• $32,3871
  • 35,11
  • 2326.51
  • 9121.71
26 Mayıs 2016 Perşembe 22:24 | Son Güncelleme:

Suudi Arabistan'dan flaş Rusya açıklaması

Suudi Arabistan'dan flaş Rusya açıklaması

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, "Rusya ile Esed'in geleceği dahil mevcut görüş ayrılıklarımız devam ediyor. Ancak Rusya ile ayrıştığımız tek konu bu değil" dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr, Suriye konusunda Rusya ile mevcut görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.

Rusya ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) 4. Stratejik Diyalog Toplantısı, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantının ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cubeyr burada yaptığı konuşmasında, Rusya ile KİK ülkeleri arasındaki ticari, ekonomik, yatırım ve diğer alanlarındaki işbirliğinin yanı sıra bölgesel sorunları değerlendirdiklerini söyledi.

Cubeyr, Rusya ile Esed'in geleceği dahil mevcut görüş ayrılıklarının devam ettiğini belirterek, "Ancak Rusya ile ayrıştığımız tek konu bu değil. Cenevre mutabakatında belirtildiği gibi geçiş mekanizmasının kurulmasını destekliyoruz ancak son seçimlerde 12 milyon kişinin ülkesini terk ettiği, 400 bin kişinin öldüğü ve ülkenin tamamen harap olduğu şartlarda oy kullanıldı" dedi.

Rejimle müzakerelerde muhalefetin temsili konusunda da Rusya ile aynı görüşte olmadıklarını ifade eden Cubeyr, "Bizim görüşümüz, muhalifleri sadece Riyad görüşmelerinde oluşan heyetin temsil edebileceği yönünde. Bu görüşümüzü birçok ülke destekliyor ancak Rusya görüşmelerde muhalefet adına başka grupların yer alması gerektiğini düşünüyor." diye konuştu.

Cubeyr, Esed rejiminin muhaliflere yönelik saldırılarının müzakerelere engel olduğuna işaret ederek, "Muhalefet, Esed rejiminin yükümlülüklerini yerine getirmediğini düşünüyor. Esed rejimi saldırılarına devam ediyor ve insani yardım konusunda gerekli adımları atmıyor. Bu nedenle muhalifler görüşmeleri durdurdu." ifadelerini kullandı.

Suriye'yi egemen, toprak bütünlüğü korunan ve tüm vatandaşlarının ortak hakka sahip olduğu bir ülke olarak görmek istediklerini aktaran Cubeyr, mevcut krizden çıkmak için atılması gereken üç adımı şöyle sıraladı:

"Yapılması gereken üç şey var. Bir, Esed rejimi saldırılarını durdurmalı ve insanı yardıma yol açmalı. İki, müzakereler tekrar başlatılmalı. Üç, Viyana süreci kapsamındaki diyalog güçlendirilmeli."

"ABD ile Suriye koordinasyonu istediğimiz seviyede değil"
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD ile Suriye'de "terörle mücadele" koordinasyonunda ilerleme kaydedilmesine rağmen istenilen seviyede olmadığını belirterek, "Biz, Amerikalılara, Suriye'de politik çözüm isteyen ve istemeyen grupların belirlenmesi için 25 Mayıs'ın son tarih olmasını teklif ettik. Teklifimizi incelediler ve biraz daha zamana ihtiyaç duyduklarını söylediler. Biz de bunu kabul ettik. Suriye'deki operasyonlarda koordinasyon sağlanması konusunda ilerleme var ama istediğimizden yavaş ilerliyoruz." dedi.

Suriye'de çözümün, Uluslararası Suriye Destek Grubu ve BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararlarının tüm iç ve dış aktörler tarafından uygulanmasıyla geleceğini savunan Lavrov, Esed'in geleceği konusunda tutumlarında bir değişiklik olmadığına işaret etti.AA

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi