• $32,3835
  • 34,9979
  • 2326.15
  • 9091.63
6 Eylül 2014 Cumartesi 01:31 | Son Güncelleme:

Bu kış marifetli olan kazanır

Bu kış marifetli olan kazanır

Örgünün kıymeti her yıl artıyor. Örgüyle büyüyen hazır giyime hasret neslin geride kalması, hazır giyimle büyüyen el örgüsüne hasret neslin trendleri kovalaması üzerine örgü altın değerinde artık. Chanel’inden Burberry’sine kadar el örgüsünü koleksiyonuna taşımayan yok!

pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr
Pınar HİÇDURMAZ

Zamanında annelerimiz kazak örerdi, biz istemezdik. Bu çok çok yıllar öncesine de dayanmıyor. Bu kadar çok markanın ve tekstil bolluğunun yaşanmadığı; 70’ler, 80’ler ve biraz da 90’lar başı… Sonra ülkemizde yerli ve yabancı markaların, belki de en önemlisi çalışan annelerin artmasıyla el örgüsü de kaybolan değerler arasında sayılmaya başlanır oldu. O yılarda giymek istemediğimiz kazakların el örgüsü başlığı altında fahiş fiyatlara satılması da bundandır. Eğer biraz olsun el beceriniz varsa bence şiş tutmanız bile yeterli hemen işe koyulun derim. Çünkü bu kış üzerinizde el örgüsü bir parça olması yeterli modayı yakalamak için. Örgü elbiseler, kazaklar, hırkalar, taytlar, tozluklar diye uzadıkça uzayan bir liste var. Hele bu yılın en gözde parçaları pançolar var ki öylesine ördüğünüz büyükçe bir parça kesinlikle yerine geçecektir. 

TARZINIZA KARAR VERİN GERİSİ KOLAY
"Hiç vaktim yok" demeye de hakkınız var tabii. Bu durumda da yine imdadınıza hazır giyim sektörü yetişiyor. Yazımızın başında da dediğimiz gibi en pahalı markalardan en ucuzuna kadar hepsinin kış koleksiyonlarında el örgüsü parçalar mevcut. Size yalnızca tarzınıza karar vermek kalıyor. Eğer olmuşken en modası olsun diyorsanız daha salaş, üzerinize büyük gelen yakın zamanda tanıştığımız oversize örgü kazaklar sizin için ideal. 

TEPEDEN 
TIRNAĞA ÖRGÜ

Üst üste giyinmek yine moda. Bu yüzden örgü parçaları üst üste de giyebilirsiniz. Tepeden tırnağa örgü giyinme fikri bu sıcaklarda biraz terletse de yüzde yüz yün seçimler yaptığınızda sanılanın aksine terleme olasılığınız yok. Eğer içine sentetik karışıyorsa örgü parçalar sizi terletmeye ve bunaltmaya başlıyor. Yüzde yüz tercih ettiğinizdeyse sıcak tutuyor ama rahatsızlık vermiyor. Tabii yüzde yüz yün de biraz pahalı. Bütçeyi sarsmak istemiyorsanız örgüyü başka parçalarla kombinleyebilirsiniz. Ya da aksesuarlarda örgüden yana tercih kullanabilirsiniz. Özellikle örgü çantalar ve ayakkabıların üzerine takılan tozluklar sizi fazlasıyla trendy gösterecektir. 

TUTARSIZLIK HEP MODA
Biraz da teknik kısımlardan bahsedelim. Örgü örmeyi bilenler bu konuda da uzmanlaşmıştır. Örgü; karışık ve sonsuz matematiği barındıran bir tekniktir de aynı zamanda. Haroşası, selaniği, işkembesi, kesmesi, düzü olan birçok ad altında teknikleri vardır. Bu yıl bu uzmanlıkların kendini gösterdiği bir yıl olacak. Farklı tekniklerin tek bir model üzerinde buluştuğu parçalar göreceğiz. Çünkü el örgüsü bir değerse onu detaylandırmak ayrı bir beceri ister. Bu da markaların birbiriyle yarışında önemli bir belirleyici olacak. 

PARÇALARI VÜCUT TİPİNİZE GÖRE SEÇİN
Örgü sizi olduğunuzdan biraz daha kilolu gösterebilir. Bu yüzden seçimlerinizde biraz dikkatli davranmanızda fayda var. Eğer biraz kiloluysanız çok kalın örgüleri seçmenilisiniz. Daha ince ya da detaylarında örgü olan parçalar sizin için daha doğru bir seçim olacaktır. Çok geniş omuzlarınız varsa ve boyunuz da uzunsa pançolar sizi olduğunuzdan daha heybetli gösterebilir. Panço yerine kaban gibi giyebileceğiniz oversize hırkalar sizin için ideal. Bacaklarınız çok inceyse ve bu yüzden kısa giymekten sürekli kaçındıysanız, el örgüsü taytlar adeta sizin için yaratılmış. Rahatlıkla kullanabilirsiniz. 

BEYAZIN VE SİYAHIN HÂKİMİYETİ
Renk olarak ön planda siyah ve beyaz var. Bu iki rengi pastel tonlar izlerken, karışık renkli parçalar da çok moda olacak. Hayvan figürlerinin moda olmasına alıştık artık. Her yıla damgasını vuran bir hayvanımız oldu; kelebekler, baykuşlar, yarasalar… Bu kış örgü modasını kahramanıysa kurtlar…

BU KADAR SÖYLEDİK DE NASIL OLACAK?
Haklı olarak diyebilirsiniz; “İyi güzel söyledin de örgü örmeyi bilen var, bilmeyen var. Öğrenmek istesek ören mi kaldı?” Bu kadar anlattıysam yol göstermeyi de bir borç bildim. Nako’nun sitesini tavsiye edebilirim. www.nako.com.tr’ye tıklarsanız tavsiyemin ne kadar yerinde olduğunu anlayacaksınız. Hem çok fazla çeşide rastlayacaksınız hem de nasıl yapıldıklarını anlatan ayrıntılı bilgiye. Haydi, önümüz kış, elinizi çabuk tutun. 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı