• $32,3734
  • 34,9958
  • 2325.56
  • 9079.97
25 Ekim 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

İsviçre’ye Türk kültürünü taşıyorum

İsviçre’ye Türk kültürünü taşıyorum

İsviçre Başkonsolosluğu, İsviçre kültürünü ve Türkiye’deki İsviçreli markaları tanıtmak amacıyla Eski Şapka Fabrikası’nda yarın bir festival düzenliyor. Hem Türk hem de İsviçre vatandaşı olan perküsyon ustası Burhan Öçal da festivalde sahneye çıkacak. Festivalden önce Öçal ile buluştuk. Modadan sinemaya müzikten kadınlara kadar pek çok konuyu konuştuk.

PINAR HİÇDURMAZ
pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr
Fotoğraf: UYGAR TAYLAN

Pazar günü saat 11.00’den itibaren gastronomi, sanat, tasarım, müzik ve kültürel projelerin yer aldığı festival; İsviçre kültürünü tanımak isteyenler için harika bir fırsat. iki ülke arasında kültür elçiliği de yapan Burhan Öçal da festivalde sahneye çıkacak. Festival öncesi buluştuğumuz Öçal; “Kültür elçisi olarak, İsviçre’ye Türk kültürünü, Türk kahvesini taşıyorum, fal bakıyorum” diyor. 

Türkiye-İsviçre ilişkilerinde de önemli bir yere sahipsiniz. Yarın gerçekleşecek olan festivalden biraz bahseder misiniz?
İstanbul’a İsviçre Festivali için geldim. Eski Şapka Fabrikası’nda pazar günü güzel bir konserimiz var. İsviçre benim ikinci vatanım gibi, inanılmaz seviyorum. Ama ruhum tamamen Türkiye’yi yansıtıyor. Tam da bu nedenle İsviçre ile Türkiye arasında kültür elçisiyim. İsviçre’ye Türk kültürünü ve Türk kahvesini taşıyorum, fal bakıyorum (gülüyor). Bu arada İsviçre markalarını da çok severim, gözüm kapalı alırım. İsviçre’den bir peynir al, ömür boyu sakla (gülüyor). Herkesi festivale beklerim. İsviçre kültürüne ait her şey bu festivalde olacak.

Günümüzden biraz geçmişe doğru gidelim. Önce memleketinizden başlayalım. Kırklarelilisiniz, memleketinizi ziyaret ediyor musunuz?
Memleketimi çok seviyorum. Aslen İğneadalıyım. Çok vakit bulamamakla beraber gitmeye çalışıyorum.

Çok güçlü bir başka sanatçı Candan Erçetin de Kırklarelili. Hiç bir araya geldiniz mi? 
Bir proje için bir kere bir araya geldik sonrası olmadı… 

ANNE-BABAM BENİMLE GURUR DUYARDI

Kalabalık bir ailesiniz bildiğim kadarıyla, altı kardeşiniz var. Bugün geldiğiniz noktayla ilgili aileniz neler düşünüyor? Yeni eklenen nesillerden, amcaya, dayıya özenenler var mı?
Aslında yedi kardeşiz. Annem-babam hayatta değiller ama görselerdi eminim kibenimle gurur duyarlardı. Kardeşlerim beni fazla göremedikleri için  kızıyorlar.Çünkü inanılmaz özlüyorlar. 

Siz çocukken babanızın sineması varmış. Bu sinema sizin hayatınızda, anılarınızda nasıl bir yere sahip?
Babamla sinema arasındaki bağ çok enteresan. Babam projeksiyon odasına beni alırdı, ayaklarımın altına da teneke koyardı. Ben de projeksiyon deliğinden filmi izlerdim. O zaman kömür kokardı o oda. Çoğu
zaman filmi izlerken hayal dünyasına dalardım. Hiç unutmam bir keresinde kovboy filmi izlerken acayip heyecanlanmıştım. 

Babanız sizin bu kadar meşhur bir sanatçı hatta oyuncu olabildiğinizi görseydi, size ne derdi?   
Eminim ki şu an beni görüyor. Onun ışığıyla başarıma başarı katıyorum. 

DEKORASYONLA UĞRAŞIYORUM

Çok seyahat eden birisiniz, üç ayrı ülkede eviniz var. Şu anda son durum nedir, nerede yaşıyorsunuz?
Şu anda İstanbul’daki evimin dekorasyonuyla uğraşıyorum. Burada yaşamaya karar verdim. Tabii işim gereği seyahatlere devam. Ama burada beni bağlayan çok fazla şey var. En başta aşk var (gülüyor). Tam bir İstanbul âşığıyım. 

İlk çaldığınız enstrüman neydi? Çünkü hakkınızda araştırma yaptıkça kafam karıştı. ‘6 yaşından beri darbuka çalıyor’ diyen de ‘darbukayla sonra tanıştı’ diyen de var. İşin aslını sizden dinlesek?
İlk olarak bizim oralarda asma davul çok çalınırdı. Bir keresinde çok ağlıyordum, asma davulu kafama taktılar ve çaldım. O sayılırsa ilk çaldığım enstrüman o. Babam bana; “Sünnet hediyesi ne istiyorsun?” dediğinde “İnce saz ekibi istiyorum” demiştim. Sünnet olduğum zaman acıdan bağırırsam duyulsun istemedim (kahkahalar). Anlayacağınız müzik her zaman aklımda vardı. Darbuka çalmaya daha sonra başladım. İlk enstürümanımsa bateridir.

SEBEP BİR KADINDI

Bir ikilem de önce Amerika’ya mı, İsviçreye mi gittiğiniz konusunda karşıma çıktı. Epey kafam karıştı...
İlk olarak İsviçre’ye yerleştim. Amerika’ya 10 yıl sonra gittim (gülüyor). Geç gidişimin sebebi de bir kadındır. 

“Amerika’da 10 yıl her yeri gezdim” demişsiniz bir röportajınızda. Bu 10 yılda başınızdan pek çok macera geçmiştir. Bizimle bir tanesini paylaşmanızı istesek...
O kadar çok maceram var ki hangi birini anlatayım (hahkahalar). Hemen aklıma gelen; orada depremle karşı karşıya gelmiştim. “Allah'ım dünyam başıma yıkıldı” dedim. Dışarı çıktığımda hiçbir şey olmamıştı. Sadece bir kulübe yıkılmıştı (gülüyor). Bir de ülkeye giriş polis kontrolünde hep problem yaşardım. Keskin hatlara sahibim, bıyıklıyım, İsviçre pasaportum var. Müslüman, Ortadoğulu bir isme sahibim. Doğal olarak görevlinin kafası karışıyordu. Beni hep uyuşturucu taciri zannediyorlardı (kahkahalar). Bu kadarı yetmiyormuş gibi asiydim de. Görevlilerle hep tartışırdım. En sonunda beni uyardılar, “Bu kadar asi olma! Bir daha giremezsin!” diye (gülüyor).

Siz Türk darbukası çalıyorsunuz. Bir de Arap darbukası var, aralarındaki fark nedir? 
Türk darbukasıyla Arap darbukası arasındaki fark ton farkıdır. Türk müziklerini Arap darbukasıyla çalamazsınız. Çünkü istediğiniz sesi alamazsınız. Bir de kendi ülkemin darbukasu varken (gülüyor)...

KULAKLARIMIN PASI GİDERDİ

Bazı erkekler gençliğinde bazıları da yaş aldıkça yakışıklı olur. Siz yaş aldıkça daha da karizmatik olanlardansınız. Özel bir sırrınız var mı? 
Bu bir zeki kadın sorusu (kahkahalar).

Moda tasarımcısı Ümit Benan ile bir moda çekiminiz oldu. Çok da güzel karelerdi. Modayla ne kadar iç içesiniz? 
Ümit Benan ile çok keyifli çekimler yaptık. Modayla yaşamayı, marka giyinmeyi seviyorum. Ama kalitesinden de kaynaklanıyor bu sevgim. Örneğin kullandığım çanta 20 yıllık, inanın hâlâ ilk günkü gibi, hiçbir şey olmadı. Luis Vuitton.

Giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Şık ve kendime yakışanı severim. Her zaman gittiğimiz bir aile terzimiz vardı. Kuru sabunla muhteşem İngiliz kumaşların üstüne çıkardığı kalıplara hayranlıkla bakardım. Ve sonrasında tek hamleyle o kumaşı keserdi ki makasın çıkardığı o ses beni benden alırdı. Abartmıyorum kulaklarımın pası giderdi. 

TÜRK ERKEKLERİ İYİ GİYİNİYOR

Sizce Türk erkekleri giyim-kuşam konusunda başarılı mı?
Bence Türk erkekleri, en azından büyük bir çoğunluğu şık giyinmiyor maalesef. 

Çok fazla gezip gören biri olarak en şık erkekler hangi ülkede sizce?
Kesinlikle en şık erkekler İtalya’da. İnanılmaz güzel giyiniyor, kendilerine yakıştırmasını da çok iyi biliyorlar. Ama son zamanlarda genç Japon erkekleri gümbür gümbür geliyor. 

Kadınlarda kıyafete dikkat eder misiniz? 
Tabii kadınların kıyafetlerine de bakıyorum. 

Size göre şık ve rüküş kadının tarifi nedir?
Güzel kadın kendine yakışanı giyen kadındır.  Rüküş kadınsa kesinlikle giyim kuşamını abartan kadındır bana göre. 

SİNEMA VİRÜS GİBİ

Daha önce ‘Destination Anadolu’ adlı projenizden bahsetmiştiniz. Son durum nedir?
Destination Anadolu henüz bitmedi şu an rafta bekliyor. Her şeyin bir zamanı var. O da zamanı gelince bomba gibi patlayacak. 

Gençlik hayaliniz Hollywood’u, sinema dünyasını tanımak.  Sırf bu yüzden Amerika’ya gidiyorsunuz. Oyunculuk  nasıl bir yerde peki?
Çocukluğumda babamın anlattığı hikâyelerle başlayan sineme aşkım, içimde bir yerde hep var. Zaten sinema 
bir virüs gibi, içinize bir kere girdi mi, çıkmaz...

Yeni projeleriniz var mı?
Proje dediğin dipsiz bir kuyudur (gülüyor).

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür