• $32,3775
  • 35,0382
  • 2325.93
  • 9125.08
11 Ekim 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Fazlasıyla cesur olduğumu düşünüyorum

Fazlasıyla cesur olduğumu düşünüyorum

Konya’nın Meram İlçesi’nin ilk kadın belediye başkanı unvanını alan Fatma Toru’yla bir araya geldik. 18 yıl belediyede görev yapan Fatma Toru, belediye başkanı olma sürecini, projelerini anlattı.

SİBEL ATEŞ YENGİN
sibel.ates@aksam.com.tr
Fotoğraf: UYGAR TAYLAN

Yıllarca belediyede çalışmışsınız. Belediye başkanı olmayı hayal eder miydiniz?
18 YIL belediyede görev yaptım. Türkiye’nin özellikle de Konya’nın erkek egemen bakış açısına sahip olması nedeniyle belediye başkanı olmanın hayalini kurmuyordum tabii ki. Türkiye’nin geçirdiği zihinsel dönüşüm sayesinde artık kadınlar da siyasette, ekonomik alanda, sosyal hayatta aktif rol alıyor. Uzmanlık alanım kentsel dönüşüm ama sadece kentsel dönüşüm değil, sosyal ve zihinsel dönüşüm de önemli derim her zaman. Şu ana kadar becerisini, birikimini, eğitimini topluma yansıtamayan hanımlarımız artık daha avantajlı. Bir kurumda çalışırken adınızın Ahmet ya da Mehmet olması yeterliyken kadın olunca ekstra kriterler gerekiyor. Üniversite mezunu olacaksınız, yabancı dil bileceksiniz, yüksek lisansınız olacak. Başkanlık konusunda çevremden de destek gelmeye başladı. Belediye başkanlığı yapmak ciddi bir birikim gerektiriyor. Her şeyden önce bölgeyi, bölgenin insanını tanımanız gerekir. Kentsel dönüşüm üzerine akademik çalışma yaptım. Gayrimenkul uzmanlığı üzerine yüksek lisans yaptım. 

Kadının daha çok ön planda olması eşler açısından tercih edilmez. Eşiniz sizi destekledi mi? 
Eşime sizin kanalınızla buradan teşekkür ediyorum. Nasıl ki her başarılı erkeğin arkasında bir hanım varsa her başarılı kadının arkasında da bir erkek vardır. Yöneticiyseniz, idareciyseniz ailenizin zamanından çalıyorsunuz. Çünkü siyaset ciddi bir zaman ve fedakârlık gerektiriyor. “Acaba mı?” diye düşünürken eşim “Yaparsın. Senin bilgi birikimindeki insanlara ihtiyaç var” deyip desteğini hiç esirgemedi. Ölçtüm tarttım.    18 yıllık bürokrasi hayatınızı bir anda bitirmek çok da kolay değil. “Kaybedecek neyim var ayrıca siyesete uzak insanlar da değiliz” deyip kararımı verdim. Başvurumu yaptığım anda Konya’da kadın aday yoktu. İlk başvuruyu yapan benim. Herkes şaşırdı. İlk günlerde “Medeni cesaretinizden dolayı tebrik ediyoruz” diyenler oldu. Toplum bu    durumu medeni cesaret olarak algıladı. 

KADINLARIN SAYISI ARTACAK

Kadın olduğunuz için ciddiye alınmama gibi davranışlara maruz kalıyor musunuz? 
Bu sizin duruşunuzla, yapınızla ilgili. 18 yıl aynı kurumda çalıştım, idarecilik de yaptım. Haliyle bölgenin insanı beni tanıyor.Tanıyanlar tanımayanlara sizin duruşunuzu, , ilkelerinizi, çalışma prensibinizi bire bir aktarıyor. Hem çalışma hayatının hem de siyasetin içinde yer alan biriyim. 6 aydır başkanlık görevindeyim henüz bir sıkıntı yaşamadım. Size gelen taleplere vereceğiniz cevabınız  yoksa, zayıf bir kişiliğiniz varsa dikkate alınmazsınız. Bu tarz bir kişiliğim olsaydı böyle bir yola girmeye cesaret edemezdim. Tam tersine fazlasıyla cesur olduğumu düşünüyorum. Siyasette erkek egemen durum devam ediyor ama önümüzdeki günlerde kadınların sayısının artacağını umut ediyorum. Başkan olmam kadınlarımızı daha da yüreklendirecek. 

KONYA’NIN İNCİSİ MERAM

Meram’la ilgili projeleriniz, hayaliniz nedir?
Her ne kadar Konya gecekondusu olmayan şehir olarak bilinse de kaçak yapı gibi bir gerçeğimiz var. Bazı mahallelerimiz sakinlerin ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Konutlar eski, konforsuz, sokaklar dar. Köhnemiş yapılarımız, plansız yerleşimlerimiz var. Bugünün şartlarının gerektirdiği hiçbir sosyal donatı yok bu mahallelerde. Yeşil alanlar yetersiz. Yollar ulaşım açısından zayıf. Hal böyle olunca imar planlamasını revize edip kentsel dönüşüm alanları belirledik. Kentsel dönüşüm binaları yıkıp yeniden yapmak olarak algılanıyor. Oysa biz bu alanları yıkıp yenilerken tarihi ve kültürel mirasımızı ön plana çıkaracak projeler üretmeyi hedefledik. Konya’nın incisi Meram ayrıca tarihi güzelliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de ön plana çıkmış bir yerleşim birimi. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi