• $32,3665
  • 34,9806
  • 2325.27
  • 9079.97
22 Kasım 2014 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Akdeniz'in güneşe açılan kapısı: Madrid

Akdeniz'in güneşe açılan kapısı: Madrid

Madridliler şehirlerini tanımlarken, “Madrid’ten sonra cennete” diyorlar. Bu terim, Madrid’ten sonra görülebilecek en güzel yerin cennet olduğunu belirtmek için kullanılıyor. Madridliler biraz abartmış olsalar da şehir, kendine has tadıyla ziyaretçileri büyüsü altına alıyor.

YAZI VE FOTOĞRAFLAR
Uygar Taylan
uygartaylan@gmail.com

Türk Hava Yolları ile yaklaşık 4 saatlik bir uçuşun ardından, keskin mimarisi ilk bakışta göze çarpan İspanya'nın başkenti Madrid'e varıyoruz. Bindiğimiz aracın şoförü, radyoda Katalunya’nın bağımsızlık için yaptığı sembolik seçimleri son sesle dinliyor. İspanya’da Kraliyet Ailesi’nin destekleyen ve kendilerinin ‘gerçek İspanyol’ olduğunu iddia eden Kastilyalılar’ın kalesi Madrid’te Katalanların ne yapacağına ilgi büyük. Daha sonra şehre iniyoruz… İspanya’nın başkenti Madrid, Barselona gibi olabildiğine düz bir şehir. Fakat düz olmasının yanı sıra, ana caddelerindeki genişlik ve göğe yükselen görkemli binalarıyla yapısal farkını ortaya koyuyor. Madrid'in geniş caddelerini kesen dar sokaklarda kaybolmamak için en ideal çözüm; akıllı telefonunuza indirebileceğiniz Tripadvisor'ın çevrim dışı haritası vasıtasıyla yönünüzü bulmak. Madrid'de sanki tüm sokaklar ‘Puerta del Sol’ meydanına yani Güneş Kapısı'na çıkıyor. Genel buluşma yeriyse Sol Meydanı'ndaki, ‘ağaçtan meyve yiyen ayı’ heykeli. Hatta ayı heykelinin ayağına dokununca uğur getireceğine inanıyor. Bu yüzden de turistler tarafından biraz aşındırılmış.

SOKAK SANATÇILARI

Madrid'de yıl boyunca pek çok festival düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanındaki hayvan severler tarafından protesto edilmesine rağmen en çok turist boğa güreşlerinin yapıldığı dönemde geliyor. Mimarisi, modernizemle klasik çizgileri harmanlayan bu şehir; Avrupa’nın en büyük metropollerinden biri. Fütüristik bina yapısıyla Batman'in karizmatik şehri Gotham City’yi andırıyor. Barselona'nın İstanbul’a benzetilmesi nispeten daha doğru tespitken, başkent Madrid’in Ankara'ya benzetilmesi aynı oranda doğru değil. Özellikle belediyecilik konusunda örnek alınabilecek uygulamalarla öne çıkan bir şehir Madrid. Birçok müze, kültür-sanat merkezi, galeri, tiyatro, opera ve konser salonu bizzat belediye tarafından kurulmuş. Bu şekilde Madrid, turistlerin yoğun ilgisini çeken bir kültür-turizm merkezi haline gelmiş. Az önce Batman demiştik; Madrid sokaklarında birçok çizgi karakteri de görmek mümkün. Köşe başında poşetinden çıkardığı kostümünü caddenin orta yerinde giyen Ninja Kaplumbağa Donatello'dan tutun da, kulağında cep telefonu ile konuşarak dolaşan Şirin Baba’ya kadar birçok kahraman orada. Hatta korku filmlerinin belalı çocuğu Chucky'yi elinde bıçağıyla fotoğraf çektirmek için üstünüze doğru koşarken görebilirsiniz. Bir euro karşılığında istediğiniz kahramanla el sıkışıp fotoğraf çektirebilirsiniz, tabii, ilginizi çekiyorsa… Benim ilgimi daha çok havada asılı kalıyormuşçasına duran Hint fakirlerinin illüzyonu çekti. Sokakta yolunuza çıkacak bir diğer akıl almaz performans sanatçısıysa, motosikletinin üzerinde havada duran adam. Bu insanlar için sihirbaz da diyebiliriz, çünkü adeta yer çekimine karşı koyuyorlar. İnsan ister istemez sağına soluna bakıp ‘kesin bir yerlere bağlıdır’ diye hile aramaya başlıyor. Adamın kaskına attığınız bozukluk karşılığında sabitliğini bozup size dönerek ‘her şey yolunda dostum’ dercesine zafer işareti yapıyor. Eğer siz hevesli bir Instagram kullanıcısıysanız, Madrid’teki sokak sanatçıları ve sihirbazlar da fotoğraf çektirmek için çok hevesli. Tabii, para karşılığında. 

DÖRT BİR YAN TURİST

Özellikle az zamanda çok yer görmek isteyenler için Madrid'de, şehrin dört bir yanındaki turistik noktalara uzanan metro ağıyla ulaşım çok kolay. İletişim konusuna gelecek olursak, her konuda önde giden Madrid, İngilizce konusunda sınıfta kalmış. Sokakta adres sorduğunuzda veya bir restoranda yemek seçerken dahi, anlaşmaya çalışmak bayağı bir zorlayıcı oluyor ama hiç merak etmeyin, sıcakkanlı Akdeniz insanı yardımseverliğini el kol hareketleriyle Madrid'de de gösteriyor. Gitmeden önce biraz İspanyolca öğrenmekte fayda var. Kahvaltı konusunda dünyanın bir numarası olduğuna inandığım Türk Kahvaltı kültürüne nazaran İspanyollar kahvaltıyı kruvasan, pizza veya kahveyle geçiştiriyorlar. Özellikle Sol Meydanı’ndaki La Mallorquina pastanesinde şekerli milföy hamurundan yapılmış, nefis bir çıtır çörek türü olan Palmera çok lezzetli.

FİYATLAR TUZLU

Madrid'in görülmesi gereken yerlerini başını Plaza Mayor, Sol Meydanı, Retiro Parkı, Prada Müzesi, cennet gibi bahçesi ile Sorolla Müzesi ve Cibeles Sarayı ve Gran Via caddesinin çektiğini söyleyebiliriz. Şehir yürüyerek dolaşmaya müsait. Özellikle sağlı sollu büyük mağaza zincirlerinin olduğu Gran Via Caddesi’ni baştan sona yürümek çok keyifli. Türkiye'de gördüğünüz markaların olduğu mağazalara girip, sakın vakit kaybetmeyin; aynı fiyata aynı ürünler var. Ana cadde Gran Via'yı kesen Calle Hortaleza'da sıra sıra birçok kafe, tasarım mağazası ve aradığınız her şeyi bulabileceğiniz dükkânlar mevcut. Genel olarak Madrid biraz tuzlu… Fiyatları kıyaslamak adına; bir şişe suyun 2 Euro, bir magnetin 3 Euro olduğunu belirtmekte fayda var. Gece hayatıyla ilgili bir şey söylemek gerekiyorsa, o da geç saatte 
gittiğinizde boş gördüğünüz mekânların bir-iki saat içinde dolacak olmasıdır. Özetle; tuzlu olmasına rağmen, meydanları, parkları, sarayları, sokakları ve sokak sanatçılarıyla 
Avrupa'nın en güzel başkentlerinden biri olan Madrid kesinlikle görülmeye değer bir şehir. 
Fakat bir İspanya gezisi hakkında düşeceğiniz en büyük yanlış, Barselona ve Madrid’in aynı 
kültüre ait şehirler olduklarını düşünmektir.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür