• $32,3776
  • 35,0442
  • 2325.49
  • 9124.17
20 Eylül 2017 Çarşamba 10:30 | Son Güncelleme:

TEOG ne zaman hangi tarihte kalkacak? 2018'de TEOG olacak mı?

TEOG ne zaman hangi tarihte kalkacak" 2018'de TEOG olacak mı"

TEOG ne zaman kalkacak? 2018 yılında TEOG olacak mı? TEOG neden kaldırılıyor? TEOG'un kaldırılması süreci nasıl işleyecek? İşte TEOG hakkında son bilgiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG açıklaması, bu konuda siyasi isimlerden yapılan ilk ve en önemli açıklama özelliğini taşıyor. Ancak bu açıklamanın Milli Eğitim Bakanlığında görüşülmesi ve Meclise sunulması süreçleri aylar sürecek. Şimdiden TEOG'un kaldırılması konusunda tartışmalar başlarken önümüzdeki sürecin nasıl işleyeceği merak konusu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından gerçekleşecek görüşmeler ve çalışmalar da göz önüne alındığında TEOG'un kaldırılması konusu en az 6-7 ay tartışılacak. Bu nedenle 2018 yılında TEOG yapılacaktır. TEOG'un kaldırılması durumunda bunun 2019 yılından itibaren geçerli olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayında yaptığı son dakika açıklamasında TEOG'un kaldırılması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından milyonlarca öğrenci gelecek sene TEOG'un yapılıp yapılmayacağını araştırmaya başladı. PEki 2018 yılında TEOG olacak mı? TEOG ne zaman kalkacak? İşte cevaplar. Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılı TEOG takvimini ve açık uçlu soru örneklerini kamuoyu ile paylaştı. Öte yandan 2017-2018 eğitim öğretim dönemi de Pazartesi günü başlıyor ve etüt merkezleri ile okullar çalışmalarını bu şekilde planladı. 

TEOG'UN YERİNE HANGİ SINAV GELECEK-TIKLA ÖĞREN 

TEOG İÇİN TIKLAYINIZ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan TEOG açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT haber'de eğitim gündemine ilişkin konuşuyor. TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili konuşan Bakan Yılmaz'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Mevcut yaşadığımız durumun bir resmini çekelim. Benim de TEOG'dan geçmiş evladım var, TEOG'un ne olduğunu ne olmadığını bilirim. Damdan düşmüşüz. 25 yaşına kadar bir sınavdan bir sınava gidiyor. spor yapabiliyor mu? Türkiye'nin şu andaki eğitim seviyesi, geçmiş yıllardan çok çok ileridedir. 

2002'de yaşam ömrü ortalaması 75.5'ti, şimdi yaş 78'i geçti. Eğitirseniz insanınız daha uzun yaşar. Refahınız artmış, ömrünüz artmış. Peki, niçin bu değişiklik? Hedefimiz büyük. Daha iyi gideceğiz. Nitelikli bilgiye sahip olmak lazım. Nitelikli bilim adamına sahip olmak lazım. 2002'de ihracatımız 36 milyar dolardı, şimdi 153 milyar dolar. Çok net, bana da geliyor, hep değişiklik. Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin. Bu yıl sınavı yapmıyoruz. Yerine ne gelecek? 

BU SENE TEOG SINAVI OLMAYACAK

Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin.Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım. Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz. 

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

 Şimdi bu kesin bu sene TEOG sınavı olmayacak. Peki yerine ne nasıl bir sistem gelecek? Arkadaşlarımız çalışıyor. Çıkacak alternatifleri Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bunun ardından yeni sestemi açıklayacağız.

TEOG sınavı bu sene yapılmayacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG sınavının bu sene yapılmayacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu sene TEOG sınavının olup olmayacağı sorusuna ilişkin "Uygulanmayacak. Bu sene TEOG yapılmayacak" yanıtını verdi. 

Bakan Yılmaz'ın açıklamasından satırbaşları şöyle: 

"Bu TEOG’un kaldırılmasına karar verildi. TEOG bu sene uygulanmayacak. TEOG’un kaldırılması da Türkiye’nin önünün açılması. Çocuklarımız yarış atına dönüyor. Çocuklar büyüyor, büyüdüğünün farkına varmıyor. Etüt merkezleri arttı TEOG’dan dolayı. Çocukların yarış atına dönmesini hangi anne-baba ister. Bize güvenin. Hiçbir kimsenin kaygılanmasına gerek yok iyiye gidiyor" 

ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında, TEOG sınavına ilişkin, "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik?" açıklamasında bulunmuş, ardından Başbakan Binali Yıldırım ile İstanbul'da bu konuda bir görüşme yapmıştı. Sınavın kaldırılması için Milli Eğitim Bakanlığı'nca çalışma başlatılmıştı. 

2018'de TEOG olacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılı TEOG takvimini ve açık uçlu soru örneklerini kamuoyu ile paylaştı. Öte yandan 2017-2018 eğitim öğretim dönemi de Pazartesi günü başlıyor ve etüt merkezleri ile okullar çalışmalarını bu şekilde planladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından gerçekleşecek görüşmeler ve çalışmalar da göz önüne alındığında TEOG'un kaldırılması konusu en az 6-7 ay tartışılacak. Bu nedenle 2018 yılında TEOG yapılacaktır. TEOG'un kaldırılması durumunda bunun 2019 yılından itibaren geçerli olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi;

HEMEN BU ADIMIN ATILMASI MÜMKÜN

(TEOG'un kaldırılması) Başbakan'la bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Bizim bir defa bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönlemlerinin önünü açmamız çok daha isabetli olacaktır. Okullardaki atılacak adımlardır, gidecekleri liselere yönelik, gidecekleri liselerde yapılacak adımlara yönelik atılacak adımlardır. 

Nilhan Çetinyamaç (Robert Kolej Türk Müdürü)

"Bizim gibi özel okulların, kontenjan üstünde talep olduğu için seçme sistemiyle öğrenci alması gerekiyor. Adı başka bir şey olabilir ancak objektif ve adil ölçme-değerlendirme kriterlerine uygun olmalı. Sınavsız, not ortalamasıyla öğrenci almamız, biz ve bizim gibi okulları olumsuz etkiler. Ne yazık ki okul notları her kurum tarafından adil verilmiyor. Eski yıllarda olduğu gibi, her kurum kendi sınavını da hazırlayabilir."

Necati Yener (Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdürü):

"TEOG’un kalkmasını ben de savunuyorum. Çünkü sınav, kaygıya neden oluyor. Öğrencilerin kişiliğini etkiliyor. Ama köklü okullar açısından TEOG’un kaldırılmasını istemem. Cağaloğlu, Kabataş gibi okullara öğrencinin nasıl alınacağı iyi düşünülmeli, karne sistemiyle öğrenci alınırsa adaletsizlik ortaya çıkar. Köklü okullar için ayrı çözüm olmalı."

Enver Yücel (Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı)

"TEOG misyonunu yitirdi; toplumu, çocukları ve eğitim sistemini olumsuz etkiliyor. Her okul kültürüne, hedeflerine göre öğrencisini seçebilirse her kurumun kültürü, kimliği ve tarzı olur. Öğrenciler de buna göre kendini okula hazırlar, okulların rekabet gücü ve öğrencilere farklılaştırılmış modeller sunma şansı doğar. 2016 TEOG’da öğrencilerin yüzde 92’sinin zaten kendi semtindeki veya ilindeki okuluna devam ettiği görülüyor. Yenilikçi sistemlerden korkulmamalı. "

Kemal Karabulut (Çapa Fen Lisesi Müdürü)

"TEOG kalkabilir ama mutlaka bir öğrenci seçme kriteri olmalı. Çocukların not ortalamaları ciddi biçimde takip edilirse, not ortalamasıyla köklü okullara başvurulabilir. Ama bu takip ciddi olmazsa ‘şişirme not’ ortaya çıkar, sorunlar yaşanır. Özel okul ile devlet okulları arasında haksız rekabet olur. "

Bayram Akyüz (Ankara Atatürk Lisesi Müdürü)

"Köklü okullara sınav öngörülebilir. İyi okullar için bu gerekiyor. Yoksa şişirme notlar gündeme gelir ve bu kurumların eğitim kalitesi bozulur. Kendi öğrencilerini seçemezlerse baskılar oluşur, mağduriyetler yaşanır. Seçkin okulların dışındakiler için diploma notu geçerli olabilir. Böylece iller arasında göçler de engellenir. Yılda bir kez de yazılılardan merkezi sınav yapılmasıyla şişirme notun önüne geçilebilir."

Hatice Yılmaz (Oğuzkaan Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü)

"Sınavla eğitim kalitesi arasında ilişki yok. Japonya’da, Finlandiya’da kademeler arası geçişte sınav var. Kalite öğretmenden geçiyor. TEOG kalkarsa Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş liseleri not ortalamasına göre öğrenci alır, kura çeker. Bu, adil olmaz. Merkezi ölçme ve değerlendirme sistemi olmazsa şişirme notlarla öğrenciler bu okullara başvurabilir. TEOG kalkarsa bugüne kadar eğitimde yapılan 3 kuruşluk yatırım da gider. Öğrenciler, öğretmenler çalışma gereği duymaz. Sınavı savunmuyorum ama bu sistemde sınav adaleti sağlıyor."

Selçuk Pehlivanoğlu (Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı)

"Biz ortaöğretim reformu öneriyoruz. Bu öneride 2 milyon öğrenci için sınavın kaldırılması ve ortaöğretim başarı puanıyla yani okul notlarıyla yerleştirilmesi sistemi var. Sadece fen liseleri ve Kabataş gibi az sayıdaki köklü okullar için sınav yapılabilir. Sınavın bugün kaldırılması mümkün değil. Ölçme yapmak durumundasınız. Çözüm okul çeşitliliği değil, program çeşitliğini arttırmak."

Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı)

"Sınavsız eğitim sistemi mümkün değil. Değerlendirme sistemi olmak zorunda. TEOG bunun bir aracı. Ama tek başına TEOG olunca sıkıntı çıkıyor. Cumhurbaşkanı’na katılıyorum. TEOG kaldırılmalı ama yerine öğrencilerin sanatsal, sportif, kültürel, akademik başarılarını ölçebilen bir değerlendirme sistemine geçilmeli. "

Orhan Yıldırım (Eğitim-İş Genel Başkanı)

"İmam hatip mezunlarının başarı düzeyleri düşük. TEOG kaldırıldığında bu başarısızlık seviyesi görülmez hale gelecek. İmam hatiplere öğrenciler bu yolla yönlendirilmiş olacak. "

İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı)

"TEOG kaldırılmalı sözü kulağa hoş geliyor ama Anadolu, fen liselerine nasıl öğrenci yerleştirilecek? Çözüm bütün öğrencilerin yerleşeceği tek lise türünü oluşturmak, okul sayını arttırmak."

Feray Aytekin Aydoğan (Eğitim-Sen Genel Başkanı)

"Ön çalışma gerçekleştirilmeden açıklama yapılıyor. İmam hatiplerin başarısızlığı konuşulurken bu açıklama tesadüf mü?"

İşte yeni sistem

Artık merkezi sınav olmayacak. Öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu elde edilecek. Yani öğrencinin başarısında okulda kendi öğretmenlerinin yaptığı sınavlar esas olarak değerlendirilecek. Öğrencilerin performans notlarına katıldıkları sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de etki edecek. İzledikleri tiyatro oyunları, opera, bale gibi aktiviteler, çaldıkları enstrumanlar, katıldıkları spor aktiviteleri, devam ettikleri sanat ve spor kursları da belli bir katsayı hesabına göre öğrencilere ek puan getirecek. 8 yıllık eğitimin sonunda ortaya çıkan puanlarla öğrenci, gitmek istediği liseye göre tercih yapacak. Liseler ise kendi puanlarını kendileri belirleyip ilan edecek.

Bakanlık yetkilileri insanların kafasındaki “bütün okullarda aynı notlandırmanın yapılmayacağına yönelik inancın” ise doğru olmadığını, bu tip bir problemin istisna olabileceğini kaydediyor.

AL, LGS, OKS, SBS, TEOG

Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi. 

TEOG NEDİR?

TEOG yeni eğitim sistemine göre temel eğitimden orta öğretime geçiş için yapılan sınavın adıdır. Yani, önceden SBS olarak bilinen sınavdır. Gerek eğitim sisteminde, gerek sınav sisteminde yapılan değişiklerin bir sonucudur TEOG. Bu sisteme göre, 6. sınıf, 7. sınıf ve 8. sınıf öğrencileri, 6 farklı dersten sınavlara girecek ve bu 6 dersin 6 sınav sonucunun ortalaması ile orta öğretim eğitimlerine başarı puanlarına göre seçebilecekleri bir okul tercihi yapmaktalar.

7 yaşında ilköğretimden başlayarak ortaöğretim ve liseyi de kapsayan üniversiteye kadar devam eden 12 yıllık zorunlu bir eğitim sistemi vardır. Önceden 5 yıl ilköğretim, 3 yıl ortaöğretim ve 4 yıl lise olarak 5+3+4 olarak belirlenen bir eğitim sistemi mevcuttu. Ancak 2012-2013 yılında eğitimde yapılan bir reform ile bu sistem 4+4+4 eğitim sistemi olarak dönüştürülmüştür. Bu yeni eğitim sisteminin temeli 4 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretim ve 4 yıl lise eğitimini kapsar. Meslek eğitiminin arttırılması, kapatılan imam hatip ortaokullarının yeniden gelmesi ve 12 yıllık zorunlu eğitimin olması yeni eğitim sisteminin oluşturulmasındaki temel nedenlerdir.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi