• $32,394
  • 35,1108
  • 2326.82
  • 9096.1
24 Şubat 2018 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Vücut direncini artıran vitaminler ve besinler

Vücut direncini artıran vitaminler ve besinler

Dr. Özgür Göknel Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı: Bağışıklık sistemi, vücudumuzun hem dışarıdan enfeksiyon yapma amacıyla vücudumuza saldıran mikroorganizmalara karşı savunmada hem de vücudun içinde çeşitli kötü uyaranlar sonucunda ortaya çıkan kanser hücrelerinin yok edilmesinde temel görevi üstelenen vücut sistemidir.

Vücudumuz, bağışıklık sistemi diğer adıyla immun sistem olmadan hayatta kalamaz. Gerek bazı toksik dış etmenler gerekse beslenme şeklimiz, vücudun bağışıklık sisteminin tam ve organize bir şekilde çalışmasını ciddi ölçüde etkilemektedir. Hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlikte bağışıklık sisteminin tam olarak çalışması, gerek enfeksiyonlara gerekse de kanserlere karşı korunmada vücudun temel direğidir. Bu yüzden bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak, özellikle enfeksiyon gelişmesine karşı korunmada son derece gereklidir. Günümüzde bağışıklığın desteklenmesi için pek çok öneri dillendirilmektedir. Ancak günümüze değin modern bilimsel yöntemler ile araştırılmış ve etkinliği kanıtlanmış çok da fazla doğal madde aslında yoktur. Bu doğal maddelerin en başında Propolis gelmektedir. Propolis asıl olarak arıların kendilerini ve kendi yaşam alanlarını koruyabilmek, dışarıdan gelebilecek enfeksiyona yol açabilecek ajanlara karşı koyabilmek amacı ile bütünü ile kendileri için ürettikleri bir tür reçinemsi madde olup, arıların ürettiği bal ve royal jeli ile çoğu kez birlikte anılmaktadır. Bu üç gıda bileşiği de birbirlerine çok benzer etkiler göstermektedirler. Ancak Propolis bunların içerisinde vücuttaki faydalı etkileri en iyi tanımlanmış ve özellikle çocuklar için çok faydalı olduğu tüm dünya da kabul edilen fonksiyonel bir gıda bileşiğidir. Propolis günümüzde bağışıklığı güçlendiren, enfeksiyon ajanlarına karşı güçlü önleyici ve terapötik etkiler gösteren bir bağışıklık desteği olarak kullanılmakta olmasına rağmen, tıbbi amaçlar ile kullanımı MÖ 300 yılına kadar uzanmaktadır. O dönemlerden itibaren eski Roma ve Yunan hekimleri Propolisi enfeksiyonların önlenmesinde, enfeksiyonların tedavi edilmesinde, yaraların iyileştirilmesinde ve cilt hastalıklarının giderilmesinde yüzlerce yıl kullanmışlardır. Batı toplumunda ise 17 yüzyıldan itibaren tüm Avrupa da hastalıkların önlenmesinde ve özellikle de tüberküloz (Verem Hastalığı) gibi ciddi enfeksiyonların iyileştirilmesinde çok yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Günümüzde Japonya’dan Brezilya’ya kadar tüm dünyada Propolis, enfeksiyonların önlenmesi ve enfeksiyonların tedavisi sırasında tedaviye yardımcı bir fonksiyonel gıda bileşiği olarak kullanılmaktadır. 

YETİŞKİNLER VE ÇOCUKLAR İÇİN

Diğer bağışıklık desteklerine gelecek olursak bunlardan en önemlilerinden biri Echinecea bitkisidir. Echinecea purperea adı verilen bu tıbbi bitkinin ekstreleri ya da çayı vücutta bağışıklığın desteklenmesinde ve enfeksiyon sürelerinin kısaltılmasında son derece faydalı doğal bir fonksiyonel gıda bileşiği olduğu tüm dünyada kabul edilmiştir. Unutulmamalıdır ki Propolis ve Echinecea birer ilaç değildir. Bu doğal maddeler vücutta faydalı etkileri bulunan bağışıklığı destekleyen ve ciddi hiç yan etkisi ya da istenilmeyen etkisi bulunmayan vücut için faydalı gıda bileşikleridir. Özellikle kış dönemlerinde gerek hastalıklardan korunmada gerekse enfeksiyon sürecinde, doktorun önerdiği antibiyotiklerle ya da diğer ilaçlarla bu doğal bileşiklerin vitamin ve minerallerle kullanımı enfeksiyon süresinin kısaltılmasına da fayda etmektedir. Eğer çocuk ya da erişkin bal ve bal türevlerine karşı ya da Echinecea bitkisine karşı ciddi bir alerjisi yoksa bu doğal fonksiyonel gıda bileşikleri güvenle çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabilir. Arıların kendileri için ürettiği Propolisi, onlara sormadan aldığımız ve sağlığımızı korumak için kullandığımızdan dolayı arılara ciddi bir minnet borcumuz bulunmaktadır ve bu borcun sade ve sadece çevreyi temiz tutarak ödenebileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ AKTİVE EDİYOR

Propolis, vücudun bağışıklık sistemini aktive eden bağışıklık hücrelerini uyararak vücudun toplam bağışıklık gücünde bir artışa yol açarken, vücutta ki iltihabı yatıştırıcı etkisi ile de şiddetli iltihabı reaksiyonlar ile seyreden bazı iltihabi romatizmal hastalıklarda da faydalı sonuçlar oluşturabilmektedir. Özellikle çocuklarda vitamin ve mineraller ile birlikte Propolis ekstresi kullanımı, çocukların bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyon gelişmesine karşı bir direnç oluşturmaktadır. Unutulmamalıdır ki Propolis bir ilaç değildir ve ilaçların gösterdiği yan etkiler Propolis kullanımı ile görülmez. Bu yüzden çocuklarda ilk 1 yaşından sonra Propolis ekstresi içeren vitamin ve mineral şuruplarını özellikle kış dönemlerinde bulaşıcı hastalıklardan korunmak amacı ile kullanılması son derece önemlidir. “Propolis neden Vitamin ve Mineraller ile birlikte kullanılmadır” diye sorulabilir. Çünkü; bağışıklık sistemi bir bütündür ve vücudun bağışıklık direncinin eksiksiz bir şekilde ortaya çıkabilmesi için tüm vitamin ve minerallerin vücutta eksiksiz bulunması gerekmektedir. Bu vitamin ve minerallerden en önemlileri Vitamin C, Vitamin D, Vitamin B9 (Folik Asit), Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin B6 ile minerallerden Selenyum, Çinko ve Bakırdır. Avrupa topluluğu ülkeleri ortak bir deklarasyon yayınlayarak bu yukarıda söylenen vitamin ve minerallerin bağışıklığı güçlendirdiğini ve bu şekilde enfeksiyonlara karşı direnç oluşturmada faydalı olduğunu kabul ederek yayınlamışlar ve bunu bir kanun haline getirmişlerdir. Diğer bir deyişle; Vitamin C, Vitamin D, Vitamin B9 (Folik Asit), Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin B6 ile minerallerden Selenyum, Çinko ve Bakır, bağışıklığın desteklenmesi için olmazsa olmazlardır. Ancak ülkemizde pek çok doktor bağışıklığın desteklenmesinde tavuk çorbasından sarımsağa kadar pek çok gıda maddesini bağışıklığı destekleyen ve güçlendiren gıda maddeleri olarak ifade edelerken, nedense tüm Avrupa da bağışıklığı güçlendirdiği kabul edilerek bir kanun maddesi haline getirilmiş bu vitamin ve mineralleri görmezden gelmektedirler. Bu nedenle bağışıklığın güçlendirilmesi amacıyla Propolis gibi fonksiyonel gıda bileşikleri mutlaka vitamin ve minerallere çocuklara verilmelidir. 

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi