• $32,3311
  • 35,1033
  • 2296.47
  • 9052.72
26 Temmuz 2014 Cumartesi 02:05 | Son Güncelleme:

Bu köyün kimseye ihtiyacı yok

Bu köyün kimseye ihtiyacı yok

Türkiye’de su ve elektriğe para ödemeyip doğadan karşılamayı, ulaşımınızı sıkış tepiş toplu taşıma araçlarıyla değil de bisikletle sağlamayı istemez misiniz? ‘Yeryüzü Derneği’ bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi ve ‘Yeryüzü Ekoköyü Ekolojik Yapı Atölyesi’ni kurdu. Doğayla iç içe yaşamayı seviyorsanız bu ekoköyler sizin için en uygun yaşam alanları.

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Ekolojik köy (Eko-köy) ilk olarak 1930’larda İzlanda’da kurulan Solheimar ekoköyünde hayata geçirilmiş. Ekoköylerin günümüzdeki durumunu uluslararası ekoloji ve kültür topluluğu yöneticisi Helena Noberg-Hodge’in sözlerine kulak vererek anlatmaya çalışalım; “Ekoköy hareketi küresel ekonomi bağımlılığına karşı belki de en kapsamlı çözümdür. Tüm dünyada israftan, kirlilikten, rekabetten uzaklaşmak için insanlar ekolojik köy toplulukları kuruyorlar…” Ekoköy modellerinin etkinlik alanları en geniş ve en tanınmış olan İskoçya’da bulunan Findhorn, Hindistan’da bulunan Auroville gibi ekoköylerin girişimiyle 1995 yılında kendini küresel ekoköyler konfederasyonu olarak tanımlayan ve yeni ekoköy girişimlerine destek veren GEN (Global Ecovillage Network) kuruluyor. ‘Yeryüzü Derneği’ tarafından adımları atılan iki yıllık ekoköyümüz de GEN’e bağlı. Türkiye’deki ekoköylere gelince, Kırıkkale’de Hocamköy, Ankara Balaban Vadisi’nde Güneşköy, İmece Evi ile Yeryüzü Derneğinin Sakarya’da hayata geçirdiği ekoköy, Bayramiç’i olarak sayabiliriz. Ayrıca Yeniköy’de de yeni girişimler başlatılmış. Derneğin Basın Sözcüsü Ceyda Falay Saygıner, Fethiye Kargı’da şifalı bitkilere odaklanmış Refikler Çiftliği de ekoköy olma yolunda ilerlediğini de söylüyor ve ekliyor; 

DOĞAYLA İÇ İÇEYKEN İNSAN OLUYORUZ

“Köy olarak adlandırdığımız yerlerde ayağımızın toprağa basması, dalından meyve toplamak gibi kentte yaşarken özlediğimiz her şey gerçekte insani açıdan bizim tabiatımızda mevcut. Köy ya da kırsal alanlara duyduğumuz özlemin kaynağının bu olduğunu düşünüyorum. Biz doğayla birlikte yaşarken insan oluyoruz. Dünya üzerinde çok çeşitli ekoköy örnekleri var. Ekoköy temel yapısını, köyü oluşturan insanların çeşitliliğinden aldığı için benzer noktaları olsa da her köyün kendine has bir yapısı var. Köylerin olmazsa olması üretim. Tüketim merkezlerine uzaklıkları oranında kendilerine yeterler ve de söylemeye gerek var mı, bilmiyorum ama insanlar bir araya geldiği günden beri varlar, yani sürdürülebilirler. Kendi gıdasını üretmek, ısınma, barınma, enerji konularını kendi yaşam alanında çözmek en temel özellikleri. Ekoköyler, dünyayla uyum içinde yaşamak için bir araya gelen insanların sanayi ve maddiyatçı kent yaşamının dayatmalarına karşı hayatı inandığı ilkeler ve fikirler doğrultusunda yeni bir biçimde kurmak isteyenlerin doğayla işbirliği yaparak; sürdürülebilir, kolektif, özerk, üretken ve keyifli bir yaşam alanı yaratma isteğidir. Yeryüzü Ekoköyü olarak barınma ihtiyacımız için Ağustos’un 2-17’si arasında gönüllülerimizle birlikte saman balyalarından, kerpiç de kullanarak ilk evimizi inşa edeceğiz. Bu süreçte bize gönüllü olarak katılmak isteyenler derneğimizin internet sitesinden bize ulaşabilirler. Anadolu’nun imece kültürünü, güven ve şefkat değerlerini bireysel özgürlükleri göz ardı etmeden yaşayabileceğimiz ve yaşatabileceğimiz bir ekoköy olmak en büyük arzumuz.” 

NÜFUSU KIRSALA ÇEKMEK ZARURİ İHTİYAÇ

“Sürdürülebilir bir dünya için kentleri çekim merkezi olmaktan çıkarmak, kırsalda ekonomik ve sosyal politikalar üretip nüfusu kırsala çekmek zaruri ihtiyaç haline geldi. Ekoköylerin kendi kendine yeten küçük ve orta oluşumlar olarak ortaya çıkması bu düşüncede olan insanların sayısının artmasından da kaynaklanıyor. Hepimiz huzurlu ve mutlu yaşamak istiyoruz. Sakin hayat kavramını kentte yaşayan bir insan olarak emeklilik süresinde yaşamayı düşlemek neredeyse ortalama bir insan ömrünün son yıllarına denk düşüyor. Kişisel olarak bu durumu kendimize yapılmış bir haksızlık olarak görüyorsak ve tek başımıza ya da çekirdek aile olarak bir çözüm getiremiyorsak ki çoğunluk bu durumdadır. O zaman ekoköy oluşumlarıyla tanışalım ve deneyimleyelim derim kişisel olarak. Dünyaya fayda açısından ise kendi enerjisini yenilenebilir enerji yöntemleriyle üreten, yerel tohumlarla mevcut iklime ve coğrafyaya uygun sebze ve meyvelerin yetiştirildiği, gıda üretim-depolama-nakliye konularında atmosfere karbon salınmadığı yaşam alanları yaratmak dünyamızı da sürdürülebilir kılacak. Ortalama ömrümüz olumsuzlukları tamamen görmeye yetmiyor diye bizden sonraki nesillerin yaşayacağı dünyanın havasını, suyunu ve toprağını kirletmeye hakkımız olmadığını düşünüyorum.”   

ARTIK SUYA PARA ÖDEMEK YOK

Ekoköylerde; 
- Su kullanımı için para ödenmiyor. Yağmur suları köyün su toplama havuzlarında toplanıyor ve filtreleme yöntemleriyle köylülere veriliyor. 
- Ortak çamaşır makinesiyle çamaşırlar yıkanıyor, ulaşımsa bisikletle sağlanıyor.
- Para yerine takas yapılıyor.
- Ekolojik bina yapımında saman evler kullanılıyor. 
- Tek kullanımlık malzemeler olmadığı için atık da olmuyor. Atık çıkarmayan malzeme kullanılıyor ya da çıkan 
atıklar değerlendiriliyor. 
- Doğal şifa ürünleri yetiştiriliyor. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'