• $32,3312
  • 35,0982
  • 2300.97
  • 8996
20 Aralık 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Günümüzün ‘rapçi‘leri zamanın ozanları

Günümüzün ‘rapçi‘leri zamanın ozanları

Ankara çıkışlı rap grubu Mode XL, 2008 yılında yayınladıkları ‘Militanz’ adlı albümlerinin ardından müziğe ara vermişti. Grup demini aldı ve ‘Kimse Karışmasın’ adını verdikleri bir single çıkardı. Grup üyeleri Evren Besta ve Yasin, verdikleri bu ara için “Mode XL’ i demlemeye bırakmıştık” diyorlar.

ALİ MERT ALAN
alimertalan@gmail.com

2008 yılında bir albüm çıkardınız ve ardından müziğe ara verdiniz. Neden?
Yasin: Biliyorsunuz, Ankaralı bir grubuz. 2008 yılında da imkânlar dâhilinde büyük bir hevesle albüm çıkarmıştık. Ama müzik yapmaktan ziyade başka şeylerden de haberdar olmamız gerektiğini fark ettik. Biz de Mode XL’i biraz ‘demlemek’ biraz daha ayaklarının üzerinde durabilecek hâle getirmek için müziğe ara verdik. Rapçi arkadaşlar ve dinleyiciler bu durumu büyük bir ayrılma olarak nitelendirdiler ama öyle bir şey yok.
Evren: Yasin’in de dediği gibi “Ayaklarımızın üzerinde duralım, yere sağlam basalım” dedik. Müzik yapmayı zaten seviyoruz. Allah izin verirse ömrümüz yettiğince müzik yapacağız. Buna zaman ayırmak ve üzerine gitmek için kendinizden fedakârlık yapmanız gerekiyor. Bu işi Ankara’da yapıyor olmak kolay değil. O nedenle bir ara verdik. 

BİZE GÖRE KÖTÜ MÜZİK YOK

Klibiniz, şans oyunlarında kazanan bir adamın altılı kuponunun gasp edilmesiyle başlıyor. Bence o sahne Mode XL’in şanssızlığını özetliyor. Rap müzik takipçileri de  çok daha iyi bir noktada olmanız gerektiğini düşünüyor...
Yasin: Normalde bize göre kötü müzik yok. Bu göreceli bir kavram. Biz tanıtım konusunda pasif insanlarız. Ama hep “Albüm yapalım, mutlaka birileri dinler; üretelim birileri fark eder” diye düşündük. “Siz hak ettiğiniz yerde değilsiniz” diyen insanlar da, siz biraz popüler olunca bu durumdan rahatsızlık duyuyorlar. Bunun bir dengesi yok maalesef.
Evren: İnsanların bir şekilde bizi fark edip dinlemeye başlaması, bizim için daha büyük bir gurur kaynağı. 
 
‘Kimse Karışmasın’ın klibi oldukça dikkat çekici hatta film gibi. Nasıl tepkiler aldınız?
Yasin: ‘Kimse Karışmasın’ klipsiz çıktı. Sonra klibi yayınladık. Beklentilerin üzerinde bir klip çıktı ortaya ve çok beğenildi. İyi ve kötü anlamda klip çok eleştirildi. Gelen yorumları gördüğümde insanların hayal gücüne çok şaşırıyorum ve hayran oluyorum. 
Evren: “Farklıyız” demek için müzik yapıyoruz ve klip çekiyoruz. Onlar da farklı olduklarını göstermek için yorum yapıyorlar. Biz de saygı duyuyoruz. “Kötü” diyene de saygı duyuyoruz. Geçmişte bir kötülük görmüştür “Kötü” diyordur, bir travması vardır.

ŞU AN SADECE OLAY VAR

Peki, albümün alt yapıları ve şarkı sözleri bildiğimiz Mode XL çizgisinde mi olacak?
Yasin: Başından beri bizim üslubumuz değişmedi. Hayatı film gibi düşünecek olursak, bizler de onun müziğini yapanlarız. O filmin sahneleri neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Şimdi ikinci bir klip daha yayınlayacağız. Onunla beraber üç ay içinde de albüm çıkacak.
Evren: İçinde bulunduğun ruh haline göre şarkılarımızdan bir şeyler yakalayıp hissedebilirsiniz. Albüm tek bir şey anlatmıyor. Herkes şarkıların içerisinden çok şey çıkartabilecek. 

Yeni albümünüz filmin hangi sahnesi?
Yasin: Şu an sadece olay var diyebilirim. Daha fazla ipucu vermeyeyim.

RAP MÜZİK HALKIN İÇERSİNDEN GELMİŞTİR

10 yılı aşan bir geçmişiniz var. Bu zaman zarfında Türkçe rap müziğin geldiği noktadan memnun musunuz?
Evren: Türkiye hip hop’ın büyüyebilmesi için iyi bir zemin. Çünkü bizim kültürümüzde âşıklar ve ozanlar var. Günümüzün rapçileri de zamanın ozanları.
Yasin: Rap müziğin ülkemize gelişi tepeden inme oldu. Tepeden inme her şeyde önce geliri yüksek kişilere sunulmuştur. Ama sadece rap müzik mahallelere düşmüştür. Türkiye’de elit bir kesime düşüp yayılmamıştır rap. Halkın içinden mahallelerden gelmiştir. Bu da Türkiye’nin bu kültürü hücrelerinde taşıdığını gösteriyor. İlk başta hip hop reklam sektörünün içine düştüğü için biraz yıprandı. Tabii ki bu müzik, gençlik müziği ve gençliğin bütün sıkıntılarını içinde barındırdığı bir durumda var. Ama kardeşlik ve birlik olmayı da benimsiyor hip hop. En çok bunları ön plana çıkarmamız gerekiyor ki, hip hop Türkiye’de gelişsin.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak