• $32,3975
  • 35,0895
  • 2326.88
  • 9142.4
19 Temmuz 2014 Cumartesi 02:06 | Son Güncelleme:

Tarlada çalışıp sahnede dinleniyorlar

Tarlada çalışıp sahnede dinleniyorlar

Geçtiğimiz pazartesi günü düzenlenen ‘1. Urla Köy Tiyatroları Festivali’ni izlemek üzere Urla’ya gittik. 4 gün süren etkinlik boyunca köylüler birbirinden başarılı oyunlarını seyirciyle buluşturdu. Biz de bu işe gönül vermiş Seyfettin Şen ve köy tiyatrosu oyuncusu Murtaza Oran ile konuştuk.

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Seyfettin Şen:

HEDEFİMİZ 15 KÖYE ULAŞMAK
Türkiye’nin ilk köy tiyatrosunun kurulduğu yer Urla. En eski ve en yeni köy tiyatrosunun bulunduğu yer olduğu için, köy tiyatroları buluşması bize yakışırdı. Antalya Kaş Yeşil Köy Tiyatrosu’yla orta oyun köy seyir oyunları şenliği yapıyorduk. Herkesi kabul edemiyorlardı. Türkiye’de 40 bin köye var ve topu topu 5 tane köy tiyatromuz var. Bunların ikisi Mersin Arslan Köy’de, ikisi Urla’da, biri de Yeşil Köy’de. Keşke Türkiye’de 20-30 tane köy tiyatrosu olsa onları da buluşturabilsek. Ne kadar çok köy tiyatrosu olursa Türkiye bir o kadar aydınlığa çıkar. Basın toplantısı yaptığımızda iki-üç köy muhtarı bizi arayıp fırça attı. “Niye bizim köyde tiyatro yok” diye. Çok sevindik doğrusu. Amacımız; 15 tane köyümüz var. 15 köyümüz de ayrı ayrı tiyatro koymak. Hedef 15 köye ulaşmak. Urla’da daha çok tiyatro oyunu sergilemek ve daha çok köyü ağırlamak istiyoruz. Sağ olsun sponsorumuz Feast’le beraber çok güzel bir beraberlik yakaladık. 23 Nisan’da Bademler Köyü için şenlik yapmıştık. Güzel oldu. Köy dokusu da Feast için çok uygundu. Dedik ki “Bize yardımcı olur musunuz?” “Hay hay beraber yol alırız” dediler. İnşallah yıllar boyu da beraberliğimiz devam edecek. Tabii ki bu yolculuğumuzda usta tiyatro sanatçılarımız; Sayın Haldun Dormen, Abdullah Şahin, Asuman Dabak, Opera Twins Sinem-Didem Balık kardeşler, Müfit Kayacan gibi değerli sanatçılarımız bizi yalnız bırakmadılar.  

Köy Tiyatrosu oyuncusu Murtaza Oran: 

OĞULLARIMLA SAHNEYİ PAYLAŞTIM
Köy tiyatrosu çok fazla özveri isteyen bir iş. 40. yılım tiyatro sahnesinde. İlk oyunumu oynadığımda 
17 yaşındaydım. “Nasıl başladın?” diye sorarsanız. “Göre göre” derim. 7 yaşındaki bir çocuk tiyatro izleyerek büyürse önünde de bir tek tiyatro oluyor. Her yıl sürdürdüğümüz bir geleneğimiz var. Mutlaka ilk kez sahne alacak birine yer vermeye özen gösteriyoruz. Bu bizim için çok önemli. Bazı zorlukları var tabii. Mesela geçen yıl Şeyh Bedrettin’i sahneye koyduk. Yüz liralık bir bütçeyle kostümleri hazırladık. Diğer ihtiyaçları da evlerimizde kullanmadığımız eşyalarla gidermeye çalıştık. Ama bunu yanında götürüsü kadar getirisi de o kadar çok ki. Mutfağıyla, ışığıyla ve yönetmeniyle 25 kişiyiz. Ve inanın, 10 kişiye bir kitap düşen Türkiye’de biz bu sene 2 kitap okuduk. Biri ‘Nafile Dünya’, birisi de ‘Pir Sultan Abdal’dı. Bunu çok önemsiyorum. En azından bir şey üzerine farkındalık yaratabiliyoruz.  İnanın, manevi boyutunu anlatmaya kelimeler yetmez.   İki oğlum var, ikisiyle de aynı sahneyi paylaşma şansım oldu. Küçük oğlumla ‘Susuz Yaz’, büyük oğlumla da ‘Kubilay Karanlıkta Bir Işık’ adlı oyunda oynadım. Aslında asıl mesleğim daktilo memurluğu. Emekli olalı 11-12 yıl oldu. 

Devlet memuru olmanın avantajını da yaşadım tabii. Belirli saatlerim boş olduğu için tiyatroya vakit ayırabildim. 
60 yaşındayım, bu yaştan sonra kendim için isteyecek bir şeyim yok ama tiyatromuzun bir adım daha ileriye gitmesi için hiç olmazsa kadrolu bir çalışanımızın olması lazım. Her şey artık ekonomiye dayanıyor. Gençlerin istihdam edilmesi gerekiyor. Bu yıl Feast sponsorumuz oldu. Bu tür şeyler bizim açımızdan çok iyi. Bir adım öne götürüyor.

Bademler Köyü

1933 yılında bir Türk subayının ilkokul öğrencileriyle gerçekleştirdiği ortaoyunuyla tiyatroya ‘merhaba’ demiş. Bugüne kadar 120’ye yakın oyuna ev sahipliği yapmış. 1969 yılında sadece köylülerden oluşan oyuncu kadrosuyla kendi tiyatro sahnesini kurmuş. Dışarıdan birçok oyunu, senfoniyi, paneli ağırlamış. En eski tiyatro kökenine sahip olduğu için de diğer köyler, Bademler Köyü’nü örnek alıyorlar. 

KÖYLER VE OYUNLARI

Balıklıova Köy Tiyatrosu ‘Vatan Kurtaran Şaban’, Mersin Aslanköy Tiyatrosu ‘Önce Vatan’, Antalya Kaş Yeşilköy Köy Tiyatrosu ‘Komşu Köyün Delisi’, Bademler Köy Tiyatrosu ise ‘Pir Sultan Abdal’ oyunlarıyla şenliğe katıldı. Tamamen köylü vatandaşlar tarafından oluşturulan tiyatro grupları arasında Türkiye’nin ilk köy tiyatrosu olan ve 80. yılını kutlayan Bademler Köyü Tiyatrosu da bulunuyor.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi