• $32,3308
  • 35,0835
  • 2301.37
  • 9038.56
11 Ekim 2014 Cumartesi 02:07 | Son Güncelleme:

Paris her zaman iyi bir fikirdir!

Paris her zaman iyi bir fikirdir!

Paris Moda Haftası geçtiğimiz günlerde geride kaldı ve bir aylık moda maratonu kısa bir süreliğine son buldu. Dünyanın en köklü, en tarihsel moda evlerinin bulunduğu bu topraklarda gerçekleşen defileler, kuşkusuz moda tarihini değiştiren en önemli hadiselerin başında geliyor. Gelin defilelerin öne çıkan anlarına beraber göz atalım

Rüya Büyüktetik 
ruyabuyuktetik@gmail.com

KARANLIK BAHAR

Diskovari bir atmosfer, renkli ışıkların yansıdığı metal ince kolonlar arasında beliren karanlık ve aykırı Saint Laurent kadını. Hedi Slimane markanın kodlarıyla oynamaya devam ediyor. Bu podyumda Los Angeles ve rock rüzgârı esiyor. Ağırlıklı olarak siyahın hâkim olduğu tasarımlar şapka ve fular detaylarıyla daha hareketli bir havaya bürünüyor. Saint Laurent kadınının bir sonraki baharda favori aksesuarı ince elbiselerin dahi üzerine taktığı deri kemerleri. Kemerler, fularlar ve şapkaların dışında Milano Moda Haftası’nın dikkat çeken defilesi Missoni’de de gördüğümüz türban Hedi Slimane’in ilkbahar kadınının da sevdiği bir aksesuar haline gelmiş, simsiyah bir kombine parıltılı bir türban takarak rock tarzına gösteriş katıyor.  Yine siyahların hâkim olduğu bir podyuma hareket ediyoruz. Şimdi Givenchy’de, Riccardo Tisci’nin siyah dünyasındayız. Tisci gittikçe bohemleşen moda dünyasına seksi bir ters köşe yapmış. Dizüstü, burnu açık deri çizmeler, yakalarda göğüs kafesini ortalayan çapraz bantlar, danteller, deriler, Romalılara selam gönderen eski çağ prensesi kıyafetleri, bol göğüs dekoltesi ve siyah, siyah, dahaçok siyah. Bir de sanki aralarda biraz beyaz ve kahverengi mi görür gibi olduk?

JAPON KÜLTÜRÜNDEN ESİNTİLER

Siyahın kalbine doğru yola çıktığımız bir diğer defile de Alexander McQueen defilesiydi. McQueen’in hayranları ve moda dünyasında şok dalgası yaratan intiharının ardından markanın tasarımcı koltuğunu devralan Sarah Burton yoğun etkisi altında kaldığı Japon kültürünü ilkbahar koleksiyonuna da taşıyor. Simsiyah bir tuval üzerine yapılmış göz alıcı çiçek figürlerinden oluşan tabloları andıran koleksiyon parçaları yine simsiyah podyum üzerinde ilkbahara zıtlık katıyor. 

YÜKSEK DOZDA ROMANTİZM

Siyahla arası o kadar iyi olmayanlara daha naif, daha romantik alternatifler de mevcut tabii ki. Valentino’da beyaz, lazer kesim elbiseler, çapraz bağlamalı deri gladyatör sandaletler baharın romantik havasını podyuma taşıyor. Yerlere kadar uzanan tül elbiseler, tülle beraber kullanılan payet detaylar, bahar havasına tazelik katacak türden.

ÜÇ BÜYÜKLERDE SON DURUM

Feminist Karl-Kadın egemenliği Chanel defilesi Paris Moda Haftası’nın en önemli hadiselerinin başında geliyor. Her defilede ayrı bir sansasyon yaratan Karl Lagerfeld bu sefer ‘kadın egemenliği’ diyor ve feminist Chanel kadınını Boulevard Chanel’e, hayali Chanel sokağına gönderiyor. Rengârenk, başına buyruk koleksiyonun özgür havası defile başlar başlamaz moda haftasını ve sosyal medya hesaplarını ele geçiriyor. Modellerin ellerinde pankartlarla gerçekleştirdikleri asi ve özgür defile finaliyse görülmeye değer.

MÜZEDE DEFİLE

Hayır hayır, bu bildiğiniz müzelerden değil. 2006 yılında yapımına başlanan Fondation Louis-Vuitton Pour La Création yani kısaca Louis Vuitton müzesinin resmi açılış tarihi 27 Ekim olarak açıklansa da müzenin açılışını Ghesquiere’nin ilkbahar-yaz 2015 koleksiyonunun defilesi yapmış oldu. Ghesquiere, farklı kadınların hayatlarındaki farklı anlara eşlik edecek bir koleksiyon tasarlamayı hayal ettiğinden bahsederken podyumda gördüğümüz her bir parça da kendisini onaylar nitelikte. Jean pantolonlardan tutun diz altı eteklere, yakası fırfır detaylı gömleklerden etek uçları flörtöz bir şekilde dalgalanan elbiselere kadar her şey bir kadının A’dan Z’ye gardırobunda olması gereken temel parçalardan oluşan koleksiyonla moda haftasına damga vuran bir Louis Vuitton karşımızda.

TARİH İÇİNDE TARİH

Müzede defile demişken daha geleneksel bir müzeyi tercih eden Dior’dan da bahsetmeden geçemeyiz. Louvre Müzesi’nde gerçekleşen defilede Raf Simons couture detayların işlendiği, geçmişle yakın geleceğin bir potada eridiği şiirsel bir koleksiyona imza atıyor. Bir önceki couture koleksiyonunda tarihi bir tünelden geçerek modern zamanlara seyahat etmeyi hedeflediğini anlatan Simons, bunu ilkbahar-yaz koleksiyonuna da taşıdığını aktarıyor. Müzenin içinde konumlandırılan ve uzay üssünü andıran dev aynalı ‘defile alanı’ da Simons’ın geçmiş ve gelecek arasındaki geçişinin harikulade bir sembolü. 

MODA HAFTASININ KRİTİĞİ

Koleksiyonlar içinde favorim; Hermes defilesi. Christophe Lemaire’in Hermes’teki son koleksiyonunda podyumdan bize merhaba diyen yalın, minimal, sofistike ve dingin Hermes kadınına hayran olmamak, tüm koleksiyona sahip olmak istememek imkansız. 

BÜYÜK BENZERLİK

Balmain defilesinde karın kısmı dekolteli beyaz ceket podyuma çıktığında çanlar Olivier Rousteing için çalmaya başladı. Alexander McQueen’in 1997 yılında Givenchy için yapmış olduğu ceket tasarımına neredeyse birebir benzeyen bu tasarımın Rousteing cephesinde nelere sebebiyet vereceği merak konusu...

FISILTILAR DOĞRU

Paris’te kulaktan kulağa fısıldanmaya başlayan John Galliano’nun Maison Martin Margiela ile moda dünyasına geri dönüş yapacağı geçtiğimiz günlerde teyit edildi. Bu iki uç derecede yaratıcı ismin bir araya gelmesinden doğacak sonuçları heyecanla bekliyoruz!

ÖNE ÇIKAN AKSESUARLAR

Louis Vuitton’un Petite Malle modeli seyahat kültürüyle bütünleşen markanın meşhur bavullarının küçülmüş hali ve bu sezonun en hit modeli. Aynı zamanda önemli de bir yatırım parçası. Seneler evvel hayatımıza giren büzgülü poşet çantalar yani bucket bag’ler bu sezon yine çok gözde. Özellikle Mansur Gavriel’in yalın ve zamansız tasarımları alışveriş listelerimizin bir numarası.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'