatalım...
Malezya, 31 Ağustos 1957'de bağımsızlığına kavuşmuş yani henüz çok 'genç' bir devlet. Hollandalılar ve Portekizliler arasındaki sömürge rekabetini uzun yıllar yaşayan ülke, İngilizlerin adaya gelmesiyle mimari ve ticari alanda epey gelişme kaydetmiş. Bu yüzden olsa gerek ülkede İngiltere'ye olan hayranlık sürüyor. Yönetim biçimi, tıpkı onlar gibi, parlamenter monarşi... 9 kral ve 18 partiden oluşan bir hükümet var. Halkın yüzde 50,4'i Malay; yüzde 23,7'si Çinli, yüzde 7,1'i Hint ve yüzde 18,8'i diğer etnik gruplara mensup. Yani anlayacağınız bu kadar kral olması normal. Dini çeşitlilik de etnik dağılım gibi ve sokaklarda her türden insana rastlamak mümkün.
NERELERİ GEZELİM?
Ülkede üç farklı turistik destinasyon var. Malezya Yarımadası, Sarawak ve Sabah eyaletleri. Malezya'nın uzun kıyı şeridi ve mercan kayalıklarının bulunduğu adalar, Batı'da Maleka Boğazları ve Doğu'da Güney Çin Denizi birçok muhteşem kumsala sahip. Başkent Kuala Lumpur, hızlı kent yaşamı, renkli eğlence dünyası, konforlu otelleri ve alışveriş merkezleriyle bir cazibe noktası. Langkawi, Tioman ve Pangkor gibi adalar en gözde yerleşim yerleri. Macera ve doğa tutkunlarının adresiyse Sarawak ve Sabah. Borneo Adası'nın vahşi doğasındaki sık yağmur ormanları ve sualtı yaşamı da size farklı bir maceranın kapılarını aralıyor.
Malezya'da yıl boyu sıcaklıklar 21-33 derece arasında değişirken, ortalama rutubet yüzde 82'nin üzerine çıkabiliyor. Ülkede her zaman yağmur var ancak mart- nisan ve eylül- kasım ayları en yağışlı dönemleri.

Rekorların şehri, görkemli başkent Kuala Lumpur
Yerel halk ve turistler tarafından kısaca 'KL' olarak da anılan başkent Kuala Lumpur'un diğer Asya kentlerinden farkı, endüstrileşme sürecine rağmen yerel karakterini koruyabilmiş olması. Çin Mahallesi'nde Çin kültürünü, Malayların çoğunlukta olduğu yerde Malay kültürünü bir başka mahalleye gittiğinize Hint kültürünü bulabilirsiniz. Şehrin mimarisinde de çok farklı stiller göze çarpıyor. İngiliz sömürge dönemine ait zarif binalar, modern camiler, ezici gökdelenler, sanat eseri tapınaklar bir arada. Kuala Lumpur'un en önemli binası, dünyanın en yüksek gökdelenlerinden Petronas Towers. Buradan bütün şehri izleyebilirsiniz ancak en çok ziyaret edilen yerlerin başında olduğu için önceden bilet almanızda ve tam saatinde orada olmanızda fayda var. Şehrin an yüksek tepelerinden birinde bulunan 'Theme Park' doğaseverler için. Bu parka 'Genting Skyway' adında bir teleferikle gidiliyor. Zirvede bulunan çok sayıda otelden The First World, 6 bin odasıyla Dünya'nın en çok odasına sahip otel unvanına sahip. Şehrin kumarhaneleri de bu bölgede. Kral, kumarhanelere Müslüman Malaylar'ın girmemesi şartıyla izin vermiş...

Ülkenin doğum yeri Melaka'nın tarihi binaları
Malezya tarihinin başlangıç noktası olarak Melaka kabul ediliyor. Buradaki birçok bina UNESCO tarafından korumaya alınmış. Şehir, adını melaka ağacından alıyor. Başkent Kuala Lumpur'un aksine yüksek gökdelenler yerine alçak tarihi binalarla bezeli Melaka sokaklarını üç tekerlekli gezi bisikletleriyle gezebilirsiniz. Şehrin ortasından geçen nehirde, tekne turları düzenleniyor.

Maymun ve kartalların adası
Malezya turizminin en önemli duraklarından Langkawi Adası, Hint Okyanusu'ndaki 99 adanın en büyüğü. 1986'da 'gümrükten muaf bölge' ilan edildiğinden beri doğa tutkunlarının yanı sıra alışveriş meraklılarının da gözdesi. Hala huzurlu köşelerin bulunduğu küçük yerleşimleri, pirinç tarlaları, su bufaloları, balıkçıları ve doğasıyla kırsal bir Malay adası. Teleferikle ulaşılan Gunung Machinchang'a çıkıp Langkawi ile Andaman Denizi manzarasını görebilir, ormanların ve sislerin arasındaki görkemli köprüden yürüyebilirsiniz. Langkawi turu sırasında kendinizi Yüzüklerin Efendisi serisinin 'Yüzük Kardeşliği' bölümündeki yolculukta hissedebilirsiniz. Tekne turları, bu bölge için önemli bir aktivite ve bir o kadar da etkileyici. Gezi rotasında yer alan Hamile Kızın Gölü, adını gölün etrafını çevreleyen tepelerin dizilişinin yatan hamile bir kadına benzetilmesinden alıyor. Turlar sırasında, denize yiyecek atarak deniz kartallarını besleyebilir, etkileyici kökleriyle şaşırtan mangrov ormanlarını görebilirsiniz. Karaya tekrar vardığınızda sahil şeridinde beyaz kumsallarda dolaşabilir ya da nargile içip denizi seyredebilirsiniz. Nargileyi buraya Türkler değil, Ruslar getirmiş ama iki tane Türk restoranı var çok şükür. Ada'da maymunlar hariç her şey büyüleyici... Ada'ya gelen turistlerin çantalarını çalan, onları taciz eden maymunlar tek tek vurulmuş ve maalesef artık yok denecek kadar az maymun var...

'Bomba'lara dikkat!
- Pazarlık yapmadan bir şey almayın. Özellikle Çin Pazarı'nda söylenen fiyatın üçte birine bir şeyler satın almanız mümkün.
- Orangutan, Malayca bir kelime. Orang insan, utan ise orman anlamına geliyor. Orangutan: Ormaninsanı. 
- Bu ülkeyi gezerken en çok duyduğunuz kelime 'barang' olacak. Barang, Malayca eşya demek ve Malaycada kelimeleri çoğul olarak yapmak istediğinizde iki kez söylüyorsunuz. 
- Malezya'da dört mevsim var: Yağmurlu, çok yağmurlu, sıcak ve çok sıcak. 
- Müslüman halkın nikahını kadı kıyıyor. Ayrıca boşanma ve miras işlemlerini de kadılar yürütüyor. Bu sistemi Osmanlılardan almışlar.
- Yolda yürürken ya da bir asansörün üzerinde 'bomba' yazısı görürseniz paniklemeyin; Malay dilinde 'itfaiye' demek.
- 1998 yılından bu yana Formula 1 yarışlarının bir ayağı da Malezya'da düzenleniyor. Pist çok güzel düzenlenmiş fakat yağmur olasılığı yarışın seyrini etkiliyor. Örneğin, bu yılki yarışa yağmurdan dolayı yarım saat ara verildi.
- Ülkeye özellikle 11 Eylül olaylarından sonra birçok İranlı ve Iraklı aile yerleşmiş. En çok turist de yine bu ülkelerden geliyor. 
- Malezya, 'Dünya'nın su yüzeyine çıkan ilk kara parçası' olarak kabul ediliyor.
- Birkaç gün sonra Kuala Lumpur'un en işlek caddesi Bukit Bintang Caddesi'ne Mado açılacak.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür