• $32,4279
  • 35,0758
  • 2325.92
  • 9079.97
6 Nisan 2014 Pazar 00:22 | Son Güncelleme:

Kazım’ın öldüğü gün Laz müziği yapmaya karar verdim

Kazım’ın öldüğü gün Laz müziği yapmaya karar verdim

İlk albümü ‘Zifona’ (Fırtına) ile Laz müziğinde yerelden evrensele bir yol açan Erdal Bayrakoğlu, 7 yıl aradan sonra çıkardığı ‘Sesumi Duyacaksun’ da da bu yolculuğun sınırlarını zorlamaya devam ediyor. “Kazım Koyuncu’nun öldüğü gün Laz müziği yapmaya karar verdim” diyen sanatçının, ‘Laz Pavarotti’ tanımlamasına da itirazı var.

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Erdal Bayrakoğlu nam-ı diğer Lazların Pavarottisi, 7 yıl aradan sonra çıkardığı ‘Sesumi Duyacaksun’ adlı albümünün lansman konseri için 8 Nisan Salı günü Joll Joker sahnesinde olacak. 12 kişilik bir orkestranın eşlik edeceği Bayrakoğlu, albümdeki Rumca, Gürcüce ve Lazca şarkıların yanı sıra Ahmet Kaya ve Cem Karaca gibi ustaların unutulmaz eserlerini de seslendirecek. Bu özel konser öncesi Karadeniz müziğinin usta ismi Erdal Bayrakoğlu’yla pek çok şeyi konuştuk. 

12 YAŞINA KADAR 7 AMELİYAT

Erdal Bayrakoğlu’nun hikâyesi bugün dilini ve müziğini yaşatmak için canla başla çalıştığı topraklarda başlıyor. “1977 yılında Rize’nin Ardeşen ilçesinde doğdum. Babam öğretmendi ve ben 3 yaşındayken İstanbul’a geldik. Çünkü benim el ve ayaklarımda doğuştan gelen ciddi sağlık problemlerim vardı. 3 aylıkken ameliyat olmaya başladım ve 12 yaşıma kadar 7 ameliyat oldum. Bu yüzden bir buçuk sene de Almanya’da kaldık ve orada da bir ameliyat oldum. Sonra İstanbul’a döndük ve ortaokulu burada bitirdim.”Müziğe ilgisi de küçük yaşlarda başlamış. “Daha ilkokul çağındaydım; teyplere sesimi kaydederdim. Hep şarkı söyleyen bir adamdım ama bunu bir meslek haline getireceğimi bilmiyordum. Bakırköy Endüstri Meslek Lisesi’nde okurken okulda bir Türk Halk Müziği korosu oluşturuldu. Solist olarak da beni seçtiler. İşte o koroda çalan müzisyenlerle protest müzik yapmak için 1994 yılında bir grup kurduk ve o tarihten bu yana her gün şarkı söylüyorum. Konservatuvar eğitimi almadım. Üniversite sınavını birkaç kez kazandım ama o dönemlerde barlarda çalışmaya başlamıştım ve her seferinde konservatuvar sınav tarihlerini kaçırdım. Çok da umursamadım açıkçası. Ama belli bir yerden sonra tıkanıyor insan. Bunu aşmak için de özel şan dersleri aldım.”

KAZIM’IN ÖLÜMÜ MİLAT OLDU

Anadolu rock tarzında müzik yaparken Kazım Koyuncu’nun öldüğü gün müzikal kariyerinde yeni bir rota çizmiş. “Kazım’ı İstanbul’a ilk geldiği günlerden beri tanırım. Abimin üniversiteden arkadaşıydı. Ölümünden çok etkilendim. Bir dostumu, hayran olduğum bir sanatçıyı kaybettiğim için çok büyük acı hissettim. Bir de tabii Karadeniz müziği için çok önemli bir değeri kaybediyorsun ve kimse sana böyle bir sorumluluk yüklemese de onun boşluğunu doldurman gerektiğini düşünüyorsun. O dönem ben Anadolu Rock yapıyordum. Onu kaybettiğimiz gün, beraber müzik yaptığım arkadaşlarımla bir karar aldık ve ‘Bundan sonra Laz müziği yapacağız’ dedik.”

HEDEFİM EVRENSELE ULAŞMAK

İlk albümü ‘Zifona’ (Fırtına) ile Laz müziğinde yerelden evrensele bir yol açan Erdal Bayrakoğlu 7 yıl aradan sonra çıkardığı ‘Sesumi Duyacaksun’ da da yine farklı soundlar deneyerek yerelden evrensele çıktığı bu yolculuğun sınırlarını zorluyor.“Hedefim müziğimi sadece Lazlara dinletmek değil. Karadeniz müziğini ve Laz müziğini yerelden evrensele taşımak gibi bir hedefim var. Bu nedenle her albümümde yeni bir saund geliştirmeye çalışıyorum. İlk albümümde ‘Lazca rock’ diye tabir edebileceğimiz bir sound denedik. İkinci albümü ‘funkrock’, ‘funkpop’ tarzında bir saundla yaptık. Hem kendimizi tekrar etmeyelim hem de sesimizi dünyaya duyuralım diye bir kaygımız var. Bu hedefin henüz başındayız.”

NEDEN 7 YIL?

‘Sesumi Duyacaksun’ ile ilgili çok güzel tepkiler aldığını söylüyor Erdal Bayrakoğlu. “Daha çok yeni bir albüm ve sesimizi duyuracağına inanıyorum. Çok güzel tepkiler alıyorum. Kimse ‘Bir önceki albümün daha güzeldi’ demiyor. Herkes şimdiye kadar dinlediği en güzel Karadeniz müziği olduğunu söylüyor.”İki albüm arasında 7 yıl olmasının sebebi ise onun işine karşı gösterdiği hassasiyetin açık bir göstergesi. “Albüm yapmak için albüm yapmak tarzım olmadı hiçbir zaman. Hep ne istediğimi bilip öyle yaptım. 20 yılda 2 tane albüm çıkardım. Ama artık bu kadar ara vermeyeceğim. İnsanlar da bunu istiyor.”

20 YILDA DOST BİRİKTİRDİM

Albümde de albüme adını veren ‘Sesumi Duyacaksun’ adlı şarkının klip çekiminde de pek çok dostu destek vermiş Bayrakoğlu’na. Bunlar arasında Niyazi Koyuncu, Aydoğan Topal, Selim Tarım, Resul Dindar, Efkan Şeşen, Feryal Öney, Ayla Yılmaz, Apolas Lermi, şair İbrahim Karaca, yönetmen Ezel Akay ve oyuncular Bülent Emrah Parlak ile Serhat Özcan var. “Bu 20 sene içinde çok para kazanamadım ama dost kazandım. Bir telefonumla hepsi yanımda oldular” diyor. Popüler olma konusuna gelince, müziğini daha çok insanla buluşturmaya itirazı yok ama “Popüler olmak birileriyle uğraşmak, birilerinin seninle uğraşması ve bir magazin figürüne dönüşmek demekse ona karşıyım. Ben zaten Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde konserler veriyorum 20 senedir. Bundan sonra da böyle devam edeceğim” diyerek safını belli etmekten de kaçınmıyor. 

ANADOLU SESUMİZİ DUYACAK

Erdal Bayrakoğlu şimdi ‘Sesumi Duyacaksun’ konseptiyle bir Anadolu turnesi yapmaya hazırlandığının müjdesini de veriyor. “Gittiğimiz her şehirde hem televizyon ve radyo programlarına katılacağız hem de konser vereceğiz. Anadolu’nun her yerine sesimizi duyurmaya çalışacağız. 8 Nisan’da da Taksim JollyJoker’de albüm lansman konserimiz olacak. O gece 12 kişilik büyük bir orkestrayla ve Ahmet Kaya’dan Cem Karaca’ya geniş bir repertuvarla konser vereceğiz.”

LAZ MÜZİĞİNİN EN BÜYÜK SANATÇISI HELİMİŞİ HASANİ’DİR

“Benim için Laz müziğinin en büyük sanatçısı Helimişi Hasani yani Hasan Helimişi’dir. Halk yeterince bilmez. Biz bile 10 yıl önce keşfettik. Nazım Hikmet’le aynı dönem yaşamış. Bundan 5-6 sene önce 100 yaşını kutladık. Bütün hayatını Laz sanatına adamış, Lazca besteler, tiyatro oyunları yapmış, Lazca romanlar yazmış. Yağlı boya tabloları var. Laz kültürünü yaşatmak için ciddi çaba sarf etmiş ve bedel ödemiş en büyük sanatçılardan biridir. Yıllarca sürgün hayatı yaşamış, Sibirya’da cezaevlerinde kalmış, sonra Türkiye’ye dönmüş, tekrar cezaevinde yatmış. Buradaki evi yakılmış, evsiz kalmış ama hiçbir zaman pes etmemiş. Biz onun makara kayıtlarını bulduk. “Şu anda benim farkımda değilsiniz ama yıllar sonra ‘Bir yerde bir şey daha demiş midir acaba’ diye çok arayacaksınız. Bunların kıymetini bilin” diyor. Biz şimdi anlıyoruz. Helimişi Hasani’nin türküleri bütün Laz müzisyenlerin albümlerinde vardır. Benim de ‘Zifona’ albümümde de iki tane şarkısı vardı.”

ANADOLU’NUN BÜTÜN DİLLERİNDE SÖYLERİM

“Pavarotti gibi dünyaca ünlü, çok önemli ve yetenekli bir tenora benzetilmek tabii ki rahatsız edici değil ama bu bazen Erdal Bayrakoğlu ismini gölgeleyebiliyor. En önemlisi de başına konulan ‘Laz’ ibaresi aslında biraz sıkıntı verici. Tamam ben Laz’ım ve kimliğimle ilgili kaygılarım var ve bununla ilgili müzik yapıyorum ama Anadolu’nun diğer kültürlerini ve dillerini de kendi kültürüm gibi benimsiyorum. Anadolu’nun diğer dillerinde de şarkılar söylüyorum. Buradan bakıldığında 
‘Laz Pavarotti’ tanımlaması benim sanatçı kimliğimi ve hayattaki duruşumu çok da karşılamayan bir tanımlama.”

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür