• $32,3658
  • 34,9774
  • 2325.16
  • 9079.97
5 Nisan 2014 Cumartesi 02:28 | Son Güncelleme:

Seyredin ve sigarayı bırakın

Seyredin ve sigarayı bırakın

‘Bırakmak İstiyorum’ adlı film cuma günü vizyona girdi. Aklımızda “Bir film, sigarayı bıraktırabilir mi?”sorusuyla Sigara Bıraktırma Terapisti Emre Üstünuçar’ın kapısını çaldık. “Bu filmi izlerseniz kaybedecek hiçbir şeyiniz yok. Başınıza gelecek en kötü şey çıkıp yine sigara içmek olur” diyor.

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Geçtiğimiz hafta cuma günü vizyona ‘Bırakmak İstiyorum’ adlı bir film girdi. Filmin ismine bakıp da aldanmayın çünkü izleyeceğiniz bir aşk filmi değil... Sigara Bıraktırma Terapisti Emre Üstünuçar, 10 yıllık tecrübesini 90 dakikaya dolu dolu sığdırmış. Dünya da bir ilk olan bu filmde sigaranın zararları hiç anlatılmıyor. Öyle tiksindiren, korkutan akciğer resimleri gösterilmiyor. Peki, ne anlatıyor? Sigara içmek için ürettiğimiz birbirinden saçma bahaneleri... Sadece bu mu? Evet, sadece bu... Sigara- keyif, sigara-stres, sigara-konsantrasyon ilişkisini yerle bir ediyor.

ALLEN CARR YÖNTEMİ

Eğitim için gittiği İngiltere’de, yıllarca içtiği sigarayı‘Allen Carr Yöntemi’yle bırakan Üstünuçar, yıllardır aynı yöntemle binlerce kişiyi sigara bağımlılığından kurtarıyor. Emre Bey’den filmin hikâyesini de dinledim. Gerçekten halka halka özgürlüğe giden yolun öyküsü... Burada cümlemi balla kesiyor sözü Emre Bey’e bırakıyorum. “Bir buçuk senedir böyle bir hayalim vardı. Amacım sinemaya taşıyıp çok daha fazla kişiye ulaşabilmekti. Yönetmen arkadaşım Yücel’e (Yolcu) hayalimi anlatmadan “Yücel, sigara içen arkadaşlarını topla; 6 saat sürecek seansıma katılın ama senden ricam bu arada da beni kayda alır mısın?” dedim. “Tamam” dedi. Yücel dâhil gelen bütün arkadaşları sigarayı bıraktı.”

ARTIK BAHANELERE SON

Üstünuçar, amacına bir adım daha yaklaşmak için Yücel Bey’e “Bu 6 saati kısaltmamız mümkün mü?” diyor ve film montaja gidiyor. Film vizyona girmeden etkisini gösteriyor. Filmin kaba montajını yapan kişi montaj esnasında sigarayı bırakıyor. Daha sonra film ince montaja geçiyor ve ince montajı yapan arkadaş da bırakıyor. Ve Emre Bey beklenen soruyu soruyor “Bu filmi sinemaya taşıyabilir miyiz?” Yücel Yolcu da örnekleri görünce ikna oluyor. Sıra ‘Böcek Film’i ikna etmeye geliyor. Onun hikâyesini de Üstünuçar’dan dinleyelim; “Böcek Film’in ortaklarından Oğuz Peri ve eşine seyrettirdik, onlar da bıraktı. Sonra Böcek Yapım’ın diğer ortakları yapımcı İpek Sorak da seyredip bırakınca ‘Böcek’ de ikna oldu.” 

ÜÇ GÜN YETERLİ

Peki, her şeye rağmen sigarayı bırakamazsanız? Emre Bey bunu sebebini şöyle anlatıyor; “Sigarayı bırakmak isteyenlerden sadece 3 gün istiyorum. Sigara-keyif, sigara- stres, sigara-huzur gibi yanlış inançları bu filmle kırarsak eğer bu üç günde madde bağımlılığı bitiyor. Ama kişi sigarayı bırakırken yanlış inançları fark etmiyorsa ve bir şeyden vazgeçtiğini sanıyorsa o 3 gün geçse bile hep bir özlem duyma, yas tutma oluyor; geri geliyorlar. Aslında geri gelmelerin sebebi nikotin değil, sigaranın keyif verdiğini, strese iyi geldiğini zannetmek; bu yanlış inançları düzeltememek. ‘Bırakmak İstiyorum’un amacı da onu göstermek. Nikotin bağımlılığı diye bir şey var ama o sorunun çok küçük bir kısmı. Biz bu filmde geri dönmeyi önlemek için psikolojik kısmını ele alıyoruz. 

KAZANACAK ÇOK ŞEY VAR

Son olarak Emre Bey’e “Filmi neden izlesinler?” diye soruyorum. “Filmin güzel kısmı sigaranın zararlarını anlatmıyorum. Bu filmi izleyen hiçbir içicinin başına kötü bir şey gelmeyecek. Sadece iki tane sonuç çıkacak. Ya kurtulacak ya da içmeye devam edecek. O yüzden iki sonuçta da kaybedecek hiçbir şey yok. Kazanacak çok şey var. Bir de terapi için uygun bir ortam. Arkana yaslanıyorsun kocaman bir perdede bir adam sana bir şeyler anlatıyor. Kişiye özel terapi gibi… Benim hayalim Türkiye’deki her içici bir kere bu filmi izleyip kendi karar versin.”

KAYBEDECEK HİÇBİR ŞEYİNİZ YOK

Emre Bey’in seansına katılıp da sigarayı bırakmayan yok diyebiliriz. Tabii o kadar kolay olmuyor. Direnen, inat eden bağımlılar da katılıyor. Bunlardan biri de Mehtap Ar. Ablası Müjde Ar istediği için istemeye istemeye seansa katılmış. “Çok istekli değildi. Çekiniyordu bırakmaya ama Müjde Ar çok istemiş. Onun için seansıma katılmıştı. Hatta ilk başladığımızda heyecanlıydı ve pek dinlemek istiyor gibi değildi. 
Kafası böyle biraz önde pek bakmıyordu. Ama bir mucize oldu. Bu mucize dinleyenlere hep oluyor; o da kurtuldu. Ondan sonra da 50-60 insanın da kurtulması için aracı oldu. ‘Bırakmak istemiyorum yine de katılsam olur mu?’ diyenler var. Kaybedecek hiçbir şeyiniz yok ki. Başınıza gelecek en kötü şey çıkıp yine sigara içmek. Zaten içiyorsunuz. Eğer herkes bir gün kurtulmak istiyorsa bu fırsatı denemekte fayda var.” 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür