• $32,4144
  • 35,6091
  • 2325.82
  • 9079.97
6 Nisan 2012 Cuma 09:16 | Son Güncelleme:

Yıldırım Mayruk'tan 2023'e 21. Hikaye

Yıldırım Mayruk'tan 2023'e 21. Hikaye

O bir dahi. Pek çok kadının hayallerinin bir parçası haline gelmiş bir duayen. Ruhunun zarafetini, tasarımlarına yansıtmayı en iyi başaran 'terzi' o. Onunla çalışanlar 'Yıldırım Mayruk demek 'dikiş' demek' diyor. O da 'Benim diktiğim elbise ayağa dolanmaz, straplesim asla aşağı düşmez' diye konuşuyor. Mayruk'la, heyecanla beklenen yeni koleksiyonu '2023'e Hikayeler 21. Bölüm'ü konuştuk...

Nevra Gömdeniz
nevragomdeniz@me.com

Yıldırım Mayruk'un 65. koleksiyonu, '2023'e Hikayeler 21. Bölüm' hazır. 25 Nisan'da İstanbul Swissotel'de düzenlenecek defileyle tanıtılacak. 2 bin davetli var. Heyecan dorukta. İşte o heyecanı yerinde görmek için soluğu, Yıldırım Mayruk'un İstanbul Gümüşsuyu'ndaki atölyesinde alıyoruz. Salonun bir köşesinde Barbaros Şansal televizyon röportajı veriyor. Yıldırım Mayruk ise fotoğrafçıyla derin bir konuşmanın içinde. Gösterilen yere oturup beklemeye başlıyoruz. Birdenbire, tam karşımdaki kapı açılıyor ve içeri bir kuğu giriyor.
O kuğunun adı Sema Şimşek. Üzerinde saks mavisi, straples bir elbise var. Gözlerimizi alamıyoruz. Elbise mükemmel ama Sema Şimşek'te başka bir şey var. Bir kadın, bir elbiseyle bu kadar mı bütünleşebilir! Göz göze geliyoruz, gülümsüyor, sonra da Mayruk'a sesleniyor, 'Yıldırım Bey, bu elbiseyi defilede ben giymezsem kıskançlıktan çatlarım!' Yıldırım Bey gülüyor, 'Biraz yemek ye sen, zayıflamışsın' diye, 22 yıldır çalıştığı modeline takılıyor.
AMAÇ GÜZEL
Biraz sonra, aynı zamanda AKŞAM Gazetesi hafta sonu eklerine röportajlar da yapan Barbaros Şansal yanıma geliyor ve başlıyor defileyi anlatmaya:
'Defileyi otistik ve spastik çocukların yararına yapıyoruz. Üç seanstan oluşacak. İlk seansı Türkiye'nin dört bir yanından gelen 800 öğrenci ve      100 öğretmen ücretsiz izleyecek. Sürprizimiz ise Seda Sayan!
Modellerimiz arasında Sema Şimşek, Seda Ertan, Ebru Öztürk, Ebru Ürün, Deniz Pulaş, Bilge Kara, Dina Türkcan gibi isimler var. Defile HD formatında, insansız şaryolarla kayıt edilecek ve daha sonra tüm okullara eğitim amaçlı gönderilecek. '2023'e Hikayeler 21. Bölüm'ün, Türk modası adına yapılan en kapsamlı ve nitelikli gösteri olacağını düşünüyorum.'
Bir süre sonra Yıldırım Mayruk geliyor yanımıza. Her zamanki nezaketiyle, 'Dilerseniz başlayalım hanımefendi. Sizi daha fazla bekletmeyelim' diyor. Üzerinde kahve tonlarının ağırlıkta olduğu çiçekli bir gömlek var. Çok beğendiğimi söyleyince, gülerek 'Biraz fazla mı genç işi olmuş?' diyor ve teşekkür ediyor. Başlıyoruz konuşmaya...
GÜPÜRLER VE PAYETLER
- Koleksiyonu biraz anlatır mısınız?
Her zaman olduğu gibi, '2023'e Hikayeler 21. Bölüm' çok 'kadınca' bir Yıldırım Mayruk koleksiyonu. Genellikle kolsuz, bedene sımsıkı oturan, diz üstü, mini veya uzun gece elbiseleri var. Tabii Yıldırım Mayruk drapeleri yine olmazsa olmazımız. Renklere gelince, genellikle beyaz kullandım. Ama sarı, pembe, uçuk pastel mavi, pastel yeşil, kırmızı, saks mavisi ve siyah da var. Kumaşlar ise şifon, krep jorjet, organza, tül, güpür dantel ve payetten oluşuyor. Gece elbiselerinde bol işleme ve parlak kumaşlar kullandım.
- Defileden bahsedersek...
Bu sene kemik kadroma yeni isimler eklemeye karar vermiştim. Fakat maalesef yeni yetişen manken neredeyse hiç yok. Ebru Ürün, Sema Şimşek, Deniz Pulaş benim için çok önemli. 15 yılı aşkın bir süredir birlikte çalışıyoruz. Aile gibiyiz. Şimdi Mirsad Türkcan'ın eşi Dina'yla da çalışıyoruz. Tuğçe Kazaz'la da çalışmak istiyorum. Fakat film çekimleriyle çakışıyor; haber verecek. Gelinliği kimin giyeceğini henüz bilmiyorum. Daha önce genelde Türkiye güzelleri giymişti. Ama bu sefer öyle bir şansım yok. Gelinliği kadrodaki en küçük giyer. Sanırım en küçük olan Ebru Öztürk. Ama henüz karar vermedim. 
- Bugüne dek birlikte çalışmak isteyip de çalışamadığınız bir model oldu mu?
Birkaç sene önce, Lale Belkıs hanımefendiden, bugünkü genç modellerimize kadar 60 kadar modelin aynı kadroda yer aldığı bir defile gerçekleştirdik. Bir tek Tuğçe Kazaz'la çalışamadım. Ama inşallah film çekimleri biter de,      25 Nisan'da kadromuza girer.
GELİNLİK YAPARKEN
- Gelinlikleri nasıl hazırlıyorsunuz?
Düğünün nerede olacağı çok önemli. Bir gelin bana geldiği zaman, onu iyi tanımaya ve ne istediğini iyi anlamaya çalışırım. Ona göre modeller çizerim. Gelinliklerim çok açık değildir. En fazla straples olur, onda da göğüsler gözükmez. Daima büyük etekli ve kuyrukludur. Gelinliklerim hakkında iftiharla söyleyeceğim birkaç şey var: Straples olanların göğüs kısmı asla aşağı düşmez, etek çok büyük olsa bile gelin daracık yerlerden geçilebilir, kumaş ayağa dolaşmaz, kuyruğunu kimsenin düzeltmesi gerekmez ve asla deforme olmaz.
- Modacı olmak isteyenler, yeniler için önerileriniz var mı?
Şimdi moda, moda tasarımcısı olmak. Herkes kendini olağanüstü kabiliyetli görüyor. Bence önce, herkes kendine bir ayna tutup, 'gerçekten yaratıcı ve kabiliyetli mi?' diye kendini bir sorgulasın. Bu işin esası dikiş bilmektir. Dikiş bilmezseniz hiçbir şey çizemezsiniz. Çizdiğiniz her şey dikilemez. Az da olsa dikiş öğrenmek şart. 
- 'Yıldırım Mayruk kadını' nasıl bir kadın?
Vücudu ince, güzel yerlerini ortaya çıkarmayı, kusurlarını saklamayı iyi bilen, havalı, dişi ve zarif bir kadın.
- Peki, siz nasıl giyinirsiniz?
Önceleri müşterilerin karşısına kravat ve ceketle çıkardım. Ancak sonradan müşterilerin bunu sevmediğini gördüm. Beni daha spor giyimli görmek istiyorlar. Galiba o zaman beni daha yakın görüyorlar. Problemli bir vücudum var. Omuzlarım dar, belim çok ince değil, göğüslerim çıkık... Defolarımı biliyorum, ona göre giyiniyorum. Ara sıra diktiriyorum ama hazır almayı tercih ediyorum. Genelde İtalya'dan alışveriş yapıyorum.
BIRAKMAK MI?
- Hiç her şeyi bırakıp uzaklara gitmek istediğiniz oluyor mu?
Her zaman. 1988'de de, 1990'da da, 1992'de de dikişi bırakacağımı söylemiştim. Baktım yalancı çıkıyorum, susmaya karar verdim. Bırakma lafını etmiyorum. Zaten 'dikiş bırakacağım' diye düşününce gözlerimden yaş akıyor. Bırakırsam, İstanbul'da oturmam. Uzaktan deniz gören, yeşillikler içinde çok güzel bir ev hayal ediyorum. Kilo problemim olmadan, çatlayana kadar yemek yemek istiyorum. 'Sıkılırsın' diyorlar ama televizyondaki evlenme programlarını seyretsem bile eğleneceğimi zannediyorum. Kitap okurum, başkalarına yardım ederim. Her şeyle mutlu olurum. 
- Bu kadar zaman zirvede kalmanın sırrı ne?
Zirvede miyim sizce?
- Bence öylesiniz...
İnsanlar kendilerini yenilemedikleri zaman çaptan düşerler. Ben her sezon yeniyim. Sanıyorum bugünlere kalış sebebim bu. Profesyonel insanlar eline gelen işi yapar, bitirir.
Öyle ilham gelmesini filan beklemez. Ama bazı günler, ben de sıkıldığımı hissediyorum. İşte o zamanlarda elimdeki işe biraz ara veririm. Biraz başka şeylerle uğraştıktan sonra devam ederim. Ama bugüne dek çok şükür üretemediğimi hissettiğim      olmadı.

TÜRK KADINI PEK ZARİF DEĞİL
'Türk kadını, çok güzel ve dişi bir kadın. Saçı güzel, bakışı güzel... Ama genellikle zarafeti az. Bir elbiseyi taşımak için zarif olmak lazım. Özellikle yeni yetişen genç kızlar pek zarif değil. Çok güzel olsalar bile, argo kelimeler kullanıyorlar, bağırarak konuşuyorlar. O güzellikleri bir anda kayboluyor. Bu durum beni üzüyor. Sokağa çıktığınızda kadınların çok güzel giyinemediğini görüyorsunuz. Nişantaşı hanımefendilerini ayrı tutuyorum. Gerçi onlar da bana aşırı geliyor. Geçen Nişantaşı'nda bir kafeye gittim hayrete düştüm. Bizde ortası yok. Fransa'da bir kafede, hiç kimsede bizdeki kadar son moda elbise, ayakkabı ve çanta göremezsiniz; ama herkes çok zariftir.'

ŞİMŞEK: DÜĞÜNÜMÜZÜ MAYRUK YAPTI
Sema Şimşek'e soruyorum Yıldırım Mayruk'la çalışmak nasıl bir şey?
'Yıldırım Mayruk benim manevi babam. 22 yıldır birlikteyiz. Hayatı paylaştık diyebilirim. Bazen onun ve tabii Barbaros Şansal'ın sevgisini hak edecek ne yapmış olabilirim, diye düşünüyorum. Zamanında, yani bundan 11 yıl önce maddi imkanımız kısıtlıydı, düğünümü yaptılar. (Burada Barbaros Şansal söze giriyor: Hiç unutmuyorum 250 kişiye köfte yoğurdum, üç gün ellerim tutmadı!)
Maneviyatın dışında baktığınızda da, ben Yıldırım Bey'den şunu öğrendim, kalite demek 'dikiş' demek. En iyi dikiş, Yıldırım Bey'indir. Her Yıldırım Mayruk defilesinde kraliçe gibi hissederim.
Şansal burada söze giriyor: 'Çalıştığımız tüm modeller rica ederler, 'Ne olur beni Sema Şimşek'in ve Ebru Ürün'ün arkasından çıkarma' diye. İkisinin de gölgesinde defile yapılır. Onlar elbiseyi ikinci bir cilde çeviriyor, elbiseye ruh katıyorlar. Maalesef podyumlarımızda bazı arkadaşlar elbiseyi değil, kendilerini sattığından mankenlikte erozyon yaşandı.'

Deniz Akkaya: 'Modelliğe döndü' dedirtmem...
Mayruk: 'Deniz Akkaya, Türkiye'nin ilk top modeli. Onu hala çok beğeniyorum. 25 Nisan'daki defilem için kendisine teklif götürdüm, 'Benden ne isterseniz yapayım, isterseniz defileyi sunayım ama ne olur 'modelliğe geri döndü' dedirtmeyin' dedi. Deniz'in çalışma disiplinini, elbiseyi sunuşunu, terbiyesini hep takdir etmişimdir. Ama maalesef olumsuz yanıtla döndü.'

DEFİLENİN SÜRPRİZİ SEDA SAYAN
25 Nisan'da gerçekleştirilecek defilede podyumdaki en dikkat çekici isim kuşkusuz Seda Sayan olacak. Terzi yamağı Barbaros Şansal'ı televizyon programında konuk eden Sayan, yayına telefonla bağlanan Yıldırım Mayruk'tan podyuma çıkma sözü almış. Mayruk, sanatçıya henüz nasıl bir elbise giydireceği konusunda kararsız: 'Seda Sayan'ı en son yıllar önce, ilk kez sahneye çıkarken görmüştüm. O günden beri karşılaşmadık. Kendisini bekliyorum, bir kere gördükten sonra ona göre çizim yapacağım.'
 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür