• $32,3705
  • 35,0853
  • 2324.63
  • 9114.97
26 Haziran 2017 Pazartesi 11:23 | Son Güncelleme:

Devriye, Fütüvvetnâme, Surname ne demek?

Devriye, Fütüvvetnâme, Surname ne demek"

İnsanın varoluşunu anlatan tasavvufi şiirlerine devriye denir. Devir kuramını anlatır. Devir kuramı; vakti gelen ruh maddî âleme iner. Önce cansız varlıklara, sonra bitkilere, hayvana, insana en sonra da insan-ı kâmile geçer. Oradan da Allah’a döner ve onunla birleşir.

Devriye, Fütüvvetnâme, Surname gibi terimler LYS’nin edebiyat sınavlarına konu oldu. Bu üç edebiyat teriminin anlamını merak eden üniversite adayları, sınav çıkışında araştırmalara başladı. Peki, Devriye nedir, Fütüvvetnâme, Surname ne demek? Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre Türk dili ve edebiyatı testinde 23 dil ve anlatım, 33 Türk edebiyatı sorusu soruldu. Dil ve anlatım soruları müfredat dahilinde ve 2017 YGS düzeyinde. 

200-240-270-300 puanla hangi üniversiteye girebilirim

Kaç puanla hangi üniversiteye gidilir 2017 taban tavan puanları tam liste için tıklayınız

LYS 2017 EDEBİYAT SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre Türk dili ve edebiyatı testinde 23 dil ve anlatım, 33 Türk edebiyatı sorusu soruldu. Dil ve anlatım soruları müfredat dahilinde ve 2017 YGS düzeyinde. Noktalama ve anlatım bozukluğu konularından soru gelmedi. Paragraf sorularının bazıları eleyici düzeyde zordu. Müfredat dışı soru gelmedi. Geçen yıla göre biraz daha ayrıntılı olan sorular, sınavı bir nebze zorlaştırdı. İki tane açık uçlu soru soruldu, genel olarak öğrenciler bu soruların yanıtlarını bulmakta zorlanmadı. Bu soruların yanıtları ‘şarkı’ ve ‘devriye’ olacak.

Fütüvvetnâme ne demek?

Fütüvvetnâme bir eserin değil, bir konuda yazılmış bütün eserlerin ortak adıdır. 13-14. yüzyılda Anadolu’da hem bir tasavvuf akımı hem de bir sivil toplum hareketi gibi ortaya çıkan Fütüvvet teşkilatının esaslarını işleyen bütün eserlere “fütüvvetnâme” denmesi gelenekleşmiştir.

Surname ne demek?

Osmanlılar döneminde şehzadelerin sünnet düğünleriyle, kadın sultanların evlenme törenlerini betimlemek amacıyla yazılmış manzum ya da mensur yapıt. Kaside biçiminde olanlarına surriye de denilmiştir. Surnamelerde, gece ve gündüz süren eğlencelerde gösterilen hünerler, açılan yarışmalar, kazananlara dağıtılan ödüller, halk için hazırlanan sofralarla büyüklere verilen şölenler, vezirlerden her birinin sunduğu armağanlar, padişahın vezirlere giydirdiği kürkler, verdiği armağanlar anlatılır. Levni’nin en tanınmış eseri Surname’dir. Surname, yazılı ve bol resimli bir kitaptır ve bir sünnet düğünü resmedilmiştir. Yüzlerce değişik sahneyi içeren bu minyatürlerde Levni, sünnet törenini esprili bir yaklaşımla resmetmiştir.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi