• $32,3723
  • 34,9755
  • 2325.31
  • 9107.19
18 Mart 2018 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Akıllara durgunluk veren dolandırıcılık hikâyeleri

Akıllara durgunluk veren dolandırıcılık hikâyeleri

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Şu sıralar gündemimizde Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın’ın dolandırıcılık hikâyesi var. Hatırlatmak gerekirse 25 yaşındaki uyanık Mehmet Aydın, internet üzerinden yüksek kâr vaadiyle sanal hayvan satan ‘Çiftlik Bank’ı kurdu sonra da 80 bin kişiden topladığı 511 milyon TL ile Uruguay’a kaçtı. Biz de Sülün Osman’dan Selçuk Parsadan’a, Gregor MacGregor’dan George Parker’a kadar şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler kullanarak masum insanları dolandıranların hikâyelerini derledik. 

SÜLÜN OSMAN’DAN SATILIK KÖPRÜ 

Tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını, İstanbul’a yeni gelmiş Anadolu’nun saf tüccarlarına satarak veya kiraya vererek efsane haline gelen Sülün Osman adını duymayan pek kalmamıştır. O kadar ikna edici bir kişiliğe sahipmiş ki parası çıkışmayanlara köprüyü aylık taksitlerle de sattığı olmuş. Hikâyesi filmlere bile konu olan Sülün Osman Anadolu’dan ilk kez İstanbul’a gelenlerden meydandaki saate baktıkları için de para alıyormuş. Rivayete göre Sülün Osman birkaç arkadaşıyla birlikte Dolmabahçe Sarayı›nın önüne gidip beklermiş. Etraf kalabalıklaşınca arkadaşlarına saatlerini ayarlatır sonra da onlardan saat ayarlama parası alırmış.

SÜLEYMAN DEMİREL’İ DE KANDIRMAYI BAŞARDI

Bir diğer dolandırıcımız ise “Raki” lakaplı Güney Zobu. Onun da uzmanlık alanı, döviz alım-satım işleriymiş. Robin Hood misali  yasadışı işler çevirmeye çalışanları dolandırıyormuş. Hal böyle olunc da kimse onu polise şikâyet edemiyormuş. Güney Zobu’nun en enteresan vukuatlarından biri, ABD filosunun İstanbul’u ziyareti sırasında, Amerikan Subayı kıyafetiyle dönemin en lüks mekanı Hilton Oteli’ne gitmesi ve orada karşılaştığı Süleyman Demirel’i kandırarak, Amerikan Subayı sıfatıyla dakikalarca sohbet etmesidir.

ABD’NİN ÜNLÜ DOLANDIRICISI 

George C. Parker (1870-1936)

ABD’nin en ünlü dolandırıcılarından Parker’ın, New York şehrinin en ünlü yapıtları Metropoliten Müzesi ve Özgürlük Anıtı dışında en büyük dolandırıcılığı Brooklyn Köprüsünü birkaç kez satarak yapmış. Parker işi o kadar ileriye götürmüş ki bazı rivayetlere göre parası çıkışmayanlara köprüyü aylık taksitlerle sattığı olmuş. 1928 yılında suçüstü yakalanan Parker, müebbet hapse çarptırılmış.

AYŞE BENLİ’NİN ÇETESİ

Ayşe Benli’nin kumar çetesi, Las Vegas’daki Venetino Casino’ya 2 milyon dolarlık kazık atarak ABD’yi bile karıştırdı. Poker oynarken yaptıkları hile uzmanlar tarafından bugün bile çözülemeyen Benli çetesi FBI tarafından aranıyor. Ancak henüz izlerine rastlanabilmiş değil.

200 BİNE HAYALİ ÜLKE 

Gregor MacGregor (1786-1845)

Yüzölçümünü 12 bin mil kare olduğunu söylediği müşterilerine hayali orta Amerika ülkesi Poyais’i, kıymetli madenlerle zengin olduğunu ileri sürerek birkaç kez satmayı başarmış. Kendisini Poyais ülkesinin prensi olarak tanıtan MacGregor, bazı İngiliz yatırımcılarına sahte Poyais tahvillerini 200 bin sterline satmış.

EYFEL KULESİ’Nİ HURDACIYA SATMIŞ

Victor Lustig (1890-1947)

ABD ve Avrupa’da yaptığı dolandırıcılık suçlarından dolayı tutuklanıp ünlü Amerikan hapishanesi Alkatraz’a gönderildi. Eyfel kulesini hurdacıya satmakla ünlenen Lustig ayrıca para basma makinesi satışıyla da birçok insanı dolandırmış. Lustig’in en bilinen dolandırıcılık numaralarından biri de 30 dolara sattığı, dolar baskı makinesi numarası.

MUSSOLİNİ’Yİ BİLE DOLANDIRMIŞ

Eyüplü Halit, Türk tarihinin isim yapmış ilk dolandırıcısı. İstanbul işgalinin sonlarında, Türk ordusunun şehre girmesine üç-beş gün kala Eyüplü Halit, arkadaşı Arap Abdullah’la Rumların yoğun olarak yaşadığı bir semtte, metruk bir bina ayarlayıp “karakol” kurmuş. Kentteki otorite boşluğu nedeniyle kimse bunu garipsememiş. Kendisini “komiser”, arkadaşını da “bekçi” olarak tanıtıp mahallenin zenginlerine musallat olmuş. Karakola çağırdıkları kurbanlarına, “iyi polis”, “kötü polis” rolü oynayıp onları korkutarak soymuşlar. Eyüplü Halit’in dolandırıcılığı İtalya’ya kadar uzanmış, Mussolini’yi bile dolandırmış. Hapishanede kasa hırsızı bir İtalyanla tanışmış. Onu kafaya alıp Mussolini’ye bir mektup yazmış: “Sayın Mussolini ben sizi çok seven, fikirlerinizi çok takdir eden bir Türk’üm. Antalya’nın sizin hakkınız olduğunu savunduğum için hapis yatıyorum. Yardımınıza muhtacım...” Mektup postalandıktan bir ay sonra İtalyan Başkonsolosu ziyaretine gelmiş ve yüklüce bir parayı Eyüplü Halit’e teslim etmiş. 

İFLAS BAYRAĞINI ÇEKEN BANKER KASTELLİ

1980’lerde başlayan banker furyasında yıldızı parlayan biriydi Banker Kastelli. Yıllık enflasyon yüzde 30 iken aylık yüzde 12 faizle para topluyordu. Milli gelirin 70 milyon dolar olduğu günlerde Kastelli’nin elinde 100 milyar para toplanmıştı. 40 bankanın, bankerleri saf dışı bırakan karara imza atmasıyla işler birden tersine döndü. İflas eden Kastelli yurt dışına kaçtı.

PARSADAN PARSAYI TOPLAMIŞTI

Selçuk Parsadan, Tansu  Çiller’in başbakanlığı döneminde, “örtülü ödenek dolandırıcılığı”yla gündeme gelmişti. Parsadan’ın, 1995 seçimlerinden önce, emekli orgeneral Necdet Öztorun’un adını kullanarak, örtülü ödenekten 5.5 milyar lira aldığı basına yansıdı. Afyon Cezaevi’nde, Özdemir Sabancı suikasti faillerinden Mustafa Duyar’ın öldürüldüğü olayda, tek kurşunla yaralandı.  2006’da İstanbul’da öldü.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı