• $32,3847
  • 35,0628
  • 2326.25
  • 9096.68
6 Nisan 2014 Pazar 00:27 | Son Güncelleme:

16 bin aklımız var, yardımcı olalım!

16 bin aklımız var, yardımcı olalım!

Düşünün bir şirketiniz var ve rekabet ortamında artık vasattan para kazanamıyorsunuz. Yeni fikirlere ihtiyacınız var. İmdadınıza yetişecek 16 bin akla ne dersiniz? Nasıl mı? açıkinovasyon.com adlı site 16 bin aklı yeni fikirler bulmanız için hizmetinize sunuyor. Sitenin kurucularından Yakup Sezer’le 29 Nisan’da gerçekleşecek ‘İnovasyon Buluşmaları 2014’ öncesinde ‘inovasyon’u konuştuk.

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde okuyan 4 arkadaş, 2009 yılında mezun olmalarına az bir zaman kala bir proje geliştirdiler ve bu projeyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘En İyi 100 Fikre 100 Bin Lira’ ödülünü kazandılar. Projenin adı ‘www.acikinovasyon.com’du.  Proje aynı zamanda Türkiye’nin ve 4 arkadaşın ‘inovasyonla imtihanı’ idi. Çünkü onlar bu işlere soyunduğunda Türkiye’nin inovasyon kavramından pek de haberi yoktu 
ve gençleri oldukça zor günler bekliyordu. Sitenin kurucularından Yakup Sezer’den dinleyelim hikâyeyi…
“Bakanlıktan aldığımız 100 bin TL ödül ile ‘acikinovasyon.com’u kurduk. Önce çok büyük para gibi geldi ama 5 ay sonra  bitti. Toplantılara otobüslerle gidiyorduk. Bir gün İzmit’te bir çimento şirketine gittik. Cebimizde 24 lira var. Bizi sadece götürüp getirecek bir para. Gidişte sorun olmadı ama dönerken meğer otobüs şirketin önünden geçmiyormuş ve bir vesaite daha binmek gerekiyormuş. Nasıl yapacağız? Takım elbiseli adamlar, ellerinde James Bond çanta… Otostop çektik ve bir tıra atlayıp İstanbul’a geldik. Hayatımın en keyifli yolculuğuydu. 2 yıl içinde binden fazla şirketle konuştuk ve açık inovasyonu anlattık. Çok ilgileniyorlar ama sonra telefonlarımıza çıkmıyorlardı. İlk ciddi satışımızı Eczacıbaşı’na yaptık. Yaklaşık bir yıl takip ettiğimiz bir işti.”

OTOBÜSLE GİDİLEN TOPLANTILARDAN İNOVASYON ZİRVESİNE

‘Açık İnvasyon’ artık bir inovasyon platformu gibi değil de bir inovasyon ajansı gibi çalışıyor. Toplu taşıma ile gidilen toplantılardan, bu konuda dünyanın en önemli otoritelerini ağırladıkları bir inovasyon zirvesi düzenlemeye evrilmiş süreç. “Ölçeğimiz de değişti. Öncesinde sadece internet sitesi vardı. Şimdi inovasyonla ilgili her türlü danışmanlık hizmetini veriyoruz. Bu işi öğrendik ve öğretmeye başladık. En son Tarım Bakanlığı’nda 140 kişiye eğitim verdik.” Bütün bu çalışmalar içinde en önemsedikleri hiç kuşkusuz ‘El emeğimiz göz nurumuz’ diye nitelendirdikleri ‘İnovasyon Buluşmaları.’ 29 Nisan’da Point Hotel’de bu yıl ikincisi gerçekleşecek zirvede 6 farklı tema yer alacak. ‘Finans Dünyası, Eski Adetleri Yeni Köye Getirirse Ne Olur?’, ‘Büyük Sektör Perakendecilik! Peki, Ya İnovasyon!’, ‘İnovasyon Merkezlerinin Önlenemez Yükselişi!’, ‘Türkün İnovasyon İle İmtihanı! Türkiye’den Orijinal İnovasyonlar!’, ‘Sosyal İnovasyon Çağı Başlarken! İnsan İçin İnovasyon!’ ve ‘Ülkeyi Dönüştüren Güç! Güney Kore’nin Muhteşem İnovasyonu’ başlıkları altında değerli tecrübeler paylaşılacak. 
Peki, bu dört gencin Türkiye’de yaygınlaşması için çaba sarfettiği  inovasyon’ ne demek? Yakup Sezer, ‘yeni fikir+ bu fikrin hayata geçirilmesi+ katma değer elde etmek’şeklinde formüle ediyor bu kavramı. Sistemin işleyişini de şöyle anlatıyor: “Sistemde süreci şirketler başlatıyor ve ‘Benim bir fikre ihtiyacım var’ diyor. ‘Bizde 16 bin tane akıl var, yardımcı olalım’ diyoruz. Konuyu siteden ilan ediyoruz. Çağrının zorluğuna göre 2 hafta ile 10 gün arasında değişen bir süre veriyoruz. Yine çağrının zorluğuna göre bir para ödülü belirliyoruz. Fikirler toplanıyor ve şirkete teslim ediliyor. Şirket de en iyi fikri tespit ediyor ve ödül veriyor. AVEA’nın ödülü 15 bin liraydı mesela. Bizim işimiz orada bitiyor. Sonrası şirkete özel bir süreç. Şirketler ödülü vermedikçe hiçbir fikri hayata geçirmeyeceğini taahhüt ediyor. Orada hukuki bir model işliyor. Şu ana kadar hiçbir problem yaşamadık.”

BUGÜNE KADAR HAYATA GEÇEN PROJELER

“AVEA yeni bir mobil uygulama fikri arıyordu. ‘Kaza Tespit Tutanağı’ diye bir uygulama geliştirildi. Hala kullanılan başarılı bir uygulama. Sinangil ile bir çalışma yaptık. 500’ün üzerinde fikir geldi. En iyi fikir de yine çalışan bir hanımefendininkiydi. ‘Unu kavrulmuş halde paketleyip satın’ dedi. Ar-Ge çalışmaları yapıldı ve fikir hayata geçti. Petrol Ofisi ile yaptığımız bir çalışmada ise Samsun’dan bir hanımefendi en iyi fikri bulmuştu. Petrol Ofisi istasyonlarına fatura ödeme merkezleri kurulmasını önermişti. Şimdi Petrol Ofisi Aktif Bank’la bu fikri hayata geçirdi. Daha pek çok örnek var ama gizlilik sözleşmesi olduğu ve hayata geçmediği için söyleyemiyoruz.”

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi