• $32,3311
  • 35,062
  • 2282.76
  • 8975.4
20 Aralık 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Baltıkların incisi Vilnius

Baltıkların incisi Vilnius

Hafta içi Litvanya’nın başkenti ve Baltıkların en güzel şehirlerinden birisi olan Vilnius’taydım. THY basın müşaviri Ali Genç’in daveti üzerine gidip gezdiğimiz bu şirin ve yemyeşil şehre artık THY direkt seferlere başladı. Ülke nüfusu üç buçuk milyon ve Vilnius’ta 500 bin kişinin yaşadığı denizi olmayan ama tatil kasabası hissi uyandıran şehri iki günde gezebilirsiniz. THY haftada 5 sefer yapıyor.

BARIŞ KOCAOĞLU
baris.kocaoglu@aksam.com.tr

Bir ay sonra sefer sayısını 7’ye çıkarmayı planlıyor. Yolculuk İstanbul’dan Litvanya’ya sadece 2,5 saat sürüyor. Havalimanı ve şehir arası da 15 dakika… Yolda zaman kaybetmediğiniz için oldukça avantajlı bir durum. Biz gezi süresince Kempinski Otel’de konukladık. Otel dünyadaki zincirleri arasında en ufak olanı ama odalar ve konumu muhteşem. Şehrin en iyi ve özel oteli. Hemen karşısında Katedral Meydanı ve 52 metrelik Çan Kulesi var. Çan Kulesi gençlerin buluşma noktası olmuş durumda. Katedral 13. yüzyılda Kral Mindaugas tarafından inşa edilmiş. Şehir Neris nehri tarafından ikiye ayrılıyor. Bir tarafında eski şehir diğer tarafında ise yeni şehir var. Eski şehir UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Para birimi Litas. Ocakta euroya geçiyorlar. Bu yüzden şimdilik diğer Avrupa şehirlerine göre çok daha ucuz.

KEHRİBAR ÜLKESİ 

Şehirde dolaşmak çok kolay. Küçük bir şehir olduğu için yürüyerek her yeri gezebilirsiniz. St. Anne Kilisesi’ne mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Dünyanın en güzel gotik kilisesi olarak biliniyor. Söylentiye göre; Napolyon burayı gördüğünde avucunun içine alıp Paris’e götürmek istemiş. Buranın dışında Gediminas Kulesi, Pilies ve Didzioji Caddeleri, Başkanlık Sarayı ve Üniversitesi gezi süresince görülmesi gereken yerler arasında… Ülke için amber (kehribar) oldukça önem taşıyor. Baltık Amberleri dünyaca ünlü ve kuzeyin altını olarak biliniyor. Her yerde galerileri görebilirsiniz. Mutlaka nasıl yapıldığını gösteren yerlere uğrayın derim.  

12 AKSERLİK ORDU

Vilnius’un için ayrı bir yer daha bulunuyor. Vilnia Nehri’nin hemen öte yanında Uzupis Cumhuriyeti var. 1 Nisan 1997’de kentin özellikle sanatçıları Cumhuriyet kurduklarını deklere etmişler. Sembolik bu cumhuriyetin 12 askerden oluşan ordusu, sembolik devlet başkanları ve anayasaları var. 41 maddeden oluşan anayasada ‘herkesin ölmeye 
hakkı vardır’, ‘herkesin köpeğe bakma hakkı vardır’ gibi maddeler var. 

SOYKIRIM KURBANLARI

Auru sokağında eski KGB binası yer alıyor. Burası şimdilerde Soykırım Kurbanları Müzesi olarak kullanılıyor. II. Dünya Savaşı sonrası Litvanya’yı işgal eden Sovyetler Birliği’ne başkaldıran vatansever Litvanyalıların 30 bini kurşunlanarak öldürülmüş. Burada siyasi mahkûmların kaldıkları hücreler, infaz ve işkence odaları halen ilk günkü gibi muhafaza ediliyor. Bin 400 kişi burada infaz edilmiş. 

PEKİ NE YENİR?

Orada bulunduğumuz sürede Kempinski Otel’e, şehir içinde Kitchen adlı mekana, Trakai’deyse Kybynlar adlı restorana  gittik. Hepsi de muhteşemdi. Ülkede tütsülenmiş et (skilandis), soğuk çorba (salti barcai) ve tütsülenmiş yılan balığı en bilinen yemekler. Vilnius’un gece hayatı da çok renkli… Genç nüfusu ve öğrenci cazibe merkezi olması nedeniyle özellikle ‘Tamsta Club’ canlı müzik sahnesiyle pek çok kişiyi kendine çekiyor. Basketbol Litvanya’nın ikinci dini gibi… Şehrin basketbol takımı maç kazandığında gece hayatı daha da renkleniyor. Herkes kutlamak için gece kulüplerine akın ediyor. Bugüne kadar her yıl yaklaşık 150 bin Litvanyalı; Kemer, Alanya ve Belek’e gidiyormuş.THY’nin Vilnius-İstanbul hattını açmasıyla Litvanyalılar sadece Antalya bölgesine gitmekle kalmayacak İstanbul’a da turist akışı başlayacak. 

KARAY TÜRKLERİ

Vilnius’a yarım saat uzaklıkta Trakai’de bir gün geçirmek sizin için iyi bir seçim olur. Trakai, Litvanya’ya 14. yy’da Kırım’dan göç etmiş Karay Türkleri’nin olduğu yer. Sayıları azala azala 300 kadar kalmış. Din olarak Museviliğin bir dalı olan Karaim’i seçmişler. Biz de gider gitmez Karay Türkleri’nin lokantasına gittik. Dil olarak fazla anlaşamasak da geleneklerini  öğrenme  ve yemeklerini tattık. Hemen size ‘Kıbın’ denilen içinde kuzu eti ve lor bulunan bir çörek ikram ediyorlar. Trakai, bir günde kolaylıkla gezilebilir. Gittiğinizde pek lüks olmayan yazlık evlerin arasından geçip Trakai Kalesi’ne varıyorsunuz ki Litvanya’da görülmesi gereken en önemli yerlerinden bu enfes kale. Göllerin içindeki kale film setini aratmıyor. Zaten bu kalede Robin Hood filmi de çekilmiş. Gölün birçok noktasında yüzülebildiği gibi, deniz bisikleti ya da kanoyla dolaşabilirsiniz. Biz o bölgede göl ve orman arasındaki Esperanza Resort’a uğradık. Kanada’dan getirilen ağaç gövdeleriyle yapılan tesis, bir tablodan çıkmış gibiydi. Kışın donan gölde buz pateni yapılırken yazın da yüzülüyormuş. Yol boyunca birçok donmuş göl dikkatimi çekti. Litvanya’da toplam 816 nehir ve 2 bin 800 göl varmış.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak