• $32,3693
  • 34,9871
  • 2325.41
  • 9079.97
13 Nisan 2014 Pazar 03:41 | Son Güncelleme:

Bir muamma: Pele’nin iki yüzü!

Bir muamma: Pele’nin iki yüzü!

Bir futbolcu olarak çok büyük; kimilerine göre ‘dünyanın gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu’ Pele. Fakat kimilerine göre, yaptığı açıklamalarla efsanesine zarar veren huysuz bir ihtiyar. Geçtiğimiz hafta içinde Brezilya’daki işçi ölümleri hakkında yaptığı ‘fütursuz’ açıklamalarla tekrar gündeme geldi Taçsız Kral. Karşımızda iki ayrı Pele portresi var anlayacağınız…

KAAN KAVUŞAN
kaan.kavusan@aksam.com.tr

Futbolla ilgilenen insanların algısında iki farklı Pele var. 45 yaş ve üstündekilerin algısında Pele binin üzerinde gol atmış, Brezilya’yı iki kere Dünya Şampiyonu yapmış büyük bir yıldız. Tartışmasız ‘Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu.’ Şık hareketler deyince akla o geliyor, müthiş topuk paslarıyla mest ediyor. Rakipsiz ve yenilmez, onun olduğu yerde başkasının adı anılamaz bile… O, Siyah İnci… O, Taçsız Kral Pele… Bir de madalyonun öteki yüzü var. 45 yaşın altındaki futbolseverlerin en büyük idollerinin Maradona veya Cruyff olduğunu söyleyebiliriz. Pele ise ‘Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcuları’ listesinde de daha alt sıralarda yer alıyor. Çünkü -tırnak içinde- ‘futbolcuların koşmadığı, fiziksel gücün ve taktiksel yaklaşımların önemsenmediği bir zamanda’ oynadı. Dolayısıyla ‘günümüzde futbol oynuyor olsa bu kadar ünlü olamazdı.’ Ayrıca sürekli Maradona’yla ağız kavgasına girişen bir ihtiyar… FIFA ne derse onu kanun kabul eden bir görüşsüz… Açılıştan açılışa koşan samimiyetsiz bir diplomat. Adeta ‘Tanrı Brezilyalı’yı korusun ve yüceltsin’ milliyetçiliği yaparak Neymar’ın Messi’den daha iyi olduğunu iddia eden, günü yakalayamamış bir aşırı muhafazakâr. Kırmızı kart gördükten sonra, “Beni oyuna almazsanız olay çıkarırım” deyip hakemlere kararını geri aldıran bir Brezilya devlet projesi. Sadece futbol görüşüyle değil, hayata bakış açısıyla da sevilmeyen biri.

ÖLEN İŞÇİLER ÖNEMLİ DEĞİL

Pele bu hafta içinde yaptığı açıklamalarla, genç ve orta yaşlarının üzerindeki algısını daha da antipatik hâle getirmeyi başardı. Brezilya’da yapılacak Dünya Kupası öncesinde, stadyum inşaatları son sürat devam ediyor. Bu aşamada birçok işçi de güvenliksiz çalışıyor ve ölümler ardı ardına geliyor. Son olarak Sao Paulo Corinthians Arena’nın inşasında 23 yaşında bir işçinin ölmesi üzerine; “Napalım yani? Olur böyle şeyler. Bir kaza olmuş işte. Havaalanının altyapısının yetişmeyecek olması, beni işçi ölümlerinden daha çok endişelendiriyor” dedi ihtiyar. Bu sözler Brezilya basınında da çok yer buldu ve eleştirildi. Pele’nin bu gereksiz konuşkanlığı sıkça kendisini alay konusu yaptı ve yapmaya devam ediyor. Neymar’ın Messi’den iyi olduğu iddiasının yanı sıra, Robinho’nun uyuşturucu sorunu olduğu şeklindeki açıklamaları, Maradona’yla girdiği sayısız ağız dalaşlarından yenik ayrılması ve politik görüşleriyle eleştiriliyor. Hatta Brezilya’da onu gerçek ismi olan Edson ve Pele olarak ikiye ayıranlar var. Edson bir siyahi olduğunu söylüyor, Pele ise reddediyor. Edson ‘beyaz adamı kendi oyununda yenen bir kahraman’, Pele ise beyaz adama çanak tutan bir kayıp. Pele’nin ‘siyahilerin çalışarak -ırkçılık da dahil- tüm engelleri aşabileceği’ şeklindeki sözleri de ayrı bir dert. Bir ırkın diğer bir ırkla eşit olması için çalışmak gerekmez çünkü bu doğal bir haktır.

ROMARIO: “AĞZINA TERLİK LAZIM

Brezilyalı’nın 90’lı yıllarındaki büyük efsanelerinden Romario, bir keresinde; “Pele konuşmuyorken bir şairdir. Sahadayken gelmiş geçmiş en iyi oyuncudur. Kralımızdır o bizim. Ama konuşuyorsa birinin terliği ağzının ortasına yapıştırması gerek. Saçma sapan konuşuyor” demişti. Pele gerçekten de eski günlerini özlüyor olmalı ki, yorum yapma fırsatını hiç kaçırmıyor. Teknik direktörlük kariyeri olmayan, Avrupa’da futbol oynamaya çekindiği söylenen Pele, sürekli başka efsanelere de laf atıyor. Özellikle Maradona ile aralarında resmen bir soğuk savaş var. Maradona için “Arjantin’in başına para için geçti” diyen Pele, “ölsem gitmem” dediği ABD takımı Cosmos’a bir sene sonra 6 milyon dolarlık teklif gelince koşarak gitmişti. Maradona da Pele konusunda Romario ile aynı fikirde olanlardan, “Pele ile karşılaştırılmayı sevmiyorum, çünkü yanlış haplarını alınca sürekli aptalca şeyler söylüyor” diyor efsane. Bu yüzden de FIFA oylamasında birinci çıktığında, heyetin seçtiği Pele ile ödülü paylaşmak istemedi. Keşke Pele çok fazla konuşmasaydı da biz de onu, Slyvester Stallone ile oynadığı Zafer’e Kaçış filmindeki repliğiyle hatırlasaydık; “Taktiğimiz; topu bana atıyorsunuz. Ben bu oyuncuyu geçiyorum. Bunu da, bunu da, bunu da. Sonra gol...”

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür