• $32,3396
  • 35,2006
  • 2247.22
  • 8718.11
31 Mart 2013 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Küçük Prens’lere büyük buluşma

Küçük Prens’lere büyük buluşma

Hayranlarının ezberlediği, kadınların sevgililerine onu okuyup okumadıklarını sorduğu bir fenomen; ‘Küçük Prens’. ‘İflah olmaz’ bir Küçük Prens koleksiyoneri; Yıldıray Lise. Epey uğraştı, dünyanın Küçük Prens’lerini Ankara’daki sergide buluşturdu.

EYÜP TATLIPINAR - eyup.tatlipinar@aksam.com.tr

FOTOĞRAFLAR: RAŞİT AYDOĞAN

Her şey bir uçağın Sahra Çölü’ne düşmesiyle başlar. Hayat kadar acımasız, masallar kadar fantastik bir dünyaya adımımızı böylece atarız. Talihsiz pilot çölde küçük bir gezegenden gelmiş olan küçük bir prensle karşılaşır. Küçük Prens’in anlattığı  hikâyelerde neler yoktur ki? Mesela yolda  karşılaştığı bir tilki... Prens’in kendisini evcilleştirmesini istemektedir tilki.  
“Elbette” der Küçük Prens ama fazla vakti olmadığını, yeni arkadaşlıklar kurması, birçok şeyi anlayabilmesi için bir an önce yola koyulması gerektiğini de ekler. Tilki, “Sadece evcilleştirdiğin kişiyi anlayabilirsin” der; “İnsanlarınsa hiçbir şeyi anlayacak vakitleri yoktur. Her şeyi dükkândan hazır alırlar. Ve arkadaşlar dükkânlarda satılmadığı için de, hiç arkadaşları olmaz. Eğer bir arkadaşın olsun istiyorsan, evcilleştir beni!”
Ertesi gün Küçük Prens yine gelir. Bu kez, “Her gün aynı saatte gelmelisin” der tilki; “Günün herhangi bir vaktinde gelirsen, seni karşılamaya hazırlanacağım zamanı asla bilemem. İnsanın gelenekleri olmalıdır.” Küçük Prens geleneğin ne olduğunu merak edince tilki insanların bunu çok sık unuttuğunu söyler; “Bir günü diğer günlerden, bir saati diğer saatlerden ayıran şeydir.” 



YOKSA OKUMADINIZ MI? 
Şapka içindeki fili, tilkisi, kuzusu, gezegeni, özlü cümleleri, hayat dersleriyle bazı hayranlarının neredeyse tümünü ezberlediği ‘Küçük Prens’ macerasının en sevilen diyaloglarından biriydi az önceki cümleler… 
Bilen biliyor; Fransız yazar ve pilot Antonie de Saint Exupery’in eseri ‘Küçük Prens’ yalnızca bir çocuk kitabı değildir. Yaşınız almış başını gitmiş mi, üçüncü diplomanızı mı aldınız yoksa? Hiç fark etmez. Görmeniz, anlamanız, keşfetmeniz gerekenler var; mutlaka okumalısınız. 

KÜÇÜK PRENS’LERİN PEŞİNDE 3 YIL 
Popüler deyimle bir fenomenden bahsediyoruz. İlk kez yayımlandığı 1943’ten bu yana dünyadaki hemen her dile ve lehçeye çevrilen; kadınların sevgililerine onu okuyup okumadıklarını sorduğu; takılardan parfümlere kadar sayısız tasarıma konu edilmiş; koleksiyonerleri peşinden koşturan bir fenomen… 
Yıllardır yerli ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında doğanın korunması üzerine çalışan biyolog Yıldıray Lise, bu ‘iflah olmaz’ koleksiyonerlerden biri. Koleksiyon fikri 2008’de bir gece aklına düşmüş ve o günden beri azalmayan bir heyecanla, vaktinin önemli bir kısmını ‘Küçük Prens’ aramaya ayırmış. Sahafları gezmiş, sanal ortamı takip etmiş, yurtdışına çıkmış… Sonuç; farklı dil ve lehçede yayımlanmış 171 kitap, 72 farklı Türkçe baskı… 
Koleksiyonu sergilemek için iki yıldır çalışıyordu Lise. Tasarımı için arkadaşlarıyla 6 ay uğraştığı sergisini önceki gün nihayet açtı. ‘Dünyanın Küçük Prens Kitapları’ sergisi, Ankara Kızılay’daki Tayfa Kitap Kafe’de 25 Mayıs’a kadar görülebilecek. 8 hafta boyunca her hafta kitaplar yenilenecek. 

MİNYATÜR KİTAPLAR  
 Koleksiyonundaki en değerli kitabının uzun süre aradığı, kapağında siyah bir Küçük Prens’in olduğu, Mali’de konuşulan Bambara dili baskısı olduğunu söylüyor Lise; “Çok severim onun kapağını, dostlarım uzun bir aramadan sonra bulup getirmişlerdi bana. Bir de parmak ve avuç içi büyüklüğünde olanlar bana hep cazip gelmiştir. Bir de parmak boyutlarındaki minyatür kitapları çekici bulurum.”  
“Küçük Prens’in neyini çekici buluyorsunuz?” sorusunun yanıtı, kitabın birçok hayranınkiyle benzer; “Bu hikâyeyi her okuduğumda içim umut ve mutlulukla dolar. İçim sıkıldığında bazen tamamını, bazense belirli bölümlerini tekrar okurum. Tilkiyi anlattığı bölüm favori bölümümdür.” 

Küçük Prens dostluğundan doğan sergi
Sergide kitap ayraçlarından biblolara, çantalardan bardak altlıklarına kadar bu ünlü kahramanla ilgili çeşitli tasarımlar da satılıyor. Not edeceğimiz diğer nokta söyleşiler. İlki dün yapılan söyleşilerin ikincisi önümüzdeki hafta, yine bir koleksiyoner olan akademisyen Mehmet Sobacı’nın katılımıyla düzenlenecek.  
Yeri gelmişken söyeleyelim; aslında ‘parça’ sayısı bakımından Türkiye’nin en zengin Küçük Prens koleksiyonu 590 kitapla, aynı zamanda Lise’nin arkadaşı olan Sobacı’ya ait. 
Fakat Lise’nin koleksiyonunda, Sobacı’nın aksine aynı yayınevinin yeni çıkan baskıları bulunmuyor. Bu bakımdan diğer koleksiyondan daha farklı bir zenginliği var.   
İki arkadaş da birbirlerinin koleksiyonlarına ‘hediyelerle’ katkıda bulunmuş. Koleksiyonerlerin ‘benci’liği bu ikili arasında yok anlayacağınız.  

Türkçe’de 102 farklı baskı var 
İlk olarak 1953’te, Çocuk Esirgeme Kurumu yayını olan Çocuk ve Yuva Dergisi’nde Ahmet Muhip Dıranas çevirisiyle tefrika edilmiş Küçük Prens. 1953’te Hüsnütabiat Matbaası (Çeviren: Salih S. Uygur) ve Doğan Kardeş Yayınları (Çeviren: Ayşe Nur müstear imzasıyla Azra Erhat) kitabın ayrı ayrı baskılarını yapmış. Yıldıray Lise’nin araştırmalarına göre kitabın Türkçe’de 102 farklı baskısı bulunuyor. Yakın zamanlarda Lazca ve Kürtçe baskıları çıktı. 

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler
İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek
'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek