• $32,373
  • 34,9701
  • 2325.52
  • 9079.97
31 Mayıs 2012 Perşembe 09:04 | Son Güncelleme:

Direnmeyi bırakın Soul Sendikası'na katılın

Direnmeyi bırakın Soul Sendikası'na katılın

Bu hem soul müzik çalan bir radyo programının hem de uzaklardan gelip İstanbullu olan iki beyefendinin hikayesi: Haftalık yayınlanan 'Soul Sendikası', soul, funk, r&b, gospel, blues gibi siyah müzikten 'nadide' şarkılar sunan bir radyo programı. 10 yıldır İstanbul'da yaşayan ABD'li Ansel Mullins ile Belçikalı Dirk Vermeiren'in sunduğu programın sloganı 'Direnmeyi bırakın, Soul Sendikası'na katılın'. İkisi de Türkçe'ye son derece hakim.

Emine ÖZCAN

Dirk ve Ansel'le İstanbul ve soul macerasını konuştuk:

- Programınızı uzun süredir dinliyorum. En çok da yaratıcı anonslarınızı beğeniyorum.
Ansel:
Eğlenceli bir program. Soul müzik bizim konumuz. R&b yabancı kaynaklı bir müzik. Bazen komik şeyler oluyor. Türkülerle kıyaslıyoruz. Türk müziğine uydurmaya çalışıyoruz.
Dirk: James Brown'ı anlatırken Chicago'nun İbo'su diyoruz. Çünkü akademik bir program yapmıyoruz. Canlı, hareketli, gerçek, otantik olsun istiyoruz. O şarkının hangi yıl kaydedildiği, saksofonu kimin çaldığı gibi teknik bilgiler zaten internette var.
- Şimdi de biraz oyun oynasak? Mesela Amy Winehouse?
Dirk:
Deniz Seki.
Ansel: Hatta Yıldız Tilbe. James Brown belki davranış olarak İbrahim Tatlıses'e benzetilebilir. Ama daha çok Zeki Müren diyebiliriz. Çünkü funk'ın kurucularından.
Dirk: Ama bunu abartmayalım. Mesela 60'larda Amerika'da siyahi insanların sosyal hareketinden bahsetmek istiyoruz. Bunun Türkiye'de tam karşılığı olmasa da belki toplumsal açıdan olabilir. Muddy Waters'ı Arif Sağ'a ya da Aşık Veysel'e benzetmek böyle bir şey...
Ansel: 50'lerde de Amerika'da siyahlar güneyden kuzeye göçmüş. Aynen Türkiye'de 70'lerde, 80'lerde köyden kente göç gibi. Haliyle bu değişim müziğe yansıyor. Benzetmeler bu açıdan karşılık bulabilir.
- Peki artık siz İstanbullu oldunuz. Nasıl, nereden geldiniz?
Ansel:
10 sene önce geldim. Meraktan geldim. Sadece altı aylığına yabancı bir ülkede yaşamayı denemek istedim. 10 sene oldu. Dirk zaten ilk dostlarımdan biri. Dil kursunda aynı sınıftaydık.
 Dirk: Ben medyada, devlet kanalında çalıştım. Sonra internet sektörüne geçtim. Kriz oldu. Tatil yapmak istedim. İki aylık tatil için Türkiye'ye geldim. 10 yıl oldu. Burada halen Belçika için muhabirlik yapıyorum. Artık biz İstanbulluyuz. Dil öğrenip radyo programıyla müziği paylaşmak İstanbul'a yapabileceğimiz güzel bir katkı diye düşünüyoruz. Gönüllüyüz ve 4 senedir bu programı yapıyoruz.
Ansel: 218 bölüm oldu. Kendi arşivimizden sevdiğimiz şarkıları toplayıp program yapıyoruz. Haftanın en keyifli saatleri.
- Buraya kök salıp çoluk çocuğa karıştınız mı?
Dirk:
'Türk hanım'la evliyim.
Ansel: Partnerimle Türkiye'ye birlikte geldik. 10 yıldır birlikteyiz. 17 aylık Jimmy Constantine isimli bir oğlumuz var
- Rakı seviyor musunuz?
Dirk:
Artık içmeyi öğrendik.
Ansel: Bana biraz ağır geliyor.
- Rakı içmeyi bilmek de İstanbul'un çözmek zorunda olduğunuz hoş kodlarından biri. Bundan başka neler var?
Ansel:
Kaldırımda değil sokakta yürümek. İki hafta önce Hollanda'daydım. Refleks olarak yolda yürüdüm. Arabalar çılgın gibi korna çalmaya başladı.
Dirk: Ben bu şehrin esnekliğini, spontaneliğini seviyorum. Avrupa'da her şey çok planlı. Ama burada arkadaşlarınla telefonda sözleşmek üzere konuşuyorsan 'bakarız, takılırız' diyebiliyorsun ve sonrasında planlamadan keyfine göre bakıyorsun.

MARK ABİ'YLE JOHN AMCA
- Arşivleriniz de merak konusu. Nereden çıktı koleksiyon fikri?
Dirk: 
Ağabeyim Mark yaşayan bir ansiklopedi. Ben de onun sayesinde bulaştım. Profesyonel hayatıma devlet kanalında başladım. Brüksel'de 17 yaşında genç programcı olarak başladım. Gençler new wave, house falan çalarken ben eski blues seviyordum. İlk çaldığım şarkı Ray Charles'tan Ahmet Ertegün'ün yazdığı bir şarkı oldu. Ahmet Bey'i de anmam lazım. Vefat etmeden önce Bodrum'da görüştük kendisiyle. Ona benim hayatımda ne kadar önemli olduğunu anlattım.
Ansel: Bu müzik özellikle amcamdan bana geçti. John Amca'dan programda da bahsediyoruz zaten. Kendisi Chevrolet bir arabaya sahipti ve blues dinlerdi. Bana hikayeler anlatırdı. Çok gezdik. Ben de onunla takılan bir çocuktum ve o hal bana da geçti. Arabası vefat etmiş ama Amca John hala yaşıyor, maşallah. En son noel de dinlemesi için bir mix kayıt gönderdim.

ÜÇ KENTTE YAYINDALAR
Soul Sendikası'nın yayın saatleri ve frekansları şöyle:
İstanbul-Açık Radyo (cumartesi, saat 20:00), Ankara-Radyo ODTÜ (pazar, saat 21:00), Eskişehir-Radyo A (pazartesi, saat 17:00- pazar, saat 23.00)

Program arşivi için:  www.soulsendikasi.com

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı