• $32,3305
  • 35,1126
  • 2302.37
  • 9079.97
12 Nisan 2014 Cumartesi 01:40 | Son Güncelleme:

Fenomen olmak ayrı bir gurur

Fenomen olmak ayrı bir gurur

‘Çalıkuşu’ adlı dizinin ‘Besime’si Elif İskender sokakta yolunu çeviren hayranları kadar sosyal medyada da popüler olmaktan memnun. İnstagram’da 7 bin 500 takipçisi olduğunu söyleyen oyuncu, “İnsanın yaşadığı dünya tarafından kabul görmesi mutluluk verici” diyor.

AYSUN YILDIZ
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Görüşmeye gitmeden önce aynı zamanda akademisyen olduğunu bildiğim ve öğrencilerine karşı biraz sert olduğunu da duyduğum için söyleşi öncesinde biraz gergindim. Neyse ki yanılmışım, Elif  İskender, çok sıcak ve zarif biri. ‘Çalıkuşu’ adlı dizide Kamuran’ın annesi Besime rolünü canlandıran İskender, tiyatrodan akademisyenliğe ve dizi setlerine uzanan yolculuğunu anlattı. 

Ne zaman oyuncu olmaya karar verdiniz?
Aslında ilk önce 9 Eylül Üniversitesi Dramatik Yazarlık Bölümü’nde okuyordum. Aynı dönemde Ankara Devlet Konservatuvarı Sinema Bölümü’nü de kazanınca oyunculuk da başlamış oldu. Kafamda önce yazarlık, sonra oyunculuk okuyup Amerika’ya gitmek vardı. Önce yazarlık okudum sonra da ‘şimdi sıra oyunculukta’ dedim. 

ŞİMDİ DOÇENTLİKTE SIRA
 
Siz kendi istekleriniz doğrultusunda gitmişsiniz. Peki, aileniz nasıl karşıladı?

Zaten tiyatroya âşık bir ailenin çocuğuydum. Babam ve annem de benim oyuncu olmamı çok arzu ettiler. Bu nedenle hep bir destek vardı. Babam sanatçılara karşı çok derin bir saygı duyardı. Kardeşim de bale sanatçısı ve çok iyi bir dansçı oldu. Babamızın saygı duyacağı seveceği mesleği yapmak, bizim için çok önemliydi. Öyle de oldu sanırım.

Okuldan sonra profesyonel oyunculuk hayatınıza tiyatroyla mı başladınız?
Evet, tiyatroyla başladım. Ama hep tiyatro yapmadım benim için akademisyen olma hali çok daha öncelikli oldu. 9 Eylül Üniversitesi’nde master ve doktora yaptım. Oraya geri döndüm ve hoca oldum. Yaklaşık 12 yıl kadar İzmir’deydim son 4 yıldır İstanbul’dayım. Yani toplamda 16 yılı aşkın süredir hocalık yapıyorum. Şimdi doçentlik serüvenindeyim. Aslında en önemli kısmı doktora tarafı bu işlerin. Doktorayı bitirdim, şimdi doçentlikle ilgili çalışmaya başladım. 

Kimlere hocalık yaptınız?
Birçok isim var ama isim vermek ne kadar doğru olur. Çünkü mutlaka birilerini unutacağım ve onlar da gönül koyacaklar. Böyle olsun istemem. Ama senin gibi genç bir arkadaşımızı da kırmak olmaz tabii. Büşra Pekin, Sarp Apak’a oyunculuk, Engin Altan Düzyatan’a hem oyunculuk hem de eskrim dersi verdim. Sayamadığım daha bir sürü isim var. Her birine ayıp olacak ama iyi işler yapıyor çocuklar. 

Ne hissediyorsunuz onları ekranda görünce, siz yetiştirdiniz çünkü?
Çok ciddi bir hocayım; çalışırken öğrencilerimle çok sevimli ilişki kuran, yumuşacık biri değilim. Biraz titizim çünkü; oyunculuk, kolay yapıldığı varsayılan zor bir meslektir. Sanki hemen yapabilecekmişsiniz  gibi durur ama yapmakla ilgili bir kapasite ve çalışma gerektirir. Benim de öğrencilerimden beklentim herkesten yüksek. Hatta kendimden bile. ‘Hayatı ve beklentileri yüksek tutarsak, bir yerinden sahip oluruz’ diye düşünüyorum. Olumlu düşünelim ama çok çalışalım. 

Çalıkuşu dizisine nasıl dâhil oldunuz?
Öğrencilerim vesilesiyle tanıştığım Neslihan Özer ve Yaprak Bayraktar sayesinde… Şu anda birlikte çalıştığım iki değerli kadın.  Onlar teklif etti ben de kabul ettim. Aynı zamanda hocalığımı da sürdürüyorum, tabii.

YUMUŞACIK BİRİ DEĞİLİM

Sizin ilk diziniz mi bu?
Daha önce küçük bir drama yaptık tek kamerayla.  Burada Müge Bay’dan söz etmeden yapamam. Müge’nin çektiği yönetmenliğini yaptığı bir işti. Ama bu ölçekteki ilk işim. Şimdi bakınca o kadar şanslıyım ki; Çağan Irmak’la başladık biz bu projeye. Timur Savcı ve görüntü yönetmeninden tutun bütün o teknik ekibe baktığımda gerçekten çok tatlı insanlarla çalışıyorum. Çok değerli ve işini iyi bilen insanlar zaten. 

Dizideki ekip arkadaşlarınızı nasıl buluyorsunuz?
Çok şanslıyım, çok iyi bir ekibin içine düştüm. Çok iyi arkadaş olduk. Burak Özçivit  ve Fahriye Evcen çok yetenekliler. Oyunculuk konusunda çok emek vermişler. Hiçbirini ayırt edemiyorum. Çok emek veriyoruz birlikte güzel de arkadaşlık kurduk. Ekiple bütün güzellikleri paylaşmaktan çok memnunum. Arada kahve içmeyi, set arasında gülmeyi seviyoruz. Çok disiplinliyiz, kimse beş dakika da olsa gecikmez. Herkes işini tam yapar. Ben bir akademisyen olduğum için elimde olmadan bıdı bıdı yapmaya başlarım ama buna hiç fırsat kalmadı. Hepimiz çok düzenliyiz. 

Peki, herkesin hayranlık duyduğu Burak Özçivit’in annesi olmak nasıl bir duygu?
Dizide kocaman bir oğlum var ama yeni anne oldum ve bir oğlum var. Ailesine düşkün bir kadınım. Hayatta sevgiyle yapılan her şeye açığım. Çok geleneksel bir tarafım var; ailem, çocuğum, eşim, onun ailesi ve benim ailem iç içe yaşıyoruz. Burak’ı bu yüzden çok sevdim. Çok tatlı bir anne-babaya sahip. İyi bir aile çocuğu olunca sizinle kurduğu ilişki de o aile bilgisiyle ilgili oluyor.  Anne olmak bana çok keyif verdi. Birbirimize iyi adapte olduğumuzu düşünüyorum. Çok dramatik sahneler oynadık, çok güç sahneler… 

Dışarıdan gelen tepkiler nasıl?
Beni yolda gördükleri zaman “Çok yetenekli bir oyuncusunuz” diye hemen övmeye başlıyorlar. Bu beni çok mutlu ediyor. Çünkü bütün bedeninizle bir iş yapıyorsunuz ve hangi işi yaparsanız yapın, hangi meslekten olursanız olun hayattaki bütün yapılabilirliklere çok önem veriyorum. Çok saygım var insanlara, çöpçü de olsanız, postacı da olsanız, bir restoranda aşçı da olsanız, her şeyi incelikli ve tatlılıkla yapıyorsanız o kadar kıymetli ki benim için. Mutluluk verici bir şey, çok emek verdiğiniz bir iş olunca keyifleniyorsunuz.

İNSTAGRAM'DA TAKİPÇİLERİM ARTTI

Sizinle ilgili çok güzel şeyler yazılıyor, söyleniyor. Ne hissediyorsunuz?
İlk defa 7500 kişi tarafından takip edilen bir Instagram’ım oldu. O kadar tatlılar, o kadar güzel iltifat ediyorlar ki… Galiba bunu çok istemiştim. Yaşadığım dünya tarafından kabul edilmek ve sevilmek beni çok mutlu etti, çok memnunum. Becerebildiğim kadar cevap vermeye çalışıyorum. Çünkü benim samimiyetimi anladılar ve benim gerçeklik meselesiyle kurduğum ilişkiyi gördüler. Oyuncu arkadaşlarım tarafından sevilmek beğenilmek de çok zevkli. Yeteneğine çok güvendiğim, çok beğendiğim dostlarımdan çok tatlı tepkiler almak beni biraz utandırıyor olsa da öbür 
taraftan çok gururlanıyorum. 

ESKRİM DERSLERİ VERİYORUM

Eskrim yaptığınızı duydum. Doğru mu? 
Evet, yapıyorum; hocalık da yaptım 12 yıl kadar, hâlâ da yapıyorum. 9 Eylül Üniversitesi’nde eskrim dersleri verdim. Şu anda Beykent Üniversitesi’nde oyunculuk eğitimi veriyorum; zaman zaman da eskrim atölyeleri yapıyorum. Hatta 40 yaş sonrası eskrimcilerle buluşup müsabaka yapmayı bile düşünüyoruz. Bizim ülkemizde yaygın bir spor değil ama oyunculuk için gerekli bir spor.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'