• $32,38
  • 34,9787
  • 2325.55
  • 9079.97
12 Nisan 2014 Cumartesi 00:30 | Son Güncelleme:

Douglas Adams’ın kayıp Dr. Who macerası

Douglas Adams’ın kayıp Dr. Who macerası

‘Otostopçu’nun Galaksi Rehberi’ adlı bilimkurgu eserinin yazarı Douglas Adams’ın Dr. Who için yazdığı 6 bölümlük senaryonun taslakları, 2012 yılında Gareth Roberts tarafından kitaplaştırılmıştı. ‘Doctor Who: Douglas Adams’ın Kayıp Macerası’ üst başlığıyla yayımlanan ‘Shada’, şimdiyse İthaki Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrildi.

KAAN KAVUŞAN
kaan.kavusan@aksam.com.tr

Kendine has alaycı üslubuyla bilinen bilimkurgu yazarı Douglas Adams’ın ismi, pek çok kişi için akan suları durdurabilir. 1962 yılında BBC’de bir radyo programı olarak başlayan ve ardından kitaplaştırmaya başladığı ‘Otostopçu’nun Galaksi Rehberi’ ile ilk üç ayında 250 bin, yazarın öldüğü 2001 yılına kadarsa 15 milyon kopya satarak bir fenomene dönüşmüştü. Adams daha sonra serinin devamını da getirdi ve hayatını noktalarken bir milyonerdi. Kitap, popüler kültüre öyle bir yerleşti ki, örneğin Radiohead’in ‘Paranoid Android’ adlı şarkısının isim babası, romandaki ‘Paranoid Android Marvin’di. İngilizlerin bir başka fenomeni de Dr. Who… 1963-89 yılları arasında BBC’de bir efsane haline gelen, 2007’de başlayan yeni jenerasyonla genç neslin de çok sevdiği bir dizi. Bu iki bilimkurgu fenomenini birleştiren bağ ise, dizinin yapımcılarının resmen onayladığı dokuz adet Dr. Who romanının yazarı Gareth Roberts’in ‘Doctor Who: Shada’ adlı macerası. İthaki Yayınları’ndan çıkan kitap, Adams’ın dizi için yazdığı ama hiç yayınlanma fırsatı bulamayan senaryosunun romana uyarlaması.

ADAMS’IN İNADI VE GREV

Yayınlamama hikâyesiyse şöyle gelişiyor;
Yapımcılar 17. sezonun son altı bölümü için Douglas Adams’a teklif götürüyor. Adams kabul ediyor ve Doktor’un emekli olmak istediği ama son bölümünde vazgeçeceği bir seri yazmaya başlıyor. Fakat dizinin yapımcısı Graham Williams bu fikri beğenmiyor ve başka bir şey yazmasını istiyor. Adams inatlaşıyor. Bu ruh hâli içinde, senaryoları geciktirirse istediğini yazmasına razı olacaklarını düşünüp gönülsüzce Shada’nın senaryosunu yazmaya başlıyor. Ama beklediği olmuyor, istemeden olsa Shada’yı bitiriyor. Tam çekimler yapılırken, BBC teknisyenleri greve gidiyor. Bu yüzden de çekimler yarım kalıyor. İşte bu durumun ardından, taslak hâlinde kalan senaryoları birleştirmek, 2007’de başlayan yeni serinin senaristleri arasında da yer alan Roberts’a kalmış. Roberts çatışan noktalarda daha açıklayıcı olmak adına yarım kalan serinin çekilen sahnelerini izleyerek fikir yürütmüş. Yazar; “Ben olaylara Douglas Adams’ın baktığı yerden bakmaya çalıştım. Biliyorsunuz, Douglas, Shada’dan çok da memnun olmadığını birkaç kez söylemişti. Bu yüzden pek çok taslak oluşturdu. Onun yazdığı bölümlerin taslaklarını bulduk. Üzerinde bazı notlar ve karalanmış sahneler de vardı. Bazıları daha iyi hâle gelmiş, bazıları da bozulmuştu. ‘Doktor’un Emekliliği’ adlı bir seri yazmak istediği için hikâyeleri telaşla yazıyor ama yazamadığını söyletip yapımcıyı bekletiyordu. Otostopçu’nun Galaksi Rehberi de çok tutmuştu, devamları yazılıyordu. Adams, Shada’yı yazarken bu koşullar altındaydı. Douglas’ın zamansızlıktan gerçekleştiremediğine inandığım fikirlerini değerlendirirken çok açık bir gerçeği keşfettim. Stresli ve yorgun olmasına rağmen altyapıyı mükemmel bir şekilde oturtmuştu. Sonuçta onun istediği bir sonuca ulaştığımı düşünüyorum” diyor.

DOKTOR TANRI KARŞITINA KARŞI

Kitapta, Doktor’un eski dostlarından Zaman Lordu Profesör Chronotis’in Gallifrey’den (Zaman Lordları’nın yok olan gezegeni) getirdiği ‘Muhterem ve Kadim Yasalar’ kitabı başa belâ oluyor. Bu kitap, evrendeki en tehlikeli eserlerden biridir ve yanlış ellere geçmemelidir. Shada adlı hapishane gezegeninden kaçan Skagra da kitabın peşindedir. Skagra hakkındaki ipuçları kitabın ilk sayfasında ortaya çıkıyor. “Skagra daha 5 yaşındayken, kuşkusuz bir biçimde Tanrı’nın var olmadığına karar vermişti. Evrende bu karara varan tüm insanlar şu iki reaksiyondan birini vermişlerdir; ya tamamen rahatlamışlar ya da ümitsizliğe kapılmışlardır. Yalnızca Skagra, bir dakika, diye düşünmüştü. Bu demektir ki, bir pozisyon açığı var!” Dr. Who, Profesör Chronotis ve kitabın varlığını bilen üniversite öğrencisi Chris Parsons’un Skagra ile mücadelesi, hem dizinin hayranları hem de ‘sıradan’ okurlar için keyifli bir okuma vaat ediyor.

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı