• $32,397
  • 35,0627
  • 2326.95
  • 9146.44
17 Mart 2018 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Zayıf bir bedene sahip olmak şans mı?

Zayıf bir bedene sahip olmak şans mı"

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmak zor değildir ama kolay da değildir. Önemli olan kilo vermeye karar verdiğiniz o ilk günlerdeki gibi sabırla mücadelenizi sürdürmeniz.  İdeal kilonuza ulaştıktan sonra da sağlıklı beslenmeye devam ederek kilonuzu korumanız gerekiyor. 

Kilo vermede doğru yöntemler: Diyete başlarken hırslı ve kararlı olmak tabii ki çok güzel, başarı şansınızı artırır. Ancak ayaklarınız yere basmalı ve mantığınızı hiçbir zaman devre dışı bırakmamalısınız. Kilo verme yöntemini seçerken asla sağlığınızdan ödün vermeyin. Kararınız, diyete başlayıp sonra bırakmak olmamalı. Amacınız sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, bu bilgiler ışığında kişisel beslenme alışkanlıklarınıza ve zevklerinize uygun yeni beslenme örüntüsü oluşturmak olmalı. En doğru ve sağlıklısı, fazla kilolarınızı kendi vücut ve yaşam şartlarınıza uygun hızda ve dengeli bir şekilde yağ ağırlıklı vermek, sonra da sağlıklı beslenmeye devam ederek sağlıklı vücut ağırlığınızı korumak.

Yanlış kilo verme yöntemleri: Hırstan, aceleden ve içinde bulunduğunuz durumdan bir an önce kurtulma isteğiyle gözünüzü karartıp; ne olursa, sağlıklı sağlıksız, kalıcı, geçici hiç önem vermeden olabildiğince hızlı ne yöntem varsa ne ilaç üretildiyse cup atlamakla başlıyor. Her zorluğa katlanırım, her şeyi yaparım atmosferinde sürüyor. Çok aç kalmak, çok düşük kalorili ve ilginç diyetler yapmak, aşırı ve ölçüsüz spor yapmak, büyük sabır ve yoğun mücadeleyle noktalanıyor. Sonuçta büyük zorluklarla kilolar veriliyor. Gerek problemin bitmesinin verdiği rahatlama, gerek kilo verirken çekilen sıkıntılardan kurtulma eski alışkanlıklara dönülmesini kolaylaştırıyor. Vücudunuzun yetersiz enerji ve besin elementleri almasıyla aşırı hırpalanması metabolizmanızı yavaşlatıyor.Daha verdiğiniz kilonun keyfini süremeden inceldiğinizi hissedemeden kolayca kilolarınızı geri almaya başlayabiliyorsunuz. Geriye sayım öyle hızlı ve kendiliğinden oluyor ki durduramıyorsunuz. Onca emek, onca sıkıntı boşa gidiyor. Gene aynı noktaya hatta bazen daha yüksek kilolara geliyorsunuz. Yağ oranınız daha da yükseliyor. Kas kütleniz ve su seviyeniz azalıyor. Sosyal, psikolojik ve fizyolojik açıdan büyük darbe alıyorsunuz. Hayata bakışınız, yaşama sevinciniz etkileniyor. İstediğiniz sağlıklı kiloya geldikten sonra kilo almamak için koruma programı uygulamalısınız. Koruma programı sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme programını içermeli. Vücudunuzun ihtiyacı olan temel besinleri her gün yeterli miktarda 5-6 öğün şeklinde almaya devam etmelisiniz. Bu  temel besinler:

- Protein grubu  yiyecekler; et,  peynir, yumurta.

- Kalsiyum içeren yiyecekler: Bu gruba süt ve yoğurt dahil edilir.

- Ekmek ve tahıl ürünleri: Bu gruptaki yiyecekler karbonhidrat ağırlıklı ve B grubu vitaminlerinden zengin yiyeceklerdir.

- Sebze Grubu yiyecekler: çiğ sebze, salatalar, sebze yemekleri

- Meyve grubu yiyecekler: birçok vitamin, mineral ve lif yönünden son derece zengindir. Ve ayrıca karbon hidrat içerirler.

- Yağ: Yemeklerde mümkün olduğunca az olmalı, katı yağlardan kaçınılmalı, sıvı yağ kullanılmalı, az miktarda yağlı kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz, badem) tüketilmeli. 

- Şeker ve şekerli yiyecekler  mümkün oldukça az tüketilmeli.

Kilo verirken ve verdikten sonra verdiğiniz kiloyu korumak için harcadığınız enerji de büyük önem taşır. Sağlığınız ve sosyal şartlarınızın elverdiği ölçüde aşırı zorlanmadan günlük enerji harcamalarınızı yüksek tutmalısınız. Düzenli ve tempolu yürüyüş, kültürfizik gibi hareketler yapabilirsiniz. Ayrıca ev ve iş hayatınızda hareketlerinizi biraz daha artırmalısınız. Kısacası alınan enerjiyle harcanan enerji arasındaki dengeyi korumakla birlikte beslenmeniz, besin elementleri, enzimler, vitaminler, mineraller yönünden yeterli olmalı. Böylece sağlıklı ve zinde kalabilir ve sağlık problemlerinden uzak mutlu bir yaşama göz kırpmış  olursunuz.  

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi