• $32,3805
  • 34,9816
  • 2325.59
  • 9079.97
30 Nisan 2016 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Türkiye güçlü bir tekstil ülkesi

Türkiye güçlü bir tekstil ülkesi

RÜYA BÜYÜKTETİK
ruyabuyuktetik@gmail.com

Sevgili Tuba, başarılarla dolu tasarım serüvenine nasıl adım attın?

Lise eğitimimi ABD’nin Chicago kentinde tamamladım. Daha sonra 'Art Institute of Chicago’da moda tasarım dersleri alarak moda serüvenine adım attım. 2000 yılında La Salle Academy’nin Moda Tasarımı ve Pazarlaması diploma programını bitirdim. 2002 yılından bu yana Türkiye’de Network, US Polo, Lacoste, Koton gibi markalara danışmanlık ve koleksiyon hizmeti verdim. 2010 yılında kendi markam Garden Of Denim Design (G.O.D.D.)'ı kurdum ve Cph, Premium, Who’s Next ve White fuarlarına katılarak, tasarımlarımı 7 ülkede özel butiklerde satmaya başladım. 2013 yılında 'TUBA ERGIN' markasını yaratarak, İstanbul Moda Haftası’nda aktif olarak yer almaya başladım. Desa markasıyla işbirliği yaparak 'Tuba Ergin for Desa' kapsül koleksiyonu hazırladım. İtalya Vogue ve Deri Tanıtım Vakfı’nın seçtiği 7 Türk tasarımcısından biri olarak L’UOMO VOGUE ve VOGUE Italia dergilerinde koleksiyonlarım yayımlandı. Tasarımlarımı Mart 2016’dan bu yana Maçka Caddesi’ de açtığım showroomda sunuyorum.

Sektörde 10 yıldan fazladır var olan bir tasarımcı olarak Türkiye'deki moda sektörünü nasıl değerlendiriyorsun?

Türkiye ipliğiyle, kumaşıyla, hazır giyimiyle, büyük üretim adetleriyle, ihracatıyla güçlü bir tekstil ülkesi. Ayrıca tarih, kültür, ham madde erişimi ve insan kaynağı bakımından çok zengin bir ülke olmamız modanın gelişmesinde büyük avantajlar sağlıyor. Son 10 yılda özellikle tasarım bakış açımızın gelişmesi ile moda haftalarının düzenli olarak organize edilmesi,  moda anlamında atılan büyük adımlar. Eminim önümüzdeki yıllarda moda sektörü Türkiye’de çok daha gelişecek ve Türkiye’nin üretim gücünün yanında tasarım gücü de çok konuşulacak.Yurtdışında da emin adımlarla ilerliyorsun. 

Bundan sonraki hedeflerin neler? 

Türkiye ve yurtdışında faaliyet gösterdiğim pazarlarda markamın satış noktalarını arttırmış olmayı, Türk tasarımcı olarak global marka olma yolunda doğru noktalarda bulunmayı hedefliyorum.

'Tuba Ergin' kadını, nasıl bir kadın? 

Tuba Ergin kadını; güçlü, doğayla dengede, özgün ve sıradışı. Koleksiyonlarımı da güçlü, çevreye duyarlı ve rafine 
kadınlar için tasarlıyorum.

Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul kapsamında sunduğun 'Future Imperfect' defilesi yine çok ses getirdi. Koleksiyondaki referans noktaların nelerdi? Tasarım sürecinde nelerden etkilendin?

2016/17 Sonbahar Kış koleksiyonum olan 'Future Imperfect'de savaşçı bir kadın kahraman yarattım. Aslında yarattığım bir metropol kadını. Bunu yapma nedenim; kadın artık işine gidiyor, çocuğuna bakıyor ve evinin işleriyle de ilgileniyor. Üstüne kat kat sorumluluklar almış ve her yeni güne başladığında kendini bir savaşın içinde buluyor. Savaş olarak agrasif bir savaş değil tabii ki daha çok güçlü bir kadının kendi içinde vardiği mücadeleden  bahsediyorum. Güçlü doğa ile dengede, özgün ve sıradışı bir kadın karamanı  betimliyor koleksiyon.  Aynı zamanda okçuluk sanatı Kıyudo’nun silüetleri ve kış ormanlarının dokularıyla karıştırdık, ortaya enteresan bir görünüm çıktı. Okçuların kullandığı göğüs koruma bantları tüm koleksiyonun ana detayı oldu. Aynı zamanda üç parmaklı okçu eldivenleri, tek omuz detayları, kimono kolları, pilise kaşeli, volümlü eteklerimiz, okçu pantolonları vardı. Hem renk hem de grafik bloglarının olduğu bir koleksiyondu. Pilise detaylar, kimono formları, geniş Hakama formlu pantalonlar, asimetri, tek kol koleksiyonun genel silüetlerini oluşturuyor. Koleksiyonun ana kumaşları taşlanmış ipek, şifon, cupro, takımlık dökümlü yünler, vejetal deriyken, vücudu saran triko elbiselere de koleksiyonda sıkça rastlıyoruz. Orman görüntülerinden esinlenerek hazırlanmış gürgen ağacı ve  onları kaplayan yosunların kesitlerinden esinlenmiş motifler, jakar baskı ve işleme desenlerinin çıkış noktası oluyor. Renklerde siyah, antrasit,lacivert,ekru, petrol yesili, bordo ve kiremit tonlarına  sıkça rastlıyoruz. 

Şimdi gündeminde neler var?

Nişantaşı’nda yeni showroom açtım. İstanbul'un en işlek caddelerinden biri olan Maçka caddesi üzerinde sakin, arkasında şirin bir bahçesi olan enerjisi yüksek bu mekanı bulunca karar vermesi çok zor olmadı. Endüstri ürünleri tasarımcısı olan cok sevdiğim arkadaşım Ayşegül Hotiç ile şu an bulunduğumuz showroomu oluşturmuş olduk. Tasarım, sanat, mimari ve modayı birleştirdiğimiz çok keyifli bir mekân haline gelen bu ortamda koleksiyonlarımı hazırlayıp aynı zamanda müşterilerimle ilgilenebiliyorum. Yeni e-ticaret sitemi yakın zamanda açacağız. Yeni sezon koleksiyon süreci, moda haftası ve defile hazırlıkları ve  Milano moda haftasında gerçekleşen Süper isimli fuar hazırlıklarıyla uğrasıyorum. Oldukça yoğun bir süreçteyim.

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür