• $32,316
  • 35,0708
  • 2279.02
  • 9016.92
8 Kasım 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Dövme sildirme işini ciddiye almak gerekir

Dövme sildirme işini ciddiye almak gerekir

Hayatımızın belli dönemlerinde birçoğumuzu dövme tutkusu sarar. Hislerimizi tenimize kazırız. Fakat hayatımızın dönüm noktası dediğimiz zamanlarda işler değişir…

Dr. Zehra Doust
info@drzehradoust.com

Özellikle de evlilik öncesi ya da ayrılık sonrası dönemlerde kişiler dövmelerinden hemen kurtulmak isterler. Bunu iş ve kariyer planlama takip eder. Günümüzde teknoloji, dövme ve kalıcı makyajdan kurtulmak için pek çok yöntem sunuyor bize. Fakat dikkat edilmesi gereken çok daha önemli bir detay var. Dövme sildirmek bir tedavi şeklidir, mutlaka dermatolog hekim gözetiminde ve kontrolünde yapılması gerekir.

ÇOK ESKİ BİR AKIM

Dövme yaptırmak da sildirmek de çok eski çağlara kadar dayanıyor. Her dönem insanlar duygularını, düşüncelerini, aşklarını, tutkularını ciltlerinde yaşatmayı bir akım haline getirdiler. Bunların arasında doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak-soğuk uygulamayla ve cerrahi metotlarla dövme silme gibi yöntemler kullanıldı. 1970’li yıllardan sonra da lazer teknolojisi hayatımıza girdi. En çok başarı sağlayan yöntem de bu oldu. 

KİŞİYE ÖZEL BAŞARI 

Hem dövmelerin silinmesi hem de kalıcı makyajın temizlenmesi aşamaları için lazer tedavisini bir dermatolog hekim olarak rahatlıkla önerebilirim. Fakat şunu unutmamak gerekir, bu medikal bir işlemdir ve doktor gözetimi altında yapılması gerektiği gibi tedavi sürecinin de takip edilmesi gerekir.
İşlemlerde lazer ışınları cilt üzerinde renk işlevini gören pigmentleri parçalıyor ve böylelikle bağışıklık sistemimizdeki hücrelerimizin pigmentleri yok etmeleri kolaylaşıyor. Bizim tedaviyi planlarken standart bir uygulamayı herkese aynı ölçüde önermemiz mümkün değil. Her tedavi mutlaka kişiye özel olarak planlanmalıdır. Çünkü her dövme ve her cilt tipi farklıdır. Dövmede kullanılan kimyasallar, dövmenin derinliği ve yaşı, kullanılan renkler ve cilt tipi tedaviye kılavuzluk eden bilgilerdir. Bu nedenle tedavi sonuçları da hastadan hastaya değişiklikler göstermektedir. Dövmenin büyüklüğü ve rengi, hastanın yaşı ve cildinin sağlık durumu, tedavi süresini doğrudan etkiler. Bundan dolayı ortalama 6 - 10 seanslık bir planlama gerekir. Dövme silme işleminde seanstan çıktıktan sonra açık bir yara oluşur. Bu yaranın bakımı çok önemlidir. Kişi mutlaka antibiyotikli merhemler kullanmalı, birkaç gün sudan uzak durmalıdır. Seanslar birkaç hafta 
arayla tekrarlanmalıdır. 
Dövme sildirme işleminde ilk muayene büyük önem taşıyor. Burada tedavi öncesi cildin durumunun gözlemlenmesi gerekiyor. Tedavi sürecindeki gelişmeler ve tedavi sonrası bakımla ilgili kişiler mutlaka bilgilendirilmeli. Yine kişinin taşıdığı riskler ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler ilk görüşmede konuşulmalıdır.

PEKİ NEDİR BU RİSKLER?

Dövme ile ilgili riskler: Dövmede kullanılan renkler siyah, gri veya yeşil tonlardan oluşuyorsa tedavi kolaylaşır ve daha az seansta sona erer. Sarı, kırmızı, mavi gibi tonlar kullanıldı ise bu işlemi uzatır ve zorlaştırır. Bu yüzden renkli dövmelerin silinmesi işlemlerinde, başarı oranları düşüktür.
Cilt tipi ile ilgili riskler: Tedavi aşamasında cildin verdiği reaksiyon çok önemlidir. Çünkü silme işlemleri pigmentleri yok ederken, cildin kendi pigmentleri de etkilenebiliyor. Bazen de hiç istemediğimiz bir durum olan keloid ile karşılaşılabiliyor. Bundan dolayı bu işlemleri basite almayıp bir tedavi şekli olarak benimsemek gerekir. Yukarıda bahsettiğim riskleri bir dermatolog kolaylıkla tespit edip, önlem alabilir. 

RENKLİ DÖVME DAHA RİSKLİ

Bir önemli tavsiyemiz de aynı bölgede birkaç defa dövme yaptırıp sonra da sıkılıp sildirmek isteyenlere. Bu kişilerdeki sildirme işlemlerinde riskler daha da artıyor. Özellikle de bu dövmeler renkli ise. Ameliyat izlerini ya da yara izlerini kamufle etme amacıyla yapılan dövme işlemlerinde de daha hassas olunmalıdır. Bu tip dövmelerin sildirilmesi işlemi daha özenli ve daha dikkatli yapılmalıdır. Çünkü altta gerçek cilt yapısı yoktur ve daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bundan dolayı bu tarz izleri kapatmak için dövme yaptırmadan önce daha seçici olmak gerekir. 

BİZİM TAVSİYELERİMİZ…
Dövme yaptırırken, bir gün sıkılabileceğiniz veya sildirmek zorunda kalabileceğiniz ihtimallerini mutlaka düşünmenizi öneririm. Buna göre de görünmeyen yerlere yaptırmanızda ve siyah, gri tonları tercih etmenizde fayda var. Bu tonları sildirmek daha kolay oluyor. Dövme yaptırma kararı aldıysanız mutlaka işin ehli kişiler ve steril ortamda yaptırın.  Benlerinizin üzerinden asla işlem yaptırmayın. Çünkü dövme benlerin riskini arttırır. Bende bir değişiklik olursa da görünmez ve zamanında müdahale edilemez veya işlemin kendisi bene zarar verebilir. Dövmenin hem yaptırılması hem de sildirilmesi işlemlerinizi sağlık ve hijyen kurallarına uyumlu merkezlerde yaptırın. Her iki durumda da kanla bulaşan hastalıklara yakalanma riski bulunduğundan, merkezi dikkatle seçin.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak