• $32,3696
  • 35,0414
  • 2325.33
  • 9094.14
8 Şubat 2016 Pazartesi 09:23 | Son Güncelleme:

YPG, Halep’te ilerliyor

YPG, Halep’te ilerliyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve yerel kaynaklara göre, Esad rejiminin Halep’te ilerlemesinden faydalanan YPG, Azez’in güneyinde bazı bölgeleri ve köyleri ele geçirdi

Suriye rejiminin Halep’in kuzeyindeki operasyonuna destek veren Rusya hava saldırılarını artırırken, PKK’nın Suriye uzantısı olarak nitelendirilen PYD’nin silahlı kolu YPG, Halep kırsalında ilerliyor. YPG’nin ilerleyişi, kuzeybatıdaki Afrin kantonunun genişlemesi anlamına gelirken, Kürt güçler Kilis’in karşısındaki Azez’e yaklaşıyor.

Suriye içindeki muhalif ağına dayanarak bilgi aktaran Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, YPG ve Devrimciler Ordusu (Türkmenler, Araplar, Kürtler ve beş ayrı eski ÖSO bileşenini barındıran grup), Halep’in kuzeyindeki kırsal alanda cihatçı El Nusra ve Ahrar-uş Şam gruplarıyla çatışıyor. Halep’in kuzeyindeki el-Faysal bölgesinde YPG, dün bir tepe ve iki köyü ele geçirdi. 

YPG’nin son dört gün içinde Halep’in kırsalında İslamcı gruplarla çatışarak ilerlediği kaydediliyor. Gözlemevi’ne göre, Suriye ordusunun ilerlemesinden yararlanan YPG perşembe günü, Zehra ve Nubl yakınındaki Ziyarah da dahil olmak üzere çok sayıda köyü ele geçirdi. Rejim güçleri, Şii kasabaları Zehra ve Nubul’u geri almıştı. 

Yeni hedef havaalanı

YPG’nin cumartesi günü ise, Ahrar-uş Şam ve El Şamiya Cephesi ile giriştiği çatışmaların ardından El Alkamiya köyünü ele geçirdiği aktarıldı. Kürt kaynaklar, YPG’nin yeni hedefinin 2013’ten bu yana El Nusra’nın elinde bulunan Mennah Askeri Havaalanı olduğunu iddia ediyor. Zira YPG’nin El Alkamiya köyünü kontrol altına alarak, Mennah Havaalanı’na saldırı için uygun pozisyon ele geçirmiş olduğu belirtiliyor. Türkiye sınırındaki Azez’in 6 km güneyindeki Mennah Askeri Havaalanı, Halep’in kuzeyinde cihatçıların son kalelerinden biri. 

ÖSO’ya şantaj iddiası

Reuters, Halep’in kısa bir süre içinde tamamiyle Esad rejiminin eline geçebileceğini aktardı. Bölgedeki muhaliflerin YPG’yi, Suriye rejimi ile ortak saldırı düzenlemekla suçladığını belirten Reuters, bu durumun iç savaşı daha da karmaşık hale getirdiği yorumunda bulundu. Reuters’a konuşan bir muhalif komutan, “Halep’in kuzeyinde Rusya’nın hava korumasını ve Kürt güçlerin desteğini alan rejim ilerliyor. Yeni bir gerçeklik empoze etmeye çalışıyorlar” dedi. Alman Bild gazetesinin politika editörü Julian Röpcke ise YPG’nin, Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) Azez’in güneyinde bulunan Deyir Cemal’ı kendilerine “teslim etmesini istediğini” iddia etti. Röpcke Twitter’da, “Gülümseyen YPG müttefiklerimiz Esad’ın taarruzundan faydalanarak ÖSO’dan Deyri Cemal’i istiyor. Suriyeli isyancılara şantaj yapıyorlar: Ya bize verirsiniz ya da Ruslar bombalar ve İranlılar işgal eder” diye yazdı.

AA'nın son haberine göre ise PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD güçlerinin Halep'in Azez ilçesinin güneybatısında yer alan Maranaz köyünün denetimini ele geçirerek, Azez ile Tel Rıfat ilçesi arasındaki bağlantıyı kestiği bildirildi. AA muhabirinin Halep'teki yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, PYD güçlerinin Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesinin güneybatısında bulunan Maranaz köyünün denetimini muhaliflerden aldı. Maranaz köyünün kontrolünü ele geçiren PYD güçlerinin Azez ile Tel Rıfat arasındaki bağlantı yolunu kestiğini ifade eden kaynaklar, bölgede muhaliflerle terör örgütü PYD güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını da aktardı. Kaynaklar ayrıca, İran ve Hizbullah milisleri destekli Esed güçlerinin, Tel Rıfat ilçesine bağlı Kafin köyünün kontrolünü sağladığını kaydetti.(Milliyet)

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı