• $32,3818
  • 35,0771
  • 2326.18
  • 9138.22
23 Temmuz 2014 Çarşamba 06:24 | Son Güncelleme:

Gazze‘de bilanço ağırlaşıyor

Gazze‘de bilanço ağırlaşıyor

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'de Cumhurbaşkanı Peres ile görüşürken, Gazze'ye saldırı aralıksız sürdü. Bilanço ağırlaşıyor. Ölenlerin sayısı 650'ye yükseldi. İsrail gece boyuncva bombaladığı Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un Huza bölgesinde Şecaiyye katliamının tekrarlanması korkusu var.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Tel Aviv'deki görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti.

Peres, ortak basın toplantısında, her ülkenin "kendine yönelik saldırılardan ve masum sivillerin öldürülmesine yönelik girişimlerden" korunmak zorunda olduğunu, hiçbir ülkenin kendi topraklarına roket atılmasını kabul edemeyeceğini savundu.

"Hamas, Gazze'nin eğitimi, sağlık kurumlarını ve geleceğini inşa etmek yerine, milyonlarca doları kanalllar ve roketler inşa etmeye harcamaktadır" iddiasında bulunan Peres, Katar'ın Filistin politikasını da eleştirerek, şu ifadeleri kullandı: "Katar'ın petrol gelirlerini insanların ölmesine neden olan tünellerin inşa edilmesine, roketlere gönderme hakkı yoktur. Bu onları ilgilendirmez. Eğer, Gazze'yi ölümün merkezi haline getirmek istemiyorlarsa, durdursunlar bunu."

Peres, Gazze'deki ölümlerden Hamas'ın sorumlu olduğunu ileri sürerek, İsrail ordusunun kendi vatandaşlarını korumak için elinden geleni yaptığını savundu.

Terörizmin hiçbir zaman barış getirmeyeceği görüşünü aktaran Peres, "Hamas kendini izole etti, dünya da onları izole etmelidir" ifadesini kullandı.

İsrail'e düzenlenen uçak seferlerinin askıya alınmasından üzüntü duyduğunu kaydeden Peres, "uçak seferlerini durdurmak yerine uçuşları tehlikeye atan roketlerin durdurulmasının daha önemli olduğunu" dile getirdi.

BAN: SESSİZ KALAMAM

BM Genel Sekreteri Ban ise şiddetin durması çağrısında bulunarak, "Her geçen saat ölü sayısı artarken BM Genel Sekreteri olarak sessiz kalamam" dedi.

Daha önceki girişimlerinde barışı sağlamakta başarılı olamadıklarına değinen Ban, daha çok çalışmaları gerektiğini, kaybedecek zamanlarının olmadığının altını çizdi. Şimdiye kadar 600'dan fazla Filistinli'nin öldüğünü ve 3 binden fazla yaralı olduğuna dikkati çeken Ban, "Engeller ne olursa olsun Filistinliler ve İsrailliler ortak bir geleceğe sahiptir" diye konuştu. 

Öte yandan Ban, "Hamas'ın İsrail'e düzenlediği roket saldırılarını" kınadı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 650'YE YÜKSELDİ

İsrail'in Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 650'ye yükseldiği bildirildi.
 
Eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail ordusunun, Han Yunus kentinde sivil yerleşim birimlerine düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 12 kişi hayatını kaybettiğini belirtti.

Han Yunus'taki ölü sayısının artabileceğini ifade eden Kudra, 7 Temmuz'dan bu yana ölen Filistinlilerin sayısının 650'ye, yaralıların ise 4 bin 90'a ulaştığını söyledi.

Kudra, İsrail ordusu, Sivil Savunma’ya bağlı acil yardım ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü ekiplerine bölgeye girme izni vermediğini de dile getirdi.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Görgü tanıkları, bölgede, İsrail ordusu ile Filistinli silahlı gruplar arasında "şiddetli" çatışmaların sürdüğünü ve patlamaların aralıklarla duyulduğunu kaydediyor.

YENİ KATLİAM ENDİŞESİ

İsrail ordusu Gazze'nin güneyinde yer alan Han Yunus'taki Huza, Beni Süheyla, Amaru, Karara ve Abasan bölgelerini gece boyu yoğun hava bombardımanı ve top atışına maruz bıraktı. 

Al Jazeera'nin Gazze muhabiri Vail Dahduh Huza bölgesinde çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bilgisi aldıklarını, ancak sivillerin açık biçimde hedef alınmasından dolayı kimsenin bölgeye giremediğini söyledi. Dahduh İsrail ordusuna bağlı insansız hava araçlarının da bölgeyi havadan bombaladığını aktardı. 

Dahduh, Han Yunus'ta gerçekleşen bombardımanda Filistin Kurtuluş Cephesi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Ebu Zarife'nin de hayatını kaybettiğini belirtti.

Filistin İçişleri Bakanlığı “Huza'da Şecaiyye'de uygulanan senaryo tekrarlanıyor. Bu gece Huza katliamına şahit olabiliriz” açıklaması yaptı. Hamas da gece saatlerinde İsrail ordusunun Han Yunus'un Huza ve Abasan bölgelerinde katliam yaptığını açıklamıştı.

"İSRAİL SAVAŞ UÇAĞI VURULDU"

Öte yandan Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, İsrail'e ait bir F16 savaş uçağının roketle vurulduğu iddia edildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, İsrail ordusuna ait F16 savaş uçağının, Gazze'nin merkezindeki Deyr el-Belah bölgesinin semalarında bir hedefe saldırı girişimi sırasında vurulduğu ileri sürüldü. 

Açıklamada ayrıca İsrail'in Gazze'ye saldırı başlattığı 7 Temmuz'dan bu yana bu ülkeye ait 3 insansız hava aracının da vurulduğu iddia edildi. 

Vurulduğu ileri sürülen uçakla ilgili İsrail tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

24 SAATTE 2 ASKER ÖLDÜ

İsrail ordusu, Gazze'de son 24 saatte 2 İsrail askerinin öldürüldüğünü, 20 askerin yaralandığını bildirdi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Kaptin Dmitry Liftas (26) adlı subayın, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın keskin nişancıları tarafından vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Zırhlı birliklerde görevli Üsteğmen Natan Kohin'in (23) de dün gece çatışmada hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, dün sabahtan bu yana 3'ü ağır 20 İsrail askerinin yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada, Gazze'ye yönelik saldırıların başladığı 7 Temmuzdan bu yana 29 İsrail askerinin öldüğü öne sürülürken, Kassam Tugayları söz konusu tarihten şu ana kadar 52 İsrail askerinin yaşamını yitirdiğini kaydediyor.

İSLAM BANKASI VURULDU

İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde yer alan Ulusal İslam Bankası'nı vurduğu bildirildi. İsrail uçakları Hamas liderlerinden Nizar Avadullah'ın evine de saldırdı.
 
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Gazze'nin güneyindeki Refah'ın orta kesiminde yer alan Ulusal İslam Bankası, İsrail savaş uçakları tarafından bombalandı. Bankadan, çıkan yangın nedeniyle yoğun dumanlar yükseldiği ve binada ciddi hasar meydana geldiği ifade edildi. 

Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, bombalamada ölen ya da yaralanan olmadı. 

İsrail ordusuna ait insansız hava uçakları, 12 Temmuz'da Gazze'ye saldırılar sırasında Han Yunus ve Gazze'deki Ulusal İslam Bankası'nı vurmuştu. 

MEZARLIK HEDEF ALINDI

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Cebaliye'deki El-Faluce Mezarlığı'nı bombaladı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. 

En-Nasr Mahallesi'nde bombalanan ve tamamen yıkılan evlerin arasında Hamas liderlerinden Nizar Avadullah’ın konutunun da olduğu belirtildi. Bombardıman nedeniyle yaralananlar olduğu, yıkılan evlerin enkazı altında kalanların bulunduğu ifade edildi.  

Bombardıman sırasında konutu yıkılan Hamas liderlerinden Avadullah ve ailesinin evde olmadıkları belirtildi. 

TOPLAM "1800 NOKTA VURULDU"

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze'ye kara operasyonu başlamasından bu yana, Gazze'den İsrail'e 2 bin 160 roket fırlatıldı. Bunlardan bin 700'ü İsrail'i vurdu. 

Açıklamada, operasyonun başlangıcından şimdiye kadar, Hamas'a ait bin 800 noktanın vurulduğu belirtildi. Gün içinde ise Hamas'a ait 260 noktanın hedef alındığı savunulan açıklamada, hedefler arasında askeri üsler, gizlenmiş roket fırlatıcılar ve silah üretim merkezleri olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun şu ana kadar yaklaşık 30 saldırı tünelini açığa çıkardığı da ifade edildi.

Hamas yaptığı açıklamada ise Gazze Şeridi'nden İsrail'in değişik bölgelerine 38 roketin fırlatıldığı belirtildi.  AA/ Al Jazeera

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi