• $32,379
  • 35,0472
  • 2326.2
  • 9104.31
4 Aralık 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Çetenin sahte dişlerini polis çekti!

Çetenin sahte dişlerini polis çekti!

ÖZKAN TAMİRAK

ozkantamirak@gmail.com twitter: @OzkanTamirak

'Doktor Kenan' lakaplı polis memuru Kenan’ın bu defa işi çok zordu. Karşısında 
çok büyük uzmanlık gerektiren bir çete vardı. Kaçakçılık polisi sahte implant yapan çeteyi çözmek için diş hekiminin yanında işe başlamıştı.


 
Para için insan sağlığını hiçe sayan çeteler yeni bir işe daha başlamıştı. Piyasaya diş tedavisinde kullanılan 35 milyon TL değerinde 'İmplant' sürmüşlerdi. Daha ucuz olduğu için bazı diş hekimleri bunları hastalarına kullanıyordu. Şikâyetler oldukça artmıştı.

SAHTE İMPLANT DOKTORU MAHVETTİ

Ankara’da oturan bir kadın doğum uzmanı da bu çeteyle işbirliği yapan diş hekiminin kurbanı olmuştu. Ağzına saf titanyum yerine adi metallerden yapılan implant takılınca çenesi erimeye başlamış, enfeksiyon sarmıştı. Mağdur doktor polise başvurarak şikayetçi oldu.

BU AYRI BİR UZMANLIK İSTİYOR

Dosya İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine gelmişti. Polis için ilginç bir dosyaydı. Daha önce sahte ilaç çetesini çökertmişlerdi. Ama bu çok ama çok farklı bir konuydu onlar için. Ayrı bir uzmanlık alanı gerektiriyordu. Kaçakçılık müdürü ekibini bu konuyla ilgili toplantıya çağırdı.

ÇETENİN KANALLARINA GİRME ZAMANI

“Arkadaşlar binlerce insanın sağlığı demek ki tehlike altında. Bu çetenin kanallarına girme zamanımız gelmiştir” talimatını verdi. 'Doktor Kenan' lakaplı polis memuru Kenan ve arkadaşları dikkatle müdürlerine dinlediler. 
Önce implantın ne olduğuyla ilgili ciddi bilgilere ihtiyaçları vardı. Masalarına oturup internette aramaya başladılar.

PROFESÖRLERİ OKUDU

Polis memuru Kenan implant konusunda dünyanın en iyi hocalarından biri olarak gösterilen İstanbul Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Osman Gümrü’nün medyada çıkan yazılarını dikkatle okumaya başladı. Prof Gümrü, implantın titanyum olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, sahte malzemelerin çene erimesinden, kansere kadar birçok soruna yol açacağına dikkat çekiyordu yazılarında.  

BEN DİŞ HEKİMİ KENAN

Kenan ve arkadaşları önce implant satan ve kullanan merkezleri tespit etti. Bu arada şikayetler gelmeye devam ediyordu. Kenan aradığı diş klinliklerine, ithalatçı şirketlere kendisini diş hekimi olarak tanıtıyordu. Bu böyle olmayacaktı. Daha da derinlere inmek gerekiyordu.

DİŞÇİ POLİSLER

Polisler çeteyle irtibatlı şirketlerde eğitime başlamıştı. Günde 1 saat implantı dinleyip, not alıyorlardı. İşleri çok zordu. Çünkü bu tıp uzmanlığı gerektiren bir konuydu. Ama sahtekarlık boyutu ise onların işiydi. Polis memuru Turan ise implant takan bir dişçinin yanında çalışmaya başlamıştı. İşin püf noktalarını anlamaya çalışıyordu.

MERDİVENALTI SATILIYORDU

Üzerinden 3 ay geçmişti. Tüm bilgiler şubedeki bir havuzda toplanıyordu. Yürütülen soruşturmada, saf titanyum denilerek piyasada 1000-1500 dolar para karşılığı uygulanan implantların büyük bir bölümünün hiç de sağlıklı olmadığı ortaya çıkarıldı. Uzakdoğu ülkeleri, Çin, Bulgaristan ve Malezya gibi ülkelerde merdiven altı olarak üretilen implantların yurda kaçak olarak sokulduktan sonra diş hekimleri ve kliniklere satıldığı belirlendi. 

DELİLLER TAMAM MÜDÜRÜM

Kenan, son bilgileri müdürü ve savcıyla paylaştı. Operasyon için tüm deliller yeterliydi. Sabah düğmeye basma kararı aldılar.  İstanbul, Ankara, Antalya, Aydın ve Tekirdağ’da 19 ayrı adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 4 diş hekimi, 1 hastane sahibi, 1 yurtdışı kuryesiyle 12 ithalatçı firma sahibi hakkında adli işlem yapıldı. 

35 MİLYON DOLARLIK SAHTE İMPLANT ELE GEÇİRİLDİ

Yürütülen operasyonlarda piyasa değeri 35 milyon Dolar olan 13 bin 28 adet implant, 14 bin 499 adet aburment, 8 bin 670 adet cerrahi set, bin 3 adet diş kemiği oluşum malzemesi, 178 adet ölçü aksamı, 52 adet analog tıbbi malzeme, 938 adet tedavi ara parçaları, 6 adet türbin, 2 adet üretim fırını, 2 adet metal döküm makinesi, 1 adet plak makinesi, 5 adet üretim makinesi ve 32 adet kaçak ilaç ele geçirildi.

ABİ İMPLANT YAPTIRIRIZ SANA

Kaçakçılık polisleri çok zor bir operasyonu daha bitirmişti. İnsan sağlığını tehdit eden bir çeteyi daha çökertmenin gururu içindelerdi. Ama Kenan’ın iki gündür dişi ağrıyordu. Bu operasyonun ardından şimdi dişçiye nasıl giderim 
diye kara kara düşünmeye başlamıştı. Arkadaşları ona takıldı” Abi tanıdıklarımız var implant yaptırırız sana.”

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi