• $32,3311
  • 35,062
  • 2282.76
  • 8975.4
30 Mart 2014 Pazar 01:20 | Son Güncelleme:

30 yıllık iki dost metroda meşk ediyor

30 yıllık iki dost metroda meşk ediyor

Haftanın beş günü İstanbul’un farklı metrolarında hem çalıp hem söyleyen Zeynep Kara ve Sadık Tekbaş ikilisinin yolu ‘Körlere Mutluluk Derneği’nde kesişmiş önce. O günden bugüne de tam 30 yıl geçmiş. Zeki Müren’den Metin Şentürk’e kadar pek çok ünlü isimle çalışan ikilinin hikâyesini siz de ilginç bulacaksınız.

SİBEL ATEŞ YENGİN
sibel.ates@aksam.com.tr

Metroda karşılaştım onlarla. ‘Eski Dostlar’ şarkısını çalıyorlardı. Durdum, dinledim. Yeri geldi eşlik ettim, alkış tuttum. Şarkıları biter bitmez de yanlarına gidip tanıştım Zeynep Kara ve Sadık Tekbaş ikilisiyle. Altı yıldır farklı metrolarda çalıp söylüyorlarmış ama dostlukları otuz seneye dayanıyor. Zeynep Hanım’la Sadık Bey ‘Körlere Mutluluk Derneği’nde tanışmış. Udi bestekâr Ruşen Yılmaz vesile olmuş tanışmalarına. Sadık Bey’in kurduğu müzik grubundaki solist kadın gidince birine ihtiyaç duymuşlar. İşte o zaman Zeynep Hanım’a teklif götürmüşler. “Bize sadece dört günlüğüne bir solist lazım. Sonra başkasını bulacağız. Sen de işine geri dönersin.” O dönem özel bir tiyatroda oyunculuk yapıyormuş Zeynep Hanım. “Teklif gelince tereddüt etmeden kabul ettim zaten dört günlük bir şeydi. Ama bir baktım dört gün dört ay, dört ay dört sene oldu. Derken otuz yıl geçti aradan. Tiyatroyu da bıraktım sonradan.” Metroya gidip gelirken gençlerin çaldığını duyan Sadık Bey, İstanbul Ulaşım AŞ’ye başvurmuş. Yedi yıldır da Zeynep Hanımla metroda çalıp söylemeye devam ediyorlar. 

KİBARİYE’NİN HAFIZASI KITTIR

Erzurumlu olan Sadık Bey, ilkokul sıralarındayken göz tansiyonu rahatsızlığına yakalandığı için zamanla görme yetisini kaybetmiş. O yaşta başına gelen bu durum onu hiç üzmemiş. Göremediği için zorluk da yaşamamış. “Sibel Hanım, insan alıştığı hayatı küçümsemez, benimser. O zaman da sıkıntı olmaz. Erzurum’da çok aktiftim. Derneklerde görev aldım, danışmanlık yaptım. Çok şükür şimdi de tanınıyorum” derken Zeynep Hanım söze giriyor; “Sadık Bey o kadar canlı biridir ki. Kendi bir şeylerden yararlanıyorsa mutlaka çevresindekilerin de yararlanmasını ister. Kıymetini bilmeyenler oldu ama Sadık Bey aynı huyda devam ediyor.” Sadık Bey Erzurum Belediyesi Konservatuvarı’nda bir süre eğitim almış. İstanbul’a geldikten sonra Metin Şentürk’le, Sevim Egesoy’la, Zeki Müren’le çalışmış. Nuray Hafiftaş’ın sahneye çıkmasına ön ayak olmuş. Hatta Kibariye’yi dinleyip bestekâr Muzaffer Özpınar’a öneren de Sadık Beymiş. Kibariye için “Onun hafızası kıttır, mümkün değil hatırlamaz beni” diyor.  

SEVDİĞİM KIZI VERMEDİLER

İstanbul’a geliş hikâyesi biraz acıklı geldi bana Sadık Bey’in. Sevdiği varmış. Çok da iyi anlaşıyorlarmış. Evlenmek istemişler. Ancak kızın ağabeyi, duruma el koymuş ve arkadaşıyla evlendirmiş kız kardeşini. İşte bundan sonra Sadık Bey tası tarağı toplayıp gelmiş İstanbul’a. O günden sonra evlenme fikrini aklından çıkarmış. Ancak bir arkadaşının ısrarıyla eşiyle tanışıp da evlenmiş. Hikâyenin gerisini Sadık Bey anlatıyor; “Evliliğimiz görücü usulüydü. Eşim görme özürlü değil. Bizim gibilerin haleti ruhiyesi şöyledir. Biriyle konuştuğumuz zaman onun karakterini yüzde altmış çözeriz. Geriye kalan yüzde kırkı da biz gideririz. İlla görmek gerekmiyor. Seçeceğiniz kişinin karakteri iyi olsun yeter. Eşim de iyidir.” Sadık Bey’e son söz olarak ne söylemek istediğini soruyorum. “Hayat çok kısa. Bu kısacık ömürde insan kendi neslini değil de, başkalarını düşünürse hayattan  çok zevk alır. Kendini düşünense yanılır.”

İKİ EVLİLİĞİM DE BİTTİ

Zeynep Hanım, yıllarca hem müzik hem tiyatroyla ilgilenmiş. Oyunculuğu alaylı, müzik eğitimini de Melahat Pars’tan almış. Özel tiyatrolarda Hulusi Kentmen, Hüseyin Baradan, Atıf Kaptan gibi isimlerle çalışmış. Kız kardeşi de oyuncu Zeynep Hanım’ın. Ama o kardeşi gibi dizilerde oynamak istemiyor. Çünkü şu sıralar bir göz rahatsızlığı yüzünden gözüne bant takmak zorunda. Gerçi doktoru “Sen de kaza geçirmiş birini oynarsın” demiş ama o yine de ikna olmamış. Ailesi Rizeli Zeynep Hanım’ın. Sanata yatkınlığı da aileden. Çünkü annesi Ayşe Kara, Çayeli Yanıkdağ Köyü’nün en son şairiymiş. Şiirleri yayımlanırmış. “Eskilerden büyük şair Hacı Temel de annemin amcası olur. Şairlik aileden geliyor, benim de dosyalar dolusu şiirim var.” İki kere evlenmiş Zeynep Hanım ancak iki evliliğinde de mutlu olmamış. İçki yüzünden ayrılmış eşlerinden. İki oğlu var. “Dargınlık sevmem ben. Çocuklarımı görüştürürüm. Ben bile görüşürüm” diyor. 

YETER Kİ KİMSEYE MUHTAÇ OLMAYAYIM

Aynı sahneyi paylaştığı arkadaşlarıyla görüşüp görüşmediğini sorduğumda “Sağ kalan arkadaşlarımdan bir tek Oya Başar var, gerisi vefat etti” diye cevap veriyor Zeynep Hanım ve söze devam ediyor: “Sadece zevk için değil, ihtiyacım olduğu için çalışıyorum. Neyse ki işimi seviyorum. Hem yorucu da değil. Çok şükür biraz kazanıyoruz. Vasati bir hayat yaşamak istemiyorum ama yeter ki kimseye muhtaç olmayayım. Hayatta çok fazla şey istemedim. Fazla gelirim yok, bir tek emekliliğim var. Evim de kira. Yine de çok şükür mutluyum. Arkadaşlarımı, dostlarımı hatta bana kötülük edenleri de seviyorum. Çünkü hayatı seviyorum. Bunlar atmasyon değil, söyleyeyim. İnsanları olduğu gibi kabul ettiğim için mutluyum. Kaç kere yıkım yaşadıysam müzik ve şiirle atlattım. Müzik ve şiir olmasaydı bu hayat yaşanmazmış gibi geliyor.” 

BENİ ALDATTINIZ YALAN YILLAR

En çok ‘Eski Dostlar’ ve ‘Gözlerim Uykuyla Barıştı Sanma’ şarkısı istek alıyormuş. Kâğıt yazıp dizine koyuyorlarmış. Bir keresinde kucağına çiçek buketi bırakan olmuş. “Çok iyi dostluklarımız oldu metroda çalarken. Selami Şahin müdavimlerimizden. Dinlemiş bizi. Twitter’da “Müzik dinlemek istiyorsanız Taksim’e gidin. İki arkadaş var, her pazartesi çalıp söylüyorlar. Gidin de müzik görün” diye yazmış. Zeynep Hanım’a iz bırakan, anısı olan şarkılarınız var mı diye sordum. “Bende birçok şarkının anısı var ama en çok ‘Ne yeşili siyahı. Gözümde hep gözleri var. Seviyorum diye beni aldattınız yalan yıllar’ şarkısının özel bir yeri var.”  
Zeynep Hanım’dan da okuyucularımız için bir mesaj istiyoruz. “Hayatı severek yaşamak için insanları olduğu gibi kabul etmek gerekiyor. Böylece sen mutlu olurken karşındaki de mutsuz olmaz.” 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak