• $32,3164
  • 35,0935
  • 2308.64
  • 9079.97
28 Eylül 2014 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Kızdırmayın Bielsa hocamı!

Kızdırmayın Bielsa hocamı!

Teknik Direktörlük camiasının ‘Deli’ lakaplı, ekol yaratan büyük hocası Marcelo Bielsa, daha ilk haftalar olmasına rağmen Marsilyalı yöneticilere de ‘mavi ekran’ verdirmeyi başardı!

KAAN KAVUŞAN
kaan.kavusan@aksam.com.tr

Bielsa’nın herhangi bir Türk takımının başında olduğunu düşünüyorum da kaç hafta görevde kalabileceğini düşünemiyorum. 
Devre arasında gönderilebilir ya da iki gün sonra vazgeçilebilir de! Bizde hoca tercihlerinin belli bir seçim nedeni yoktur çünkü. 
Ben bir Fenerbahçeli olarak, takım hocasız kaldığında Bielsa’yı takımın başında görme fikrini çok sevmişimdir. Çünkü ekol yaratan, ilkeli bir adamdır. Hatta belli oranda da direkt hücuma itmeye çalışan otomatik atakçı, doğrudan dirençli, senkronizasyon dehâsı bir ‘dikey futbol'un hortlamasının sebebidir. Ama biraz daha düşündükçe, Aziz Yıldırım ile Arjantin’in bu inatçı ihtiyar delikanlısının kapıştığı fikri aklıma geliyor…“İyi ki gelmiyor” diyorum kendi kendime. Ne de olsa birçok taraftar kalp krizinden gidebilir…

HAYIR’I KABUL ETMEZ
Bielsa bugün Marsiyla’nın başında ve takımı ilk haftalar sonunda oldukça iyi bir noktada, ligin lideri. Ama o, ‘istediğim oyuncuları almadılar’ diye açıkça yönetimi suçlamaktan geri kalmıyor. ‘Kadrom dar’ diye basın toplantılarında yakınıyor. Hatta geçtiğimiz hafta içinde “İki yıllık sözleşmem var. Birinci yılın sonunda iki taraftan biri anlaşmayı bozmak isterse böyle bir hakkımız var. Şimdiden ne olacak bilmiyorum ama düşüneceğim” diyor basın toplantısında… Türkiye’de böyle bir basın toplantısının ardından beş gün gazetelerde başka bir şey okuyamazsınız.
Bilbao’dan eski oyuncusu Juventuslu Llorente, “İlk başlarda ısrarcılığı ve ‘hayır’ı cevap olarak kabul etmeyişi sinirlerinizi alt üst edebilir ama sonunda bir dâhi olduğunu anlarsınız” diyor onun için. Gerek Arjantin Milli Takımı’nda, gerek en iyi dönemini yaşadığı Şili Milli Takımı’nda, gerekse de 2012’de UEFA Finali’ne kadar çıkardığı Athletic Bilbao’da pek çok münakaşaya girişti Bielsa. Keçi inadıyla dediklerini yaptırdı ve başarılı oldu. Dedikleri yapılmadığındaysa (Bilbao’dan Llorente ve Javi Martinez’in satılması) hep o haklı çıktı. Kavgaları hep idealleri uğrunaydı. Egosu büyüktü; doğruyu en iyi biliyordu, işi doğruları yapmaktı. Bu yüzden de yapmak zorunda olduğu şeyde ısrarcıydı.

İDEALLERİN PEŞİNDE BİR ADAM

Hayatına da ideallerinin peşinde bir adam olarak başlamış zaten Bielsa. Önce babasının tuttuğu takım Rosario Central yerine Newell’s Old Boys’u tutmaya başlamış; sonra babası, erkek ve kız kardeşleri Arjantin’in önemli politikacılarından olmasına rağmen o futbolcu olmaya karar vermiş. Sakatlık sebebiyle 25 yaşında futbolculuğu bıraksa da bu sefer gözünü teknik direktörlüğe dikmiş. Kafa patlatmaya devam etmiş. Onun için bir takıntı haline gelen futbol videolarını toplayama bu dönemden başlamış mesela. Şu an video arşivinden yararlanarak, anlatmak istediği şeyi futbolcularına gösteriyor ve bu beş saat sürebiliyor! Maç hazırlıkları için analiz yazılımlarından faydalanıyor. Öyle didaktik ki bir keresinde Bilbao’da çalışırken, futbolcuların ayakkabılarının belli noktalarını boyamış. Neden mi? Oyunculara topa ayaklarının nereleriyle vuracaklarını belirtmek için. Bu kadar analiz ve göz tecrübesi elbette, bu beyin jimnastiğiyle birlikte Bielsa’yı büyük bir taktik deha hâline getiren şey. Defansa orta sahadan yerleştirdiği adamlar da zaman zaman çok tartışılmıştır. 

ANTRENMANLARI İZLENSE…

Antrenmanlarını izleyecek yöneticilerimiz dehşete düşecektir… Bazen her mevkiye farklı antrenman uygulatıyor kurt hoca. Örneğin orta saha oyuncuları forvetlerden ayrı zamanda, defanslar da onlardan ayrı zamanda çalışırlar. Fizik güç ve hareket kapasitesi için oyuncularını çok çalıştırır. Arjantinli milli futbolcu Ayala zamanında; “Bazen forvet ve orta saha oyuncularını görmediğim oluyordu” diyordu röportajında. Bunu izleyen herhangi bir yöneticimizin onu göndermek için neler yapacağını siz düşünün.
Ne yaparsak yapalım Bielsa’nın ilginç fikirleri olan idealist bir adam olduğunu kabul etmek zorundayız. Ya onunla çalışacak, tüm ipleri onun eline vereceksiniz ya da onu aklınızdan bile geçirmeyeceksiniz. Çünkü o yabani bir at kadar asil ve özgür. Aynı oranda da deli ve dâhi. Kendisiyse şöyle diyor bu konuda; “Yeni fikirlerle karşınıza çıkan bir adam, başarılı olana kadar delidir!” Bakalım ‘Bielsa Hocam’ın Marsilya 
macerası nasıl gelişecek…

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar