• $32,3975
  • 35,0895
  • 2326.88
  • 9142.4
7 Şubat 2016 Pazar 08:26 | Son Güncelleme:

Kore uzun menzilli füze fırlattı

Kore uzun menzilli füze fırlattı

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlattığı bildirildi.

Kuzey Kore Merkez Televizyonu, Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4)  adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu duyurdu.
 
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, olayı "tolere edilemeyecek  derecede provokatif" olarak nitelendirdi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe,  "Halkımızın tam güvenliğini korumak için eyleme geçeceğiz" diye konuştu. Diğer  yandan Güney Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acil toplantıya  çağırdı.
 
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying ise "Kuzey Kore'nin  uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen uydu fırlatma işlemini  gerçekleştirmesinden üzüntü duyulduğu" yönündeki Pekin'in tepkisini dile getirdi  ve taraflara "itidal" çağrısında bulundu.
 
Tokyo yönetimi, roketten ayrılan dört parçanın Pasifik Okyanusu'na düştüğünün tespit edildiğini belirtti. Güney Kore ve Japonya sınırları içinde ise  henüz hasar tespit edilmedi.
 
Çin resmi basınında çıkan haberlere göre, Washington yönetimi, uyduyu  yörüngede takip etti ancak ABD ve müttefikleri için "tehdit oluşturmayacağı"  beyanında bulundu. Kuzey Kore, uyduyu taşıyan füzenin 10 bin kilometre menzile  sahip olduğunu, ABD topraklarına ulaşacak yeterlilikte olduğunu savundu.
 
Kuzey Kore, salı günü Uluslararası Denizcilik Örgütü ve Uluslararası  Haberleşme Birliği'ne 8-25 Şubat'ta uydu fırlatma denemesi yapacağını  bildirmişti. Ancak Güney Kore Savunma Bakanlığı, Pyongyang yönetiminin takvimi  öne çektiğini öne sürmüştü.
 
Dördüncü nükleer denemesini 6 Ocak'ta yaparak hidrojen bombasını test  eden Pyongyang yönetimi, dünya yörüngesine gözlem uydusu göndermeyi planladığını  açıklamıştı. Uluslararası çevreler, Kuzey Kore'yi uydu bahanesiyle balistik füze  teknolojisi denemesi yapmaya çalışmakla suçluyor.
 
ABD: UZUN MENZİLLİ FÜZE FIRLATTI
 
ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), Kuzey  Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını bildirdi. USSTRATCOM'dan yapılan yazılı açıklamada, sistemlerinin ABD yerel  saatiyle 18:29’da Kuzey Kore’nin uzun menzilli roket fırlattığını kaydettiği  ifade edildi. Pyongyang yönetimi, dünyanın yörüngesine gözetleme uydusu yerleştirmek  istedikleri konusunda geçtiğimiz günlere Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarını  bilgilendirmişti.
 
ABD yönetimi de uzun süredir devam eden tüm uyarılara rağmen Kuzey  Kore’nin hamlesini kınadı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışması Susan Rice, yazılı  açıklamasında, Pyongyang’ın yeni adımını, 6 Ocak’ta yapılan nükleer denemenin  ardından BM Güvenlik Konseyi birçok kararlarını ihlal eden “istikrarı bozucu ve  provokatif eylem” olarak tanımladı. Kuzey Kore’nin füze ve nükleer silah programının yakın  müttefiklerininki de dahil bölgenin güvenliğinin ve barışının altını oyduğunu  kaydeden Rice, “Kuzey Kore’nin bugünkü fırlatmasını ve füze ve nükleer programını  halkının iyiliğinin önünde koyma kararlılığını kınıyoruz” ifadesini kullandı.
 
KERRY DE KINADI
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yazılı açıklamasında “ABD, Kuzey  Kore’nin BM Güvenlik Konseyi’nin balistik füze teknolojisinin kullanımına ilişkin  kararlarını açıkça ihlal eden füze denemesini güçlü şeklide kınıyor” ifadesine  yer verdi. Son bir ay içerisinde Pyongyang yönetiminin sadece Kore yarımadasının  değil aynı zamanda tüm bölgenin ve ABD’nin de güvenliği tehdit eden büyük bir  provokasyona imza attığını belirten Kerry, Güney Kore ve Japonya’nın da  aralarında bulunduğu müttefiklerinin savunmasına yönelik sarsılmaz taahhütlerini  yineledi.
 
Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki  Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test  yapmıştı. Pyongyang yönetiminin 2013'teki üçüncü nükleer denemesi, bölgede  gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden  olmuştu.
 
Ocak ayında dördüncü nükleer denemesini yapan Pyongyang yönetimi,  dünya yörüngesine gözlem uydusu göndermeyi planladığını açıklamıştı. Uluslararası  çevreler,Kuzey Kore'yi uydu bahanesiyle balistik füze teknolojisi denemesi  yapmaya çalışmakla suçlamıştı. (AA)

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi