• $32,353
  • 35,1083
  • 2307.85
  • 9079.97
24 Ocak 2015 Cumartesi 14:27 | Son Güncelleme:

ABD'de 'paralel yapı' okuluna usulsüzlük suçlaması

ABD'de 'paralel yapı' okuluna usulsüzlük suçlaması

ABD Ohio'da "charter school" olarak bilinen okullardaki teftiş "paralel yapı" ile bağlantılı bir lisedeki usulsüzlükleri ortaya çıkardı.

Yemen'deki Husi ilerleyişi başkent Sana ve İbb kentinde protesto edildi. 

Sana Üniversitesi önündeki Değişim Meydanı'nda bir araya gelen protestocular, son günlerde ülkede yaşanan gelişmeler dolayısıyla Husileri protesto etti.

''Husi darbesine karşı devrim, Yemen devrimi! Husi terörüne hayır!'' şeklinde slogan atan protestocular, ülkede ''bir oyun oynandığını, kurbanın ise Yemen olduğunu'' belirtti.

İbb kentinde de yüzlerce kişi Husileri protesto etti. İbb Üniversitesi önünde toplanan göstericiler, Husi karşıtı slogan attı ve ''darbeyi kınayan'' dövizler açtı. 

Husilerin biri gazeteci 5 kişiyi kaçırdığı iddia edildi

Nasırcı Birleşik Halk Örgütü Partisi, İbb kentinde bir gazeteci ve beraberindeki 4 kişinin Husi Ensarullah Hareketi'ne bağlı silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını ileri sürdü.

ABD’nin Ohio eyaletinde 30 okulda yapılan teftiş sonucunda 16 okulda devletten haksız kazanç sağlamaya yönelik usulsüzlük yapıldığı, paralel yapı ile bağlantılı bir lisede de yetkililere verilen rakamdan daha az sayıda öğrenci bulunduğu ortaya çıktı.

Ohio Eyaleti Başdenetçisi Dave Yost’un eyalette eğitim veren "charter school" olarak bilinen sözleşmeli okullarla ilgili açıkladığı rapora göre, ekim ayında yapılan bir teftiş sırasında "Horizon Science Academy Dayton High School" adlı lisede Eyalet Eğitim Müdürlüğü'ne daha önce bildirilen sayıya göre 36 öğrencinin eksik olduğu tespit edildi.

Dayton şehrindeki okul yetkililerinin eğitim dönemi başında Ohio Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdiği kayıtlı öğrenci sayısı 342 iken, eyalet müfettişlerinin 1 Ekim 2014’te yaptığı teftişte okulda 306 öğrenci bulunduğu belirtildi.

Eyalet genelinde yapılan denetlemelerde özellikle "charter" okullarda beyan edilen rakamlar konusunda çelişkiler bulunduğunu ortaya koyan ve raporunda yer alan okullar için inceleme yapılması çağrısında bulunan Başdenetçi Dave Yost, "Vergi mükellefleri olarak bu rakamlara güvenemezsek neye güvenebiliriz?" diye konuştu.

"Bulduklarım karşısında dilim tutuldu"

Ohio’da "charter school" olarak bilinen sözleşmeli okulların öğrenci başına eyaletten yılda 5 bin 500 dolar para aldığı, bu rakamın gıda, ulaşım ücretleri ve bilimsel araştırma kapsamında alınan paylarla birlikte öğrenci başına 9 bin dolara kadar yükseldiği öğrenildi.

Yost, yaptığı açıklamada, 1 Ekim günü eyalet genelinde 30 sözleşmeli okula 30 denetçi gönderildiğini, yapılan sayımlarda 30 okuldan 16'sında öğrenci sayılarıyla ilgili sorun bulunduğunu ifade etti.

"Bulduklarım karşısında dilim tutuldu" diyen Yost, aralarında "Horizon Science Academy Dayton" adlı lisenin de bulunduğu 16 okuldaki sorunla ilgili Ohio Egitim Müdürlüğü'nün ileri düzeyde inceleme yapması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ohio Eğitim Müdürlüğü Sözcüsü John Charlton, "Ohio'daki charter okullarla ilgili sorunlar yeni değil. Bu detaylı rapor için başmüfettişe teşekkür ediyoruz. Önerilerini ciddi şekilde inceleyeceğiz” diye konuştu.

"Daha önce soruşturma açılmıştı" -
Ohio Eğitim Müdürlüğü, ''paralel yapı'' ile bağlantılı "Horizon Science Academy Dayton" adlı liseye geçen yaz da çeşitli suçlamalardan dolayı soruşturma açmıştı.

Yerel medyada çıkan haberlere göre, okulun dört eski öğretmeninin eyalet okul komisyonuna temmuz ayında yaptığı bir şikayette, okulda "not usulsüzlüğü ve öğrenciler arasında cinsel ilişki" vakalarını bildirmelerinin ardından açılan soruşturma halen devam ediyor.

Öğretmenler, "okulda eyalet adına yapılan sınavlarda kopya çekildiğini, yetersiz eğitmenlerin çalıştırıldığını ve okul içinde öğrenciler arasında yaşanan cinsel ilişki vakalarının velilere bildirilmediği" suçlamasında bulunmuştu.

FBI tarafından soruşturuluyor
"Horizon Science Academy Dayton High School", ayrıca haziran ayında federal düzeydeki bir teknoloji fonlama programında usulsüzlük yaptığı şüphesiyle FBI tarafından da soruşturmaya maruz kalmıştı.

Okul ve kütüphanelerin indirimli fiyatlarla bilgisayar ve internet erişimi almasına imkan veren "e-rate" programıyla ilgili usulsüzlük yaptığından şüphelenilen okula FBI ajanları baskın düzenlemişti.

Aramada elde edilen kanıtlarla açılan federal soruşturmanın sonuçları henüz açıklanmadı.

Okullardan Amerikalılar ve Türkler de rahatsız
Ohio eyaletinde eğitim konularına yoğunlaşan "Progress Ohio" adlı sivil toplum örgütünün başkanı Sandy Theis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okula yönelik soruşturmaların halen sonuçlanmamasını eleştirerek, soruşturmaların bir an önce tamamlanmasını istedi.

Paralel yapı ile bağlantılı okulların Türkiye'den getirdiği "bilgisi yetersiz ve İngilizcesi sınırlı" öğretmenlere iş vermesinden yakınan Theis, bu okullardaki eğitim düzeyinin yetersizliğiyle ilgili giderek daha fazla kanıtın ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Eski Ohio Okul Yönetim Kurulu üyesi ve Dayton Eğitim Kurulu Başkanı Jeffrey J. Mims de daha önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, paralel yapı okullarının verdiği eğitimle ilgili endişelerini dile getirmişti.

Ohio'da çok sayıda sözleşmeli okulun bulunduğu Dayton kentindeki Dayton Halk Okulları Yönetim Kurulu Üyesi Adil Baguirov da paralel yapıyla bağlantılı okullara yönelik soruşturmanın Türkiye'nin imajını ve kendi okullarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Baguirov, "Horizon okulları sadece Türklerin değil, aynı zamanda Müslümanların da ismini karalıyor" diye konuştu.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'