• $32,3847
  • 35,0628
  • 2326.25
  • 9096.68
7 Aralık 2014 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Barış’ın popüler olmayan şarkılarını daha çok seviyorum

Barış’ın popüler olmayan şarkılarını daha çok seviyorum

Neredeyse 16 yıl geçti Barış Manço bu diyarlardan göçeli. ‘Adam olacak çocuklar’ adam oldu mu bilinmez ama Manço’nun yokluğu hâlâ derinden hissediliyor.

Bizim nesil onun şarkılarıyla büyüdü. Yeni nesil bu bakımdan şanssız bana göre. Şarkılarında bir ozan edasıyla mesaj vermesi onun ne kadar büyük bir sanatçı olduğunun ispatıydı. Barış Manço hakkında çok şey söylenebilir çok şey yazılabilir  ama onu en iyi hayat arkadaşı Lale Manço anlatabilir. Lale Hanım'la, Moda’da Barış Manço Derneği’nde buluşuyoruz. Derneğe varıncaya kadar ünlü sanatçının ismini her yerde görüyorum. Sokaklarda, kültür merkezinde, duraklarda… Adeta Barış Manço adası gibi Moda… Dernekte Barış Manço adını yaşatabilmek için çocuklarıyla birlikte canla başla çalışıyor Lale Hanım. “Barış Bey’in en çok hangi şarkısını severdiniz” diye soruyorum. “Ömrümün Sonbaharı” diyor ve ekliyor, “Ben Barış’ın popüler olmayan şarkılarını daha çok seviyorum.”

MEZİN DEDEYİ
mezin.dedeyi@aksam.com.tr

Mesleğe ilk başladığım dönemlerdi. Barış Manço ile kısa bir söyleşi yapma şansı yakalamıştım. Heyecanlandığımı görünce, “Mesleğe yeni başlıyorsun; heyecanlanma, daha ne röportajlar yapacaksın” demişti. 
Barış, çok sıcak ve samimi biriydi. Röportaj yapacağı kişiyle sohbet eder, 
onun rahatlamasını sağlardı. 

Peki, nasıl bir eşti Barış Manço?
Her şeyden önce ‘kolay’ bir eşti. Aslında sanatçıyla yaşamak kolay değil. Albüm çıkardığı dönemler çok yoğun geçiyordu. Tabii bu bize de yansıyordu. Kolay dediğim kısımıysa; Barış Manço bir ev erkeği olarak çok kolay bir insandı. Hiçbir ağırlığı, hiçbir seçiciliği yoktu. Karısından evvel sofrayı kuran, toplayan, hatta gerektiğinde çocukların altlarını değiştiren bir kocaydı. Tabii dediğim gibi sanatçıyla yaşamak zor. Bir kere tek kişilik hayat yaşanıyor. Sadece onun hayatı var ve hayat onun etrafında dönüyor, çocukların hayatı da benim hayatım da... Hep şöyle tarif ediyorum;  ‘Barış Manço’ 
bir müesseseydi ve Barış dâhil biz de o müessesenin çalışanlarıydık. 

Nasıl geçti bu 16 sene sizin için?
Esasında o kadar hızlı geçiyor ki… Fakat bizim hayatımız onunla o kadar dolu ki... Gördüğünüz gibi sağımız solumuz hep Barış Manço… 16 sene dendiği zaman uzun bir süre. 16 sene önce doğan çocuk şimdi lise talebesi. Zaman hızlı geçiyor ama o bizim için her dem taze. Devamlı onunla ilgili bir çalışma içindeyiz. Adının geçmediği bir günümüz yok. Her tarafta şarkıları karşılıyor bizi.

En çok hangi şarkısını seviyordunuz?
‘Ömrümün Sonbaharı’nı çok seviyorum. Sonra ‘Gülbebeğim’ var. Popüler şarkıları dinleye dinleye kanıksıyorsunuz. Popüler olmayan şarkılarını daha çok seviyorum. Mesela ‘Günaydın Çocuklar’ diye bir şarkısı var. Söz ve içerik olarak çok etkiler beni. Çocuklara bugün çok ihtiyacımız olan barış kavramını aşılayan, silahlardan uzak durmalarını öğütleyen bir şarkı. 

ŞARKILARINDA ÇAĞRI VARDI

Şarkılarında nasihatler, sevgiye çağrı vardı...
Bütün şarkılarında insanlığa çağrı, tevekkül vardır. Hayatı üzerinde döndürecek, insanın içine baktıracak sözlerdir çoğu.

Keşke herkes can kulağıyla dinlese...
Yıllar önce, Hülya Avşar Show’a katılmıştınız. Avşar, ‘Barış Manço’nun en çok neyine kızdınız?’ diye sormuştu. Siz de, ‘Ölmesine kızdım’ demiştiniz. O an içim çok acımıştı… Ardından sayfalarca kitap yazsanız, duygularınızı o iki kelime kadar iyi anlatamazdı bana göre...
Bizi çok erken terk etti. Sadece benim açımdan değil; ölüm hakkı yoktu, ölmemeliydi. Çok kızdım. O kadar erken gitmemeliydi. Hatta bugünlerde daha da çok ihtiyacımız varmış gibi geliyor bana. 

Neden bu günlerde?
Çünkü, Barış çok pozitif biriydi. Şarkı sözlerine baktığınız vakit, hep ümidi aşıladığını görürsünüz. Şu anda insanlar ne zamanlarını değerlendirebiliyorlar ne ilişkilerini…  Her şey hızla tüketiliyor. Birbirimizin değerini anlamadan, birbirimize yakınlaşamadan hayat geçip gidiyor. O kalplere hitap etti. Bugünlerde bizim buna çok ihtiyacımız var. O samimiyetten gittikçe uzaklaştığımızı düşünüyorum.  İlişkiler çok yüzeysel. Herkes kendine dönük yaşıyor. İnsanlar birbirilerine çok az zaman ve duygu harcıyorlar. Mesela konuşmak yerine mesaj atıyorlar. Ben hayatta mesaj atamıyorum. Neden mesajlaştıklarını da anlamıyorum. Sesi almak, ondan etkilenmek çok farklı bir şey.

OĞULLARIMLA İFTİHAR EDİYORUM

Çocuklarınızın bir dönem maddi problemler yaşadığı söylendi. Doğru mu bu?
Çocuklarım maddi problemler yaşamadılar. Neden böyle şeyler çıktı bilmiyorum. Magazin dili çok farklı bir dil. Mesela çocuklarım yurt dışında okudular. Orada evleri de vardı, okullarının taksiti de ödeniyordu. Her zaman paralarını kendileri kazandılar. Her  talebenin geçmesi gereken yoldur bu. Bundan da gurur duyuyoruz.

Şimdi ayakları daha sağlam basıyor ve kazançlarının kıymetini biliyorlar değil mi?
Elbette… Çalışmak öğrenciliğin bir parçası. Özellikle ABD'de bu durum böyle...
Zaten hem Amerika’da okumaları hem sıkıntı çekmeleri biraz tezat değil mi? Evet, harçlıklarını çıkarmak için çalıştılar ama bu maddi sıkıntı içinde oldukları için değildi. Kendileri de iftihar ediyor bu durumla; ben de onlarla iftihar ediyorum.

Hangi oğlunuz Barış Manço’ya daha çok benziyor?
İkisi de benziyor ama farklı özellikleriyle. Doğukan konuşurken Barış’ın yüzünden geçen bütün ifadeleri görüyorum. 

Doğukan’ın fiziği de çok benziyor...
Evet, fiziksel olarak da benziyor; özellikle de mimikleri aynı... Batıkan’ın da içsel dünyası ona benziyor. O daha içe dönük.  Barış da öyleydi. Her zaman kendisiyle olmayı tercih ederdi.
Barış da “Batıkan aynı bana benziyor; benim gibi olacak” derdi. 

GEMİ HER GEÇEN YIL DAHA DA DOLUYOR

Barış Manço Derneği’nde neler yapıyorsunuz?
Burada birinci hedefimiz Barış Manço’yu yaşatmak ve onunla ilgili çalışmalar yapmak. Anma günleri bizim için çok önemli. Güzel bir etkinliğimiz var biliyorsunuz. 10-12 senedir düzenliyoruz bu etkinliği ve çok güzel oluyor.  O geminin her 
sene biraz daha fazla dolduğunu görmek çok hoşumuza gidiyor. 

‘Adam Olacak Çocuklar’ da geliyorlar mı?
Ara sıra karşıma çıkıyorlar.  

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi