• $32,3232
  • 35,0975
  • 2282.24
  • 9009.26
30 Ağustos 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Masörlük görme engelliler için ideal bir iş

Masörlük görme engelliler için ideal bir iş

Görme engellilerin eğitilmesi ve işyerlerine yerleştirilmesi için yıllardır hizmet veren Altı Nokta Körler Vakfı’nda 14 yıldır görme engellilere masörlük eğitimi veriliyor...

SİBEL ATEŞ YENGİN / sibel.ates@aksam.com.tr

Görme engellilerin eğitilmesi ve işyerlerine yerleştirilmesi için yıllardır hizmet veren Altı Nokta Körler Vakfı’nda 14 yıldır görme engellilere masörlük eğitimi veriliyor. Vakıf bünyesinde kurulan Zeki Akkök Masaj Eğitim ve Uygulama Ünitesi hakkında bilgi almak için vakıf başkanı Oya Sebük’ü aradık. Masajın görme engellilerin yapabilecekleri en iyi meslek olmasının nedenini, kimlerin katılabileceğini, nasıl bir eğitim verildiğini ve görme engelliler tarafından yapılan masajın neden tercih edildiğini konuştuk. Sebük, bir görme engellinin eğitimini aldığı her işi çok iyi yapabileceğini söyledi…

YATILI EĞİTİM 5,5 AY SÜRÜYOR

“Masaj Eğitimi’ne katılmak için önce Emirgan Altı Nokta Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde temel eğitimin tamamlanması gerekiyor. Rehabilitasyon merkezimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ve eğitimler onlar tarafından veriliyor. 5,5 aylık, yatılı olarak sürdürülen ve ücretsiz olan bu eğitime katılmak isteyen görme engelli bireyler bulundukları ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne, eğer İstanbul’da ikamet ediyorlarsa Emirgan Altı Nokta Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’ne bir dilekçe ile başvuruyorlar. Yapılan incelemede eğitim almaya uygunlukları onaylanan kişiler eğitime davet ediliyor. Temel Eğitim’in içeriğinden de bahsetmek gerekirse yemek pişirmekten ayakkabı boyamaya giysilerini yerleştirmeye kadar günlük yaşamlarında kendilerini bağımsız olarak idame ettirmelerini hedefleyen kişisel idare, okuryazarlığı arttırmak için kabartma yazı (Braille), Abaküs (matematik), bilgisayar, santral operatörlüğü ve bir de el becerilerini geliştirmeye yönelik iş atölyesi eğitimlerini başarıyla tamamlamak gerekiyor. Eğitmenlerin görüşleri doğrultusunda seçilen 5 görme engelli kursiyer, 5,5 aylık, yatılı masaj eğitimine kabul ediliyor.

İNSAN ANATOMİSİNİ ÖĞRENİYORLAR

Masaj Eğitim Programı’nda teorik ve uygulamalı metotlar kullanılıyor. Öncelikle insan anatomisi tanıtılıp çeşitli maketler üzerinde dokunsal uygulamalı çalışmalarla kemiklerin yapısı, eklemler, kas ve sinirler, iç organların yapısı ve işleyişleri öğretiliyor. Ardından uygulamalı eğitime geçilerek masaj teknikleri öğretiliyor. Mesleki etik ve ilk yardım da dersler arasında yer alıyor. Tercih edilmemizdeki en büyük etken; son derece eğitimli görme engelli masör ve masözlerimizin olması. Aynı zamanda piyasada uygulanan fiyatların altında bir fiyat politikası uygulamamız da tercih sebeplerinden biri. Tabii masajın yaygınlaşması, bazı rahatsızlıklarda destekleyici tedavi olarak kabul görmeye başlaması da bir başka etken. 

RAHATSIZ OLANLAR DA VAR

Görme engelli kişilerin masaj yapması özellikle tercih sebebi mi diye sorulduğunda toplumsal bilinç ve engelliye nasıl baktığınız önemli. Ne yazık ki henüz engelli bir bireyin aynı zamanda üretken bir birey olabileceği noktasında toplumun her kesimiyle aynı görüşte değiliz. Masajı uygulayan kişinin görme engelli olmasının rahatlatıcı bir etken olduğunu söyleyen kişiler mevcut. Ancak tersine, uygulamayı yapacak kişinin görme engelli olmasından rahatsız olup vazgeçen kişiler de var. Pek çok işveren işyerinin fiziksel koşullarının görme engelli çalıştırmak için uygun olmadığı veya görme engellinin işyerinde çalışması durumunda yanına bir rehber vermesi gerektiği gibi düşüncelere sahip. Bazı iş kollarında görme engellinin çalışması için işyerinde bazı düzenlemeler yapmak gerekebilir ancak masaj bu iş kollarından değil. Eğer insanların sağlıklı olarak çalışabilecekleri bir işyerine sahipseniz görme engelli bir masör de masöz de orada çalışabilir demektir. Örneğin turizm sektöründe çalışan arkadaşımız yok denecek kadar az. 

FARK YOK…

Masörlük görmeyi gerektirmediği için görme engellilerin yapabileceği en iyi iştir deniyor. Gerçekten de çok başarılı oldukları bir meslek. Ancak her görme engelli iyi masaj yapar genellemesi yapmamak lazım. Kişisel özellikler, eğitim, beklentiler gibi pek çok etken görme engelli bireyin başarılı olacağı alanları belirliyor. Görme engelli olmak diğer duyuların daha iyi kullanılmasını sağlıyor. İyi bir eğitimle bu iki özellik görme engellilerin başarılı masör ya da masöz olmalarını sağlıyor.  İyi bir masör-masözle iyi bir görme engelli masör-masöz arasında bir fark yok. Birkaç yıl önce ‘Rodin Sergisi’ açılmıştı. Sergide görme engellilere özel bir uygulama yapılmış ve 10 kadar esere dokunmalarına izin verilmişti. Sergide sanatçının gerçek insan boyutunda yaptığı heykelin gerçek bir insandan kalıp alarak yapılıp yapılmadığı üzerine sanatsal bir tartışma vardı. Sonrasında sırt anatomisindeki bir bozukluk nedeniyle sanatçının bu eseri bir kalıptan oluşturmadığına karar verilmişti. Sanatsal bir tartışma ilgisiz görünüyor olabilir ama bu tartışmadan habersiz masaj kursiyerlerimiz elleriyle bu heykeli inceledikten sonra bu anatomik bozukluğu saptayıp söylemişti.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak