• $32,3835
  • 35,1148
  • 2326.26
  • 9136.54
4 Ocak 2018 Perşembe 01:00 | Son Güncelleme:

İran’da tehlikeli adım

İran’da tehlikeli adım

ABD ve İsrail’in fitili ateşlemesiyle başlayan şiddet eylemlerinde on binlerce rejim yanlısı sokağa indi. Trump halkı kışkırtıcı mesajlarına dün de devam etti: Zamanı geldiğinde bizden destek göreceksiniz.

İran’da ekonomik bahanelerle başlayan şiddet eylemleri ABD ve İsrail’in ateşe benzin dökmesiyle tehlikeli bir şekilde tırmanıyor. Dün sabah rejim yanlıları da sokağa inerek Ahvaz, Abadan, Tahran, Gorgan, İylam, Erak, Hürremabad, Kirmanşah, Buşehr gibi kentlerde ‘Liderimiz, biz hazırız!’, ‘Kahrolsun ABD’, ‘Kahrolsun Suudi Arabistan’ ve ‘Kahrolsun fitneci ve münafık’ sloganları attı.   

AJAN AVRUPALI GÖZALTINDA

Muhalifler İsfahan, Hamedan, Hürremabad, Buşehr, Ahvaz, Abedan gibi kentlerde protesto gösterileri düzenledi. Irak sınırına yakın Kirmanşah’ta protestocular, kendilerine nutuk çeken bir Besic milisini yuhaladı. İsfahan eyaletine bağlı Kehderican’da polis karakoluna girmeye çalışan beş göstericinin öldürüldüğü öğrenildi. İranlı yetkililer, ‘ajan’ olmakla suçladıkları bir  Avrupalının rejim karşıtı gösterilerde gözaltına alındığını duyurdu.

TRUMP’TAN ALÇAK DESTEK

ABD Başkanı Trump’ın İran açıklamaları dün de sürdü. Trump Twitter’dan “Yozlaşmış hükümetlerini geri almaya çalışan İran halkına saygı duyuyorum. Uygun zaman gelince ABD’den büyük yardım göreceksiniz” diye yazdı!

FT: UMUT RUHANİ’DE 

İngiliz Financial Times gazetesi, editoryal görüş yazısında, İran’da değişim umudunu hâlâ en iyi Ruhani’nin temsil ettiğini, ABD ve İsrail’in protestolara yönelik tutumunun şahin kanada yarayacağını belirtti. Tahran’a protestocuları dinleme çağrısı yapan gazete, AB’ye de ABD’nin yanında durmama çağrısı yaptı. 

ALMANYA: YASAL VE SAYGI GÖSTERİYORUZ

Almanya Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer, “Federal Hükümet, İran’ın sokaklarında şu anda cesaretle gerçekleştirdikleri ekonomik ve politik protestoların yasal olduğunu düşünüyoruz ve onlara saygı gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. 

BATI’DA PROVOKASYON!

Yurt dışında yaşayan İranlılar da ülkedeki protestolara destek verdi. İtalya, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde ellerinde İran bayrakları olan yüzlerce gösterici, rejim aleyhine sloganlar attı. Protestocular, Hamaney ve  Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin posterlerine çarpı işareti koydu.

BİTTİ DENDİ, OLAYLAR SÜRDÜ

İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi rejim karşıtı gösterilerin bittiğini duyurdu ancak gösteriler gece boyu sürdü. Caferi, ayrıca ülkedeki protesto gösterilerini kontrol etmek için kendisine bağlı birliklerin sadece üç ilde hem de kısıtlı olarak müdahil olduğunu söyledi.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi