• $32,3313
  • 35,0955
  • 2298.39
  • 8987.28
13 Nisan 2014 Pazar 00:30 | Son Güncelleme:

En büyük Soho House İstanbul’da

En büyük Soho House İstanbul’da

Dünyada önemli şehirlerde özel üyelik sistemiyle hizmet veren Soho House, Tepebaşı’ndaki eski Amerikan Konsolosluğu’nda açılacak. Açılış öncesinde Soho House’ların kurucu ve sahibi Nick Jones’a ulaştık. İstanbul’da sistem nasıl işleyecek, bilgi aldık.

PINAR HİÇDURMAZ
pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr

Soho House 1995 yılında film, medya ve yaratıcı endüstrilerdeki insanlar için özel üyelikli klüp olarak Londra’da kuruldu. Nick Jones, böyle bir mekânı açmasının en önemli sebebi olarak yaratıcı insanları tek bir çatı altında toplamak, bu özel kişilerin; sanatın ve sanatçıların olduğu bir ortamda üretkinliklerini daha zenginleştirmek olduğunu söylüyor. Tabii sadece üyelik sistemiyle işleyen bir kulüp olmasının haricinde Soho House, mahremiyetiyle de ünlü. Adeta üyeleri için korunaklı bir yuva. Alışagelen diğer mekânlarda olduğu gibi, içeride fotoğraf çekip paylaşmak kesinlikle yasak. Sanırım konforundan ziyade bu özelliği Londra’da kısa sürede popüler bir ev haline gelmesinin en önemli nedeni. Jones, Londra!dan sonra ‘Bohem Ev’lerin sayısını artırıyor. İngiltere dışında Avrupa’da Berlin’de Hitler’in Gençlik Evleri’nde, New York’ta,  Hollywood’ta, Miami’de ve Toronto’da var. Bu yılın sonunda açılması planlanan Soho House İstanbul hakkında daha fazla biligiyi Nick Jones’tan dinleyelim.

İLHAMIMIZ TÜRK KÜLTÜRÜNDEN

Her Soho House’un kendine ait özgün bir karakteri var. İstanbul için ne tür bir konsept düşündünüz? Kulüpte neler olacak, dekorasyonu nasıl olacak, özel bir tasarımcıyla birlikte çalıştınız mı?
İstanbul’daki tasarım ilhamın çoğunu binanın orijinal özelliklerinden, yerel bölge ve Türk kültüründen alacak. Şablon bir Soho House tasarımıyla gelip onu alana uydurmaya çalışmayız; tarihi, şehrin ruhunu ve hissettirdiklerini araştırır tasarımımızı bunun etrafında oluştururuz. Soho House’ların tümü değişik görünür    ama aynı ailenin bireyi oldukları hissini verirler. Çok yakın akraba değillerdir ama daha çok uzak kuzenler gibidirler.

ÜYELİK İÇİN YARATICILIK ŞART

Soho House’ların en önemli özelliği bir üyelik sistemiyle işletiliyor olmaları ve bu nedenle de kendilerine has bir mahremiyetleri var. İstanbul için kimler üye olabilir ya da hali hazırda üyeleriniz var mı?
Biz Soho House’ları yaratıcı ruhlar için evden uzak birer ev olmaları için yarattık. Orijinal Soho House sadece yerleşik yetenekler için değil, aynı zamanda keşfedilme aşamasındaki yetenekleri de hedeflemişti ki hâlâ öyledir. İstanbul’da da tamamen aynısı geçerli olacak, üyeliğe hak kazanmak için gereken tek şey yaratıcı bir ruh. Şehirde insanlarla tanışarak ve bu yerin kültürünü içimize çekerek birkaç ay geçirdik. Üyelik komitemizi oluşturmaya yavaş yavaş başladık, onlarda kulüp üyelerini toplamaya başlayacaklar. 

İstanbul’da da Toronto ve Berlin’de yaptığınız gibi özel prömiyer ve lansmanlar yapacak mısınız?  
Film, müzik, tasarım, moda veya daha ötesi olsun yaratıcı sanatlar konusunda tutkuluyuz. İstanbul gibi güçlü yaratıcı camiaların olduğu şehirlerde yeni yerler açar ve bu camiaların bir parçası olmak için çok çalışırız. Şehrin kültürünü kulübümüzün duvarları içerisine almaya çabalarız ve bunun sonucu olarak kulüplerimiz de bulundukları yere göre evrilir ve değişirler. Toronto’da etkinliklere ev sahipliği yapmak ve festivali kutlamak için TIFF’in vitrini olduğu film şirketleriyle çok yakın şekilde çalıştık benzer şekilde Berlin’de de Berlinale ile. İstanbul’da da kültür takvimini oluşturan İstanbul 74, Tasarım Bienali, IST ya da diğerleri gibi pek çok etkinlikle ortaklıklar oluşturma fırsatı bulabilmeyi umuyoruz.

Bu sektörde pek çok tecrübeniz var. Soho House konsepti nasıl  ortaya çıktı? 
Orijinal Soho House’ın kurulması güzel bir tesadüf neticesinde oldu. Old Compton Caddesi’nde bulunan ilk restoranımız Café Boheme’in üzerindeki bina bize teklif edildi. Burası değişik odalardan oluşan güzel bir eski Geoorgiyan sitili şehir evidir. Binayı çok sevdiğim için hayır diyemedim ancak girişi o kadar kuytu bir yerde kalıyordu ki burada herkese açık bir yerin iş yapmayacağını da biliyordum. Biz de bir üyelik kulübü açmaya karar verdik ve gerisini biliyorsunuz zaten. Büyüyüp genişledikçe yaratıcı endüstriler için bir yuva olma özelliğimiz de arttı, benzer şekilde düşünen insanlara bir araya gelerek tanışacakları, huzurlu bir ortamda çalışacakları alanlar sağlıyoruz ve üyelerimizden gelen yeniliklerden ilham alıyoruz.

AMAÇ MAHREMİYET SAĞLAMAK

Soho’yu özgür ve yaratıcı ruhlar için bir yuva olarak tanımlıyorsunuz. Ancak günümüzde televizyonla alâkalı olarak şöhret kazanmış kişilerin böyle bir lüksleri olmadığını görüyoruz. Soho House’ın devreye gireceği nokta bu mudur?     
Üyelerimiz film, müzik, tasarım ya da sanat olsun tüm yaratıcı alanlardan gelirler ve bunlara tutkuyla bağlıdırlar. Toplum nezdinde tanınmış olsunlar veya olmasınlar onlara mahremiyet ve buluşacakları, çalışacakları ve rahatlayacakları mekânlar sağlamayı umuyoruz. Tek çeşit bir üyeliğimiz bulunuyor ve üyelerimizin tümü yaşlarından veya kariyerlerinin hangi aşamasında olduklarından bağımsız olarak sosyalleşmek ve tanışmak için bir araya gelirler. 

İstanbul’da nasıl bir açılış organize etmeyi düşünüyorsunuz? Özel bir açılış töreni mi olacak yoksa daha büyük kalabalıklara mı hitap etmeyi planlıyorsunuz? 
Ne zaman bir Soho House açsak yerel üyelerimizi yeni kulüpleri ile tanıştırmak ve onlara devam eden desteklerinden dolayı teşekkür etmek için etkinlikler düzenleriz. Toronto’da açılışımızı TIFF’le aynı zamana denk gelen bir seri etkinlikle gerçekleştirdik, Batı Hollywood’da da aynısını bu kez Oscar’larla yaptık, İstanbul’da da benzer bir şeyi bir ya da daha fazla saygın kültürel etkinlikle ortaklaşa olarak yapmayı umuyorum. Soho House İstanbul bünyesinde kamuya açık bir restoran barındıran ilk lokasyonumuz olacak ve bunun için de ayrıca herkese açık bir lansman etkinliğine ev sahipliği yapacağız.  

KULÜBÜNE NASIL ÜYE OLUNUR?

- Her beyaz yaka insanı, jet set profili üye olamıyor. Medya, reklamcılık, sinema gibi kreatif sektörlerde çalışmak, üst düzey başarılara ulaşmak şart. Tabii bu şatların en büyük belirleyicisi kişilerin yaratıcılıkları ve sosyallikleri olduğu için bu sektörlerde çalışmasa da sosyal statüsü ve yaşam tarzı da değerlendirme ölçütleri arasında
- En az iki üye tarafından referans olarak gösterilmeniz gerekiyor.
- Komite, üyelerin özel yaşamını yakından takip ediyor. Basında olumsuz haberlerle yer alan, adı sık sık skandallara karışan kişilerin üyelikleri iptal ediliyor.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak