• $32,3797
  • 35,0802
  • 2326.12
  • 9095.39
14 Aralık 2014 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Evde tek başına iki baba...

Evde tek başına iki baba...

SİBEL ATEŞ YENGİN
sibel.ates@aksam.com.tr

Çocuk büyütmek zor iş. Üstelik yaşı büyüdükçe sorunları da artıyor. Hele bir de çocuğunuzu yalnız büyütüyorsanız çözmeniz gereken problemlerin iki katına çıkması işten bile değil. İşte biz de çocuğunu yalnız büyüten ebeveynleri merak ettik. Ama bu defa çocuklarını tek başına büyütmek zorunda kalan annelere değil, babalara sorduk.    

Ateş Yaylıoğlu:
OĞLUMLA YENİ EVE TAŞINDIK

Birkaç yıldır oğlum Ogan’la birlikte yaşıyoruz. Annesi ayrılma isteğini söylediğinde Ogan’ın (SBS) ortaokul sınavlarına girmesine yaklaşık bir sene vardı. Ayrılmak için sınava kadar süre istedim. Çünkü boşanmayla ilgili tek korkum Ogan’ın bu süreçten olumsuz etkilenebilecek olmasıydı. Dersleri kötüye gidebilir, sınavda başarılı olamayabilirdi. Oğlum boşanma gerçeğini öğrenene kadar da sanırım boşanmamak için elimden geleni yaptım. Ancak boşanacağımızı Ogan’a söylediğimizde artık geri dönülmez bir yola girmiştik... Boşandık. Sınavlar bitti. Ogan yeni okula başladı, biz de birlikte yeni bir evde yaşamaya başladık. 

ZORLUKLAR BANA KALDI

Çocuğum bütün hafta benimle kalıyor, hafta sonu annesinin yanına gidiyordu. Bu durum annesiyle kaliteli zaman geçirmesine olanak sağlarken babaya yani bana da gündelik yapılması gerekenler, ödevler, hastalıklar, angaryalar ve zorluklarla baş etmeye çalışmak kalıyordu. Bir başka gerçek ise yaşamaya çalıştığım ilişkilerim hep oğlumun gölgesinde kalıyordu. Şu sıra kız arkadaşımla anlaşamadığı için annesinin yanında kalıyor mesela. Açıkçası çevremdeki herkes “Hayatımı harcadığımı, çocuğun annesinin yanında olması gerektiğini” söyledi durdu. Bu söylenenlere pek kulak asmadım. Ama bazen “Keşke hep annesinin yanında kalsaydı, ben de uzaktaki ideal baba olarak kalsaydım” nasıl olurdu, herkes daha mutlu olur muydu diye düşündüğüm de oluyor. Sanırım kız çocuğun babasının yanında kalması, erkek çocuğun da annesinin yanında kalması belki daha mantıklı…Eskrim, oğlumla aramızdaki başka bir bağ oluşmasına vesile oldu. Önce Ogan eskrime başladı, sonra ben. Şimdi Kadıköy’de eskrim okulum var ve birlikte eskrim dersleri veriyoruz. Bugün oğlum 18 yaşında, 5 ay sonra 19 yaşında olacak. Bu sene üniversite sınavına girecek. Japon Dili ve Edebiyatı üzerine okumak istiyor. Önümüzdeki sene büyük olasılıkla Ankara’da yaşamaya başlayacak. 

Nusret Okumuş:
ANNEN NEREDEYSE ORASI EVİN MİDİR?

Karşımıza yeni bir çift taşındı. Bir süre sonra kapılarına astıkları yazılı bir motif ilişti gözüme. İngilizce olarak “Annen neredeyse orası evindir” yazıyordu. Buradan bakınca baba-kız olarak 1-0 geride başlıyormuşuz gibi gözüküyor. Ancak yeni evimizi ilk tuttuğumuzdan itibaren duvarların rengine kızımla karar verdik. Odasının eşyalarını kendisi seçerken ben yalnızca seçimlerinin artı ve eksilerini belirttim. Hiçbir zaman yönlendirmedim. Yine salonumuza koltuklarımızı alırken modeline, rengine beraber karar verdik. Balkon duvarına sevdiğimiz şarkı sözlerini rengârenk kalemlerle birlikte yazdık. Salonumuzun bir duvarına boya saçarak dekorasyonu birlikte tamamladık! Sonuçta evimizi birlikte dekore ettik. Geçenlerde akşam yemeğinde konuşurken “Baba burayı gerçekten evim gibi hissediyorum” dedi. Ben de hemen hışımla kalkıp komşunun kapısının üzerindeki yazıya kocaman bir çarpı çizdim. (Tabii ki bu son söylediğimi yapmadım.)

EVİMİZ EV GİBİ OLMALIYDI 

Yaşamın her alanında gözetmemiz gereken dengeler vardır.  Anne-babanızla ilişkilerinizde, işyerinizde, sosyal yaşamınızda, arkadaşınızla yaşam dengeler üzerine kuruludur. Ama konu liseye giden bir kızınız olunca bu dengeyi oldukça dikkatli gözetmeniz gerekir. En önemlisi çocuğunuzun ne sizin gibi ne de annesi gibi olmayacağını, onun kendisi olacağını kabullenmenizdir. İşte bunu kabullenirken de ona nasıl yardım edebileceğinizi çözümlemeniz büyük önem kazanıyor. Okuyan biriyseniz çocuk yetiştirmeyle ilgili birçok kaynağa başvurabilirsiniz. Ve sonuçta karşınıza birbirinden farklı yollar çıkmış olur. Bilmediğim bir yemek yapmak için internete başvurduğumda okuduğum 5-6 tariften bana uyacak bir senteze ulaşarak yemeğimi yapıyorum. Ancak söz konusu çocuğumuz olunca yapacağınız sentezin çok daha duyarlı olması gerekir. 
Diğer taraftan da okullar sonucunda elde edilen diplomaların tek başına bir anlamı olmadığını bu süreçteki donanımın öneminin kavramasını bir şekilde sağlamanız gerekiyor.3 yıl önce profesyonel iş hayatıma ara verdim. Onun öncesindeki 5-6 yıllık dönemde zorunlu olarak görev yaptığım yurtdışı projelerini kabul ederken yaşadığım en büyük kararsızlık kızımdan ayrı kalacak olmamdı. Dolayısıyla birlikte yaşadığımız bu süreçte tatillerde olabildiğince yurtiçi ve yurtdışı gezilerine beraber giderek bunu telafi ediyoruz. Onun ufkunun genişlemesi, dünyayı tanıması ve dünyaya kıyasla ülkemizin yerini daha doğru belirlemesi açısından bunu önemsiyorum. 

EV İŞLERİNİ BEN YAPIYORUM

Evdeki tüm işlerimi kendim yapıyorum. Buna haftada 1-2 kez pazara gitmek, düzenli ev yemeği yapmak gibi şeyleri dâhil edebilirsiniz. Müzik ve sinema zevklerimizin de uyuşması yaşantımızı renklendiriyor. Radyoda sevdiğimiz bir parça çalmaya başladığında müziğin sesini yükseltip birlikte dans etmek hoşumuza gidiyor. Tabii bu esnada kedimiz Lütfü “Ne oluyor!” diyerek panik halinde bir yerlere saklanıyor. Daha önce hiç çiçek bakmamama karşın olabildiğince çiçek aldık. Ne de olsa evimiz ev gibi olmalıydı... 

İKİMİZ DE ÇATIŞMAYI SEVMİYORUZ

Baba-kız olarak yaşamın güç yanlarından biri çevremizdeki bazı ailelerin yaklaşımı. Bir gece kızım bir kız arkadaşıyla beraber kalıp birlikte okula gitmeyi planlamışlar. Arkadaşının annesi de tek başına yaşayan biri olduğu halde “Siz onlarla kalmayacaksınız değil mi?” dedi. Ben de hiç uzatmadan “Tabii ki” deyip gece bir arkadaşımda konakladım. Neyse ki bu tür durumları sorun etmeyip hemen çözüme yöneliyoruz. Giyim konusunda da bazen sıkıntılarımız oluyor. Kızım farklı giysiler giymeyi seviyor. Ama maalesef alışverişten çabuk sıkılıyor. Bu durumda bana sipariş ettiği şeyleri beğenip bulmam epey güç oluyor. Kaldı ki ben de moda da neymiş anlayışına sahip zor giysi beğenen biri olduğum için durum güçleşiyor. Bir sorun çıktığında ya da tartışılması gereken bir durum ortaya çıktığında birbirimizi sonuna kadar dinleyip sakin sakin uzlaşıyoruz. Çünkü ikimiz de çatışma ortamı yaratmaktan kaçınıyoruz. Sonuç olarak kızımla mutlu bir şekilde hayatı paylaşıyoruz.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi