• $32,3749
  • 35,0488
  • 2325.91
  • 9106.44
8 Eylül 2013 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Beyoğlu’nun En Güzel Abisi

Beyoğlu’nun En Güzel Abisi

Ahmet Ümit’in ekim ayında yayımlanacak olan, ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’ adlı romanı, 2014 yılının ilk günü, yani yılbaşı gecesi Beyoğlu’nda işlenen bir cinayetle başlıyor. ‘Başkomser Nevzat’ ve ekibi olaya müdahil oluyorlar.

SAYIM ÇINAR / sayimc@superonline.com

Soruşturma boyunca Tarlabaşı’nın hem bugünü, hem geçmişi romana giren karakterlerin yaşamlarından yola çıkılarak gözler önüne seriliyor. Elbette, cinayetler sürmeye devam ediyor. Her ölüm, romanın gizemine başka bir boyut katıyor. Bir yanda Tarlabaşı’ndaki rant kavgası, bir yanda yeraltı alemi, suç dünyası, bir yanda orada yaşayan, itilmiş, horlanmış, yoksul insanlar... Fahişeler, muhabbet tellalları, uyuşturucu satıcıları, kumarbazlar, tutunmaya çalışan insanlar... Bir semtin nasıl lanetli bir hale getirildiğinin romanı gibi de okunabilir ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’, kırık aşklar antolojisi olarak da. Çünkü romanın ana dinamiğini, gece kirpikli hayat kadınları oluşturuyor. Onlara âşık olan adamlar, onları döven adamlar, onları öldüren adamlar. Tarlabaşı’nın rengi ve kederi olanca ağırlığıyla yer alıyor kitapta. Bir semtten yola çıkarak, insanlığın bugününü anlatmayı denemiş yazar...

KLASİK MÜZİKSEVER GAZETECİLER

Geçen yıl, yine bu sıralar Side’deydim. Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, 13. yılına, Viyana Klasik Orkestrası ve Balesi’yle başladı. Geçen salı akşamı Side Antik Tiyatrosu’nda gerçekleşen açılış konserinde Viyana Klasik Orkestrası ve Balesi, sanatseverlere Strauss ve Mozart’ın eserleriyle unutulmaz bir akşam yaşattı. 
Bu festivali izleyen gazeteciler içinde Meliha Okur, neşeli haliyle, grubun gözbebeğiydi. Medya dünyasından Oral Çalışlar, Serpil Yılmaz, Aykut Işıklar, Bedir Acar da festivaldeydi. Bu arada Aykut Işıklar’ın yeni aldığı fotoğraf makinesi oldukça fiyakalıydı, fotoğraflarıyla ilgi odağı oldu. 

KİTAP DÜNYASINDA NELER OLUYOR?

l Can Akçay, jet sosyetenin tanınmış isimlerinden biri. Eğitimi, uzmanlık alanı ve ekonomiyi okuma biçimiyle önemli iş adamlarının da başında geliyor. Akçay, birçok konuda kaleme aldığı makaleleri şimdi bir kitap haline getiriyor. Kürt sorunu, kent yaşamı, Gezi Parkı süreci, dış politika gibi önemli konuları akıcı bir dille anlattığı makaleler tek bir ciltte toplanacak. Kitap, Türkiye’nin yakın tarihini genç bir iş adamının gözünden okumak isteyenlere yönelik bir çalışma… 
l Köşe yazarı, gecelerin ve ilişkilerin nabzını tutan bir metropol araştırmacısı ve iyi bir öykücü... Onur Baştürk, bu sefer bir romanla karşımızda, ‘Ev Sahibi’. Onur’un kitabı için Park Hyatt Otel’de düzenlenen davette Abdullah Oğuz, kitabı okuyacağını söyledi. Oğuz, daha önce  İbrahim Altun’un ‘Sıcak’ romanını sinemaya uyarlamıştı. Bakalım neler olacak? 
l Elif Şafak’ın yeni romanı Aralık 2013’te çıkıyor. Kitapta Mimar Sinan’ın cami ve köprülerinin yapımında çalışan bir fil ile bakıcısının hikâyesi anlatılıyor. Çok satan romanların yazarı Şafak’ın kitabını heyecanla bekliyoruz...

NE OKUYOR?

Türkiye’de şovmenliğin ilk temsilcilerinden, oyuncu, tiyatrocu Mehmet Ali Erbil’e sordum, “Ne okuyorsunuz?” diye… O da Murathan Mungan’ın hazırlamış olduğu; ‘Erkeklerin Hikâyesini’ okuduğunu söyledi. Bu kitapta, çok önemli yazarların hikâyeleri yer alıyor. 
‘Kendini Öldürenler’, Cesare Pavese;
‘Matmazel Claude’, Henry Miller;
‘Sesler’, Vladimir Nabokov;
‘Meslek Seçimi’, Bernard Malamud;
‘Merhem’, John Cheever;
‘Kameriye’, Raymond Carver...

DİKKAT ÇEKENLER

1-Çocukluğum/Maksim Gorki/Can Yayınları 
2-Atlar Kadar Özgür/Jeannette Walls/Kafka Yayınları
3-Çizgi Öyküler/Yiğit Özgür/Mürekkep Basın Yayın
4-Her Melek Korkunçtur/Susanna Tamaro/Can Yayınları
5-19. Yüzyıl Siyasi Tarihi 1789-1914/Fahir Armaoğlu/Timaş Yayınları

 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı