• $32,3825
  • 35,0554
  • 2325.79
  • 9099.95
21 Şubat 2015 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Yaratıcılığın sınırı yok

Yaratıcılığın sınırı yok

Evinizde değişiklik yapmak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Üzülmeyin ve panik yapmayın. İşin uzmanına danışarak, düşük bütçelerle evinizde harikalar yaratabilirsiniz.

Peki, bunu nasıl yapacağız? İşte tam bu sırada Mimar Pelin Serin’in söylediklerine kulak vermekte fayda var.

Semih Yıldız
semih.yildiz@aksam.com.tr

Geçmişte insanların yalnızca yaban hayvanlardan ve doğanın çetin koşullarından korunmak için yaptıkları evler günümüzde çok farklı bir hal alarak insanların her türlü gereksinimlerini karşılayabildikleri mekânlar haline dönüştü.Teknolojinin de gelişmesiyle beraber evde yapılabilecek aktiviteler de artınca, hepimiz zamanımızın büyük bir bölümünü evlerimizde geçirir olduk. Doğal olarak evlerimize verdiğimiz önem de arttı. Hepimizin hayali yaşadığımız evi değiştirmek, yeni eşyalar satın almak. Sonuç olarak kendimizi daha iyi hissedebileceğimiz, daha güzel bir eve sahip olmak. Ev döşemek için kolları sıvayanların en çok sordukları sorulardan biri; “Hangi mobilya yardımıyla evimizi dekore etmeliyiz?” Bir diğeriyse, "kısıtlı bütçeyle bir evin nasıl dekore edileceği...” Evinizin dekorasyonuyla ilgili olarak çok güzel fikirleriniz olabilir ama işin maddi kısmı da göz ardı edilemez. Dolayısıyla hayallerimizdeki evlere sahip olmak için uygulayacağımız adımlar için, basit ev dekorasyonuyla ilgili önerilerden de faydalanmanız gerekebilir. 

SINIRLAMAKTAN ZARAR GELMEZ

Sanırım herkesin yaptığı hata raflarda güzel duran dekorasyon ürünlerini, ev eşyalarını evimize taşınmak ve evde de aynı şekilde durmasını beklemek. "Taş yerinde ağırdır." 
Önce o ürünün yeri eviniz mi bir bakmak lazım. İlk önerim bu olacak. Evimize aldığımız eşyaları değerlendirirken güzel 
veya çirkin diye notlamadan önce, uygun ve uygun değil diye ayırmamız gerekir. 
Bir konu veya bir konsept belirleyerek kendimizi biraz sınırlamaktan zarar gelmez.

SADELİK YETERLİ OLABİLİR

Çoğu zaman tasarımın ya da güzel bir evin çok maliyetli olacağını düşünürüz ama aslında güzel bir eve sahip olmak için birkaç iyi tasarım fikri, tutarlılık ve sadelik yeterli olabilir. Ahşap sıcaklığıyla çok sevdiğimiz bir malzeme.Mobilyalara dünya kadar para ödemeden, kendimize ahşap mobilyalar yapabiliriz. Örneğin elektrik makaralarını kullanarak. Karaköy Balık Hali'ndeki hırdıvatçılardan rahatça bulabileceğimiz makaraları ister boyayarak ister ahşap renginde olduğu gibi bırakarak, sehpa ya da raf olarak kullanabiliriz. 

EV ATMOSFERİ

Evimizin atmosferi için, evin ışığı da en az mobilyalar ve objeler kadar değerlidir. 
Çoğu evde tavanın ortasına takılan ampül veya avizeyle aydınlatma sağlanır. Göze giren ışık pek de rahat bir his değildir. 
Yansıtarak getirmek veya farklı ışık kaynakları kullanmak daha iyi hissettirir. Spotlarla ışığı kolayca yönlendirebilir, duvarlardan yansıtabilir veya duvarınıza astığınız şeyleri aydınlatabilirsiniz. Oturma odasında tepedeki ışığa ek olarak, lambader yahut abajurlar kullanmak daha sıcak bir ortam yaratmanıza yardımcı olur. Beyaz ışığın fatura düşürdüğünü düşünenlere de bir müjdemiz var. Sarı ışık veren led ampüller kullanarak hem faturanızı düşük tutabilir hem de oturma odanızda yarattığınız hastane havasından kurtulabilirsiniz. Burada sarı ışıktan kastımız, kırmızıya kaçan bir ışık değil, gün ışığına yakın bir renkte olmalı. 
3000-3500 Kelvin civarı sıcak beyaz tonlar genelde tercih ettiğimiz ışık titremleridir.

TAHTA FOTOLARI

Büyük mobilyalarla imtihanımız bu şekilde. Fakat şeytan ayrıntıda gizlidir deyip, küçük objeleri, aydınlatmaları ve bizi 
anlatacak detayları da unutmamak lazım. Sizi anlatan, size özel olan şeyler evi yuva yapar. Sizin fotoğraflarınız, notlarınız veya anılarınız. Evinizin bir duvarını kocaman bir kara tahta yapabilirsiniz, ya da büyük bir kara tahta asılabilir. Odanızdaysa o gün yapacağınız işleri yazabilirsiniz 
ve ya mutfağınızda ise, alışveriş listesi ya da yemek tariflerinizi not edebilirsiniz.
Gerçek bir tahta daha samimi duracaktır ama kendinden yapışkanlı pvc malzemeler de bu işi hesaplı bir yoldan çözebilir.  
AYNALAR

Konu duvarlara gelmişken, büyüteceğiniz güzel bir fotoğraf, grafik, poster veya resim satın almak ve bunları çerçeveletmek konusunda tasarruf etmenizi tavsiye etmem. Güzel bir fotoğrafın ortamı ne kadar değiştirebileceğine inanamayacaksınız. Bomboş duvarlarla baş başa oturmak yerine aynalar da asabilirsiniz.

OTURMA ODASI

Duvarlara gelince en garanti rengimiz beyazı kullanırken çok çiğ beyaz kullanmamanızı tavsiye ederim. Tavanınınızı birkaç ton koyu boyayarak derinlik katabilir, ışık almayan koridorlarınızıysa birkaç ton açık boyayarak daha aydınlık gösterebilirsiniz. Gözü yoran, çok desenli duvar kâğıtlarını tavsiye etmiyorum. 

HASIR SEPET

Ayrıca anneannelerimizin yaptığı gibi eski teneke kutulara çiçek dikmek de sevimli bir şey değil. 
Konserve ve teneke kutuları boyayarak kendimize saksılar yapabiliriz.

BİTKİLER

Bitkiler de evimize hayat getiren canlılar. Her türlüsü makbul. Eğer büyük bir evimiz varsa büyük saksılar içinde, büyük bitkiler, eğer küçük bir evimiz varsa kaktüsler ve sukulentler iyi seçim olur. Büyük porselen saksılar veya 
hasır sepetler çok şık durabiliyor.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı