• $32,3743
  • 35,022
  • 2325.52
  • 9096.28
30 Kasım 2014 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Mutlu et, kendini

Mutlu et, kendini

Kahve güne sağlıklı ve zinde başlamak için ilk adımın bir parçası. Günde 200-300 mg kafein; iştahı dengeler, uyuşukluk ve zihin yorgunluğunu giderici etki gösterir… Amerika’da yapılan bir araştırmanın sonucuna göre ise; bir bardak kahve baş ağrısına, karaciğere ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalı oluyor.

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Sağlıklı olmak hayatımıza artı bir değer katar. Sağlıklı olmak için, sağlıklı beslenmek birinci gerekliliktir. Kahve beslenmemize keyif veren bir mihenk taşıdır. Her sabah uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı etmek metabolizmamızı uyandırır. Kahvaltıda veya kahvaltı sonrası içtiğimiz 1 fincan kahve davetkâr kokusu ve eşsiz tadıyla sabah dopingi niteliğindedir.  

KÜÇÜK MOLALAR NE GÜZELDİR

Gün içinde küçük kahve molaları vermek; günümüzü renklendirir ve hareketlendir. Soğuk kış günlerinde, gecelerinde sıcak içecekler arasında en çok tercih ettiğimiz; kahve çeşitleridir. Soğuk havalarda sade veya sütlü kahvenin verdiği keyif bir başkadır. Sohbetlerimize aksiyon getiren, uyarıcı ve sakinleştirici etki gösteren bu içecek; “Buluşalım bir kahve içelim. Sabah kahvesine bekliyorum…" gibi kahve davetleriyle dile gelir.  

SİNİRLİ MİSİNİZ?

Bir beslenme uzmanı olarak, kafeini beslenmemizin bir parçasını oluşturan orta derece bir uyarıcı olarak nitelendiriyorum. Kafeinin en önemli kaynağı ise kahvedir. Kahvenin tohumu kafein içerir. Kahveyi uyanık kalmak için ve yorgunluğu önlemek için içiyoruz. Kafein santral sinir sisteminde uyarıcı etki gösterir. Kafein tüketmek bir bağımlılık değil, alışkanlıktır. Gün içinde küçük kahve molaları verdiğimizde; iş performansımız yükselir, canlılığımız artar, enerji dolu görünmemize yardımcı olur.  

POZİTİF Mİ OLMAK İSTİYORSUNUZ?

Kahve içtikten sonra alınan kafeinin hepsi 5 dakika da emilir ve bütün dokulara dağılır. Keyifle içilen bir kahve 5 dakika sonra etkisini gösterir ve enerjimiz artar. Kafein merkezi sinir sisteminde uyarıcı etki göstererek, uyku halini mental uyuşukluğu önler, gastro intestinal gerilimi azaltır. Gastrik sekresyonu artırır. Kafeinin ayrıca metabolizmayı hızlandıran etkisi vardır. Zayıflama diyeti yaparken normal ölçülerde ve keyifli bir şekilde kahve içmek pozitif etkidedir.  Kahveyi ölçüyü kaçırmadan almak, metabolizmanızın kolay çalışmasına destek olur. Günlük performansınızı ve hayat kalitenizi yükseltir. 

BAŞ AĞRISINI DA GEÇİRİYOR

Keyifli ve faydası yüksek kahve içmek için günlük kafein dozajını da aşmamak gerekir. Böylece kahve tüketiminden pozitif yararlanmış ve metabolizmamızı hırpalamamış oluruz. Toplam kafein alımının; ortalama günde; 200-300 mg olmalıdır. Günde 1000 mg’ı geçmemeliyiz. Günde 200-300 mg kafein; iştahı dengeler, uyuşukluk ve zihin yorgunluğunu giderici etki gösterir. Hayat kalitemizi pozitif etkiler. 
1 fincan kahve; 100-120 mg kafein, 1 fincan Türk kahvesi; 50- 60 mg kafein içerir. Kahve aynı zamanda bir miktar antioksidan öğeler içerir. Bu antioksidanlar metabolizmamızda toksin birikimini engelleyerek vücudumuzun dış etkenlere karşı korur.  Amerika’da yapılan yeni bir araştırmanın sonucuna göre ise; bir bardak kahve baş ağrısına, karaciğere ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalı oluyor.

ŞEKERSİZ İÇİN

Özellikle Türk kahvesini yaparken köpüğünü tam kıvamında aldıktan sonra kalan kısmını iyice kaynatmak kahvenin tadını geliştirmekle birlikte kahvenin mideye zarar vermesini önler. Kahveyi şeker ilave etmeden tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Böylece hem gereksiz yere enerji almamış olursunuz hem de kahvenin şekerle gölgelenmemiş saf ve gerçek tadıyla birlikte kokusunu alırsınız. Mutlu kahveli günler…

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı