• $32,3394
  • 35,1649
  • 2308.88
  • 9079.97
8 Kasım 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

En güzel yemek annemin yemekleri

En güzel yemek annemin yemekleri

Bugünkü konumuz başlıkta da olduğu gibi anne yemekleri. Ben de ilk olarak söze, küçüklüğümde yaşadığım bir anımı anlatarak başlamak istiyorum. Küçükken annemin yaptığı yemeklerin içinde olan soğan parçaları yüzünden sebze yemekleri hep kâbusumdu. Soğan parçalarının dişlerimin arasındaki gıcırtısı beni yemekten daha çok soğutuyordu. Annemin beni ikna etme çabası da cabası!

AYVAZ AKBACAK
ayvazakbacak@gmail.com

SOĞANDAN NEFRET EDİYORDUM
Bu replikleri hemen hemen herkes duymuştur “Bu çok faydalı”, “Soğan yersen daha çok güçlenirsin” vs. ama nafile… Ben soğandan çok nefret ediyordum. Annem değişik bir taktikle bana soğanı sevdirdi. Nasıl mı? Rendeleyerek... Bu taktik tutmuştu. Artık yemeğin içinde soğanın varlığını hissetmiyordum ve yemeğin tadına varabiliyordum. Şimdiyse kendi yaptığım yemeklerde bile soğanı en
leziz hâliyle kullanmaya çalışıyorum. Şimdi annemi o kadar iyi anlıyorum ki soğanın doğal bir antibiyotik olduğunu ve benim gelişimim içinde ne kadar uğraştığını. Seni çok seviyorum annem.

YEMEğİ NASIL SEVDİRİRİZ? 

Şimdi gelelim konumuza; Çocuklarımıza doğal sağlıklı yemekleri ufak tekniklerle nasıl sevdirebiliriz? Yapmanız gereken o kadar basit ki aslında. Tabak dekoruyla çocuklarımızı yemek yemeye daha çok teşvik edebiliriz. Nasıl mı? 
Örneğin; kanserojen içermeyen şekilli kaplardan mutfağımıza alalım. Bu kalıplarla çocuğumuza yapacağımız yemekleri bir şekli kafamızda canlandırarak çocuğumuza bir resim çizer gibi tabağımızı dekore edebilir, sebzelerle ise minik suratlar yaparak daha neşeli hale getirebiliriz. Böylelikle çocuklarınız yemekleri sıkılmadan yiyecektir.
Çocuklarımızla mutfağa girmeye çekinmemeliyiz. Hem siz yemek yaparken onlara da sebzelerin faydalarından da bahsedebilirsiniz. (Tabii kesici aletleri onlardan uzak tutarak) Algıları çok yüksek olduğundan dolayı onlara sebzeleri tanıtarak, ne kadar besleyici olduğunu anlatırsak bilinçaltına hemen yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda gelişim ve ergenlik çağında okul için ayrı bir şehre gittiğinde anne yemeklerinin önemini, sağlığını ve kalitesini unutmayacağı gibi, mutfaktan aldığı tüyolarla ketçaplı makarna yapmak zorunda kalmayarak, kendi mutfağının şefi olabilecek. 

ÖĞÜN KAÇIRMASIN

Çocuklara küçük yaşta kahvaltının önemini, saatinde yemek yemeyi, öğün kaçırmamayı kesinlikle aşılamak gerek. Sağlıklı olmanın düzgün beslenmeden geçeceğini iyi öğretmemiz gerek. Sokak beslenmesi ve fast- food’un sağlıksız ve zararlı olabileceğini küçük yaşlarda öğretirsek çocuğumuzun ileriki yaşlarda obez olmamasını da engellemiş oluruz.  Çocuklarınızı yemek saatinde mutlaka sofraya oturtun. Hem anne ve baba ile iletişimi gelişir hem de ileriki yaşlarda hızlı ayaküstü yemek yeme şeklinden uzak tutmuş olursunuz. 

YARARI TARTIŞILMAZ

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün mevsimine göre 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir. … İşte, çocukların ‘hayır’ diyemeyeceği birkaç yemek tarifi… 

Kas güçlendirici gülen omlet 

l 2 adet yumurta l 50 gram lor peyniri 
l 2 adet havuç l 1 tatlı kaşığı zeytinyağı  
l 2 adet dolmalık yeşil zeytin 

Yapılışı: Yumurtalarınızı bir kâse içerisinde çırpın. Düz bir yapışmaz tavaya yağınızı koyup hafif ısınınca yumurtayı ekleyin. Pişmeye yakın lor peynirini ortasına gezdirin. Piştikten sonra katlamadan tabağınıza alın. Daha sonra, zeytinleri ikiye kesip,  omletin göz kısımlarını yapın. Biberden ağız,  havuçtan dil yaparak gülen bir mimik şekli verebilirsiniz. Havuçları uzunlamasına, sonra ince şeritler halinde kesin ve saç kısımlarını oluşturun.  Böylece, çocuğunuz eğlenceli bir omlet yemiş olacaktır.

Kuru meyveli çıtır çıtır kadayıflı fırın sütlaç 
l 1 litre süt l 200 gram şeker l 1 paket vanilya 
l 100 gram kuru üzüm l 100 gram kuru kayısı 
l 100 gram yaban mersini  l 200 gram fındık  
l 400 gram kadayıf  l 250 gram pudra şekeri 
l 100 gram nişasta l 100 gram pirinç 

Yapılışı : Süt, şeker  ve vanilya iyice kaynatılır. Bir su bardağı suyla pirinç haşlanır ve kaynayan süte ilave edilir. Kuru meyveler ve fındıklar küp küp doğranıp süte eklenir.  Soğuk suyla erittiğiniz nişasta, ağır ateşte kaynamakta olan sütlü karışıma yavaş yavaş ilave edilir ve kıvamı ayarlanır. Soğuk su dolu fırın kabınıza, ısıya dayanıklı kâselere sütlaç doldurulur tepsiye dizilir.  Tel tel harmanlanan kadayıf bir tutam şeklinde her kâsenin üstüne konur ve pudra şekeri serpilir.  180c fırında kadayıflar renk alana kadar kızartılır, soğuk servis yapılır.

Sağlıklı, enginar burger 
l 4 adet enginar l 4 adet taze patates  l 400 gram yağsız dana kıyması l 1 adet kuru soğan l 2 diş sarımsak l 1 adet yumurta l 1 demet maydanoz 
l 4 dilim dost ekmeği l 1 çay kaşığı kimyon 
l 1 tutam tuz l 1 tutam karabiber l 1 tutam kekik  

Yapılışı: Enginarları suda güzelce haşlayın.  Köftelik kıymayı baharatlar ve tost ekmeği ile güzelce yoğurup hamburger köftenizi oluşturun.  Köfteyi ızgarada veya tavada pişirip haşlamış olduğunuz enginarların arasına koyun. Sonuç mu? Çocuğunuza sağlıklı bir hamburger yedirmiş olacaksınız.  Not patatesleri  yarı haşlayıp ve  elma dilimi kesip fırınınızın tel ızgarasının üzerine dizin. Böylece, patatesleri sıfır yağla 180 c. ısıda kızartabilirsiniz… 

Safinaz pizza 
l 500 gram tam buğday unu l 1 çay kaşığı yaş maya l 1 çay kaşığı tuz l 1çay kaşığı şeker l 1 çorba kaşığı zeytinyağı l 1 çay bardağı yağsız süt l 2 kilo ıspanak  l 2 adet yeşil dolmalık biber l 2 adet kırmızı dolmalık biber l 400 gram keçi peyniri l 200 gram monzerella peyniri l 500 gram doğranmış domates 
l 5 diş sarımsak l 1 tatlı kaşığı kekik 
l 1 çay kaşığı karabiber l 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Un, süt, maya, tuz, şeker ve zeytinyağı ile kulak memesi kıvamında bir hamur elde edip oda sıcaklığında 30 dakika mayalandırınız. Ispanakları haşlayıp ince bir şekilde doğrayın. Domates, sarımsak, karabiber ve kekik ile blenderden geçirip, pizza sosunuzu yapınız. Rendelenmiş keçi peyniri ile monzerrella peynirinizi karıştırın. Hamurun üzerine yaptığınız pizza sosundan sürüp, ıspanak ve keçi peynirini yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında katılaşana kadar pişirip servis yapınız. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'