• $32,3695
  • 35,038
  • 2325.22
  • 9114.42
6 Aralık 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Banu Zorlu bir daha değil şarkı sözü harf bile alamaz

Banu Zorlu bir daha değil şarkı sözü harf bile alamaz

Çok özel bir annenin çok özel kızlarından biri Mehtap Ar. Terzi Melahat'i canlandıracağı Roman Havası’ndan konuşmak için buluştuk ama söz döndü dolaştı Aysel’e geldi. Müjde Ar’ın annesinin hayatını yazacağını da öğrendik, trilyon da verse Banu Zorlu’nun bir daha Aysel'in şarkılarını alamayacağını da...,

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr
Fotoğraflar: UYGAR TAYLAN

Roman Havası’nın Terzi Melahat’i olarak ekranlara dönüyorsunuz...
Aslında Cennet Mahallesi’yle başlayan bu projeler Gırgıriye’nin devamı işler. Grıgıriye’de  Türker Abi ile çok çalıştım, kendisi babam gibidir. Bir gece internette gezerken baktım Erler Film ‘Roman Havası’ diye bir diziye başlıyor. Hemen Türker Abi’yi aradım ve “Bu projede ben de olmalıyım” dedim. Önce “Bütün hazırlıklar bitti” dedi ama ertesi gün davet etti. Teklifi ben yaptım yani. Belki de dizide böyle bir karakter yoktu, Türker Abi incelik yaptı ve benim için yazdırdı... 

Terzi Melahat’i anlatın biraz...
Terzi Melahat eski bir dansöz. Yaş ilerleyince iş bulamıyor ve işi terziliğe döküyor. Mahallede olan biten her şeyden haberi var. Meraklı, sıcak bir tip. 

Gırgıriye’nin o sıcaklığı var mı dizinizde?
Vallahi o kadar sıcak bir set ki anlatamam. Oya Başar, Levent Ülgen, Günay Karaca, Petek Dinçöz... Bütün ekip şahane. Beni son dakika bu projeye aldığı için Türker Abi’ye teşekkür ederim. 

ÖZLEM ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

İki sözünüzden biri ‘Aysel’ hâlâ. Aysel’sizliğe alışılamadı galiba...
Özlem çığ gibi büyüyor. Annem geldiğinde zile basar kapıyı açıncaya kadar elini çekmezdi, biz de kızardık. Geçen gün Müjde, “Keşke gelse de elini saatlerce zilden çekmese” dedi.  Annem, babam, kardeşim,  sevgilim kocam, her şeyim... Böyle bir boşluğun dolması çok zor.

Peki, çocukken arkadaşlarınızın annelerine bakıp “Keşke daha normal bir annem olsaydı” diye düşünmediniz mi hiç gerçekten? 
Biz, bizim annemiz normal, onlarınki anormal diye düşünürdük. Şehir tiyatrolarından yetişme, Muhsin Ertuğrul’un talebesi, Türkolog. Sarıp sarmalayan, koruyan, kollayan, ekmek parası için Anadolu yollarında didinen bir kadın... Babadan 1 lira gelmiyor düşünün. Aysel, Müjde, Mehtap; etle tırnak gibidir... Herhalde babasız büyüdüğümüz için. 

Babasız büyümek nasıl izler bıraktı?
Babalı büyümenin ne olduğunu bilmediğim için pek bir iz bırakmadı. Aysel çok koruyucu, tutucu, kuralcıydı. Bize nefes aldırmazdı. Mesela hiç flört etmedik, muhallebiciye gitmedik. Öyle okuldan beş dakika geç gelmek falan yok. Düşünün 58 yıl önce, ben annemin karnındayken babam başka bir hanımefendiye gidiyor. 58 yıl önce babası olmadan çocuk doğurmak ve büyütmek kolay değil. 

Siz de Söz’ü babasız büyütmek zorunda kaldınız. Zor muydu?
Annemin döneminin şartlarıyla benimki aynı değildi. Benim yanımda annem ve ablam vardı. Sonra Ercan’ın da (Karakaş) da çok emeği vardır. Zaten Ercan’a “Baba” der. 

Ne yapıyor şimdi? Sanatla ilgisi var mı?
Yok, o işletme ve ekonomi okuyor ve Eczacıbaşı’nda staj yapıyor.  Söz çok mutlu bir çocuk. Her zaman ailesi konusunda çok şanslı olduğunu söyler. 

MÜJDE HİKÂYESİNİ YAZACAK

İki kardeşten birini kayırdığı olur muydu hiç?
“Anne beni mi çok seviyorsun, ablamı mı” dediğimde “Manyak mısın, tabii ki seni” derdi. Muhtemelen ablama da aynısını söylüyordu. İki çocuğunu hiçbir zaman ayırmadı. Sadece şartlarımdan dolayı beni ekonomik olarak kollardı. Şimdi de ablam kolluyor. Annemden sonra iki kardeş daha çok bağlandık.

Maddi olarak da yardım ediyor yani?
Tabii ama ben de 7 yaşımdan bu yana 51 yıldır nefes almadan çalışmışım. Bundan sonra da nefes aldığım müddetçe çalışacağım. Annem son gecesine kadar yazdı. Ben de öyleyim. 

Sizin yazı ile aranız nasıl?
Ben iki kelime yazamam ama ablam annemin hayat hikayesini yazacak. 

Mezarına gitmezmişsiniz...
Eğer mezarında yattığına inansam bir uyku tulumu, bir ışıldak bir demlik de çay alır (çayı çok severdi) kabrinin başında yaşardım. Çünkü yalnız kalsın istemezdim. Ama annemin ruhunun özgürce dolaştığına inanıyorum. O yüzden de pek gitmiyorum. 

Söylenmemiş söz kalmış mıydı aranızda?
Var (yanaklarından yaşlar süzülüyor). Hastalığını bizimle konuşmak istemedi. Fakat yolculuğa çıkmadan bir hafta önce “Mehtapçığım ben bir yerlere gidiyorum. Evimi kiraya ver; sana gelir olsun” dedi. Hiç konuşamadık. Buna çok pişmanım. 

Ne demek isterdiniz?
“Anneciğim sen gidiyorsun ama biz ne yapalım?” demek isterdim. “İyi ki Aysel’in çocuğuyum ve keşke annemle vedalaşabilseydim. Hoş son anda teşekkür ederek kollarımda yolcu ettim ama daha çok konuşmak isterdim.

Ne miras kaldı size maddi-manevi?
Annem yolculuğa çıkınca herkes “Kalan trilyonları ne yapacaksın?” dedi. Oysa insanlık, dürüstlük ve onurlu olmak. 

Maddi bir şey kalmadı mı yani?
Telif hakları var ama biz bilmiyorduk. Bundan sonra bakacağız. 

Kaç şarkısı var Aysel’in?
Kayıtlı bine yakın, kayıtsız 20 bin. Sandıkta 20 bin şarkı var ama kimse talepte bulunmuyor. Türkiye’de herkes “Ben yazarım, ben bestelerim, ben okurum” havalarında. Mesela Banu Zorlu’ya annemin ‘Değer mi?’ şarkısını ücretsiz verdim. Bir televizyon programına çıktı. Sunucu kadın şarkı için “Sezen Aksu şarkısı” diyor, o da “Evet, Sezen’i çok seviyorum” diyor. “Hayır, bu şarkının sözleri Aysel Gürel’e bestesi Onno Tunç’a ait ve bu şarkıyı Mehtap Abla bana bedava verdi” desene. Sezen’in adını söylediği zaman daha çok prim yapacağını düşünüyor. Artık trilyon da verse benden şarkı alamaz; değil şarkı sözü harf bile alamaz. 

Kim okusun istersiniz peki?
İsim önemli değil. Vefalı olsun, kıymet bilsin yeter. Mesela Tarkan anneme çok önem verdi. Yeni şarkılarından ‘Sevdanın Son Vuruşu’nu okudu. Para istemedik ondan ama herkes bin liranın hesabını yaparken 20 bin lira yatırdı. Annem de Tarkan’ı çok seviyordu. 10-12 yıl önce Tarkan Amerika’dayken bin 500 liraya yakın telefon parası ödemişti “Tarkan’a helal olsun, yine öderim” derdi. Ona ayrı bir aşkı vardı. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi