• $32,3312
  • 35,0602
  • 2281.83
  • 8987.26
1 Kasım 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Akdeniz güzeli Barselona

Akdeniz güzeli Barselona

Bir şehir düşünün; İstiklal Caddesi gibi kalabalık bir ana caddeden (La Rambla) aşağı inince sanki Caddebostan Sahil’e bağlanıyor. Kocaman sonsuz kumsallar, labirent gibi dar sokaklar, zengin yeme içme kültürü ve mimarinin en estetik haliyle Gaudi'nin şehri Barselona.

Uygar Taylan
uygartaylan@gmail.com

Barselona’ya gittiğinizde fark edeceğiniz ilk şey, şehirdeki her kıvrımın sanki Gaudi’nin imzası olduğu. Dahi mimar Antoni Gaudi bu şehrin başına gelmiş en güzel şey. Şehrin tüm yapısında tasarım ve yaratıcılık adına gelinen görsel şölen karşısında adeta büyüleniyorsunuz. 
Akdeniz'in en güzel şehirlerinden biri olan Barselona, Katalonya özerk bölgesinin başkenti. Şehrin en güzel bölgelerinden sahil kısmı Barcelonetta'daki büyük Katalan Müzesi’nde, Katalan tarihi ve kültürü hakkında geniş bilgi edinebiliyorsunuz. 
Barselona'nın dar sokaklarında dolaşmaya çıktığınızda, geçmiş ve anın uyumlu birleşimi arasında zamanda gidip geliyorsunuz. Kare kare bloklanmış bu şehrin dümdüz sokaklarında "Bana bir şey olmaz" deyip yürümeye kalkmayın, fena yorulursunuz. Şehrin metro ağı oldukça geniş; hemen hemen her turistik noktaya ulaşabileceğiniz metro durakları mümkün. Genç nüfusun geneli bisiklet hatta daha çok kaykay kullanıyor. Katalanlar, Barselona'nın bisiklet yollarıyla trafik problemini ortadan kaldırdıkları gibi kaykay parklarıyla da gençler için eğlenceli sosyal ortamlar yaratmışlar. Amsterdam'da olduğu gibi, Barselona'da da bisiklet taksiler çok revaçta.
Şehrin kuzeyindeki tek tepede, harika bir manzaraya sahip olan Tibidabo Eğlence Park bulunuyor. Bu tepenin dışında her açısı ayrı ayrı fotoğraf karesi güzelliğindeki dümdüz sokaklarında yürüyüş yapmak çok keyifli. Sokaklarda İspanyolca ve Katalanca'dan daha çok kulağınıza Fransızca kelimeler geliyor. Çünkü Barselona'daki Fransız turist sayısı inanılır gibi değil. Esnafın geneliniyse Hintliler ve Pakistanlılar oluşturuyor. Bu esnafın bir özelliği de Avrupa'da Türk turistin en çok ziyaret ettiği şehirlerden biri olan Barselona'da bir markete girdiğiniz zaman, biz Türkleri hemen fark etmesi.
Her cebe uygun hosteller, leziz tapas restoranları, nemsiz ve güneşli olmasına rağmen, hafif esintili havası ve güler yüzlü insanıyla Barselona oldukça ferah. Palmiyelerin içinde yuvaları olan geveze sarı-yeşil papağanları her an her yerde görmek mümkün.

PARKLAR,LABİRENTLER VE GAUDİ…

Turistik geziye, Gaudi'nin yıllardır bitmek bilmeyen şaheseri Sagrada Famillia'dan başlamak ideal. Çılgın bir mimariye sahip bu kiliseyi dikkatlice incelediğiniz zaman detaylardan başınız dönüyor. Kendine has tarzıyla hiçbir sınıfa dâhil edilemeyen Gaudi'nin eserlerinde bitkilerin dallarından, yapraklarından ve hayvanların iskeletlerinden ne kadar etkilendiğini çizgilerinde görebiliyorsunuz. Sagrada Famillia'da giriş için yüzlerce turistle birlikte kuyrukta beklemek istemiyorsanız enfes bir mimariye sahip olan bu kilisenin kendi web sitesinden birkaç gün öncesinden rezervasyon yaptırıp kuyruk beklemeksizin içeri girmek mümkün. Gaudi'ye en büyük desteği, yaşadığı dönemin en zengin ailelerinden biri olan Güel Ailesi vermiş. İyi ki de vermiş çünkü Güel ailesi için tasarladığı, evler parklar bugün Barselona'nın cazibe noktaları. Casa Mila, Casa Battlo ve Park Güel, Gaudi'nin hayal gücünden çıkmış, mutlaka görmeniz gereken yerler arasında ama giriş ücretine tâbi. Elinizdeki haritayla turistlerin oluşturduğu kalabalıklardan hoşlanmıyorsanız; biraz da doğa tutkunuysanız size başka bir önerim var. Benim gibi alternatif rotanızı belirleyip, yemyeşil ağaç ve çiçeklerin olduğu bahçesinde kaybolacağınız bir labirent olan Park Laberint d'Horta'yı mutlaka görün. 

BARSELONA’NIN İSTİKLAL’İ LA RAMBLA

Barselona'yı keşfettikçe tanıdık bir şeyler bulmaya başlıyorsunuz sanki. Şehrin İstanbul'u andıran tarafları çok. Meselâ İstiklal Caddesine benzeyen La Rambla, Katalanların protestolarını gerçekleştirdikleri (Taksim Meydanı benzeri) Placa de Catalunya'dan başlıyor ve 1,5 km uzunluğundaki cadde (Cadde Bostan Sahili andıran) Barcelonetta'nın sahillerine bağlanıyor. La Rambla'nın sonunda denize inmeden, sizi tüm görkemiyle Amerika'yı işaret eden Christoph Colomb heykeli karşılıyor. Uçsuz bucaksız sahiller yaz aylarında tıklım tıklım. Hiçbir plaja giriş ücreti de ödemiyorsunuz. Kültürel gezinin yanı sıra, yaz aylarında deniz tatili de yapılabiliniyor olması Barselona’yı diğer Avrupa şehirlerinden ayıran en harika özelliklerden biri.
Barselona'nın, yüzünüzü denize döndüğünüzde La Rambla’nın solunda kalan Gotik semtiyse sokakların kaybolunası bir yer. Labirenti andıran dar sokaklarda Picasso müzesi, vintage dükkânları, minik kafeler, tasarım mağazaları, sanat galerileri, plakçılar ve Katalan kültürüne has yerel tatları bulabileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Tüm bu turist kalabalığından ve gürültüden uzaklaşmak istiyorsanız, içinde dev bir kedi heykeli olan -ki ben en çok burayı sevdim- şehrin gettosu El Raval’ı görmelisiniz. Akşam saatlerinde Barselona'da gezginler için yapılabilecek en harika şeylerden bir diğeriyse Montjuik bölgesindeki klasik müzik eşliğinde, renk renk ışıklar saçan ‘Magic Fountains’ su gösterilerini izlemek. Mevsime göre saatleri değişen gösteriler yaz aylarında 9’dan sonra saatte bir; kış aylarındaysa akşam 7 ila 9 arası yapılıyor. Katanca ‘yeni saha’ anlamına gelen Camp Nou, Barselona’nın en çok ziyaretçi ağırlayan turistik merkezlerinden biri. Stadın en önemli özelliği üç katlı oluşu ve Avrupa’nın en fazla seyirci alan stadı olması. İçeri girip müze, basın tribünü, soyunma odalarını gezip boş statta fotoğraf çektirmekten hoşlanıyorsanız, 23 Euro’yu gözden çıkartmanız gerekiyor.

KARNAVAL ŞEHRİ

Barselona tam bir karnaval şehri anlayacağınız; sokaklarda canlı heykel halinde gün boyu bekleyen sokak sanatçıları… Plajlarda ve her köşe başında yolunuzu kesen Hintli içecek satıcıları… Meydanlarda Gypsy Kings'den aşina olduğumuz melodileri icra eden flamenko sanatçıları... 
Birçok festivale de ev sahipliği yapan Barselona’da her haziran ayında düzenlenen Sonar Festivali’nin biletleri dünyanın her yerinden gelen elektronik müzik tutkunlarınca aylar öncesinden tüketiliyor.
Kültürel ve gastronomik cazibesinin yanı sıra Akdeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Barselona, dört mevsim ziyaret edilebilecek veda edemeyeceğiniz bir durak. Çünkü bir gün yolunuzun tekrar düşeceğini biliyorsunuz. Yurt dışında Japon turistler gibi her dakika fotoğraf çekmektense anı yaşamanız dileğiyle. Katalanların da dediği gibi "Barselona'da olan Barselona'da kalır."

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak